понеділок, 18 липня 2022 р.

Консолідоване суспільство вільних людей – як рухатися від громади до відновленої України

Творчим пошуком шляхів післявоєнного відновлення України другий місяць поспіль займаються експерти, аналітики, громадські активісти, представники громад та місцевого самоврядування.


5 липня 2022 року відбулася чергова експертна нарада-дискусія на тему: «Сталий розвиток: від громади до Української держави», ініціаторами якої стали Одеський інститут соціальних технологій, ГО «Творча ініціатива» та Мережа публічного права та адміністрації UPLAN. До обговорення долучилися представники органів публічної влади, громадськості, бізнесу, наукових установ, що займаються проблемами суспільного розвитку.

Відкриваючи обговорення, Андрій Крупник, директор ОІСТ та регіональний координатор Мережі UPLAN, модератор наради, зазначив, що ми всі впевнені e перемозі України, хоча й не знаємо її дати. Але вже починаємо інтенсивно працювати над шляхами модернізації держави в післявоєнний період. Саме цим обумовлене бажання пошуку шляхів відновлення країни в експертному середовищі. 

Ксенія Дітчук, координаторка Мережі UPLAN, привітала учасників дискусії та підтримала думку щодо важливості спільних пошуків відбудови післявоєнної України. «Ми всі сьогодні – маленькі цеглинки одного великого процесу, наш обов’язок – подбати про майбутнє країни спільно з експертами, аналітиками, представниками місцевої влади», – додала пані Ксенія. 

Валерій Борзунов, голова Центру сприяння регіональному розвитку з Сум, представив для обговорення власну систему концептів сталого розвитку України, базовими з яких він вважає такі:
  • концепт 1: Україні потрібна Стратегія сталого розвитку;
  • концепт 2: ключовими для сталого розвитку країни є категорії «цінності», «мета», «траєкторія руху», а також потрібна дорожня карта реалізації Стратегії та система управління рухом по заданій траєкторії;
  • концепт 3: філософська сутність процесу – це перехід до якісно нової моделі сталого розвитку, яка забезпечує єдність матеріального та духовного розвитку, єдність потрійного коду розвитку людини «фізичне тіло – душа – дух».
З Базовими концептами сутності сталого розвитку України В. Борзунова детальніше можна ознайомитися на сайті ОІСТ. Щодо сталого розвитку громад, автором концепції пропонується розробка систем управління територіальними громадами на засадах соціально-економічного партнерства та солідарної відповідальності «науки-бізнесу-громади-влади» за сталий розвиток території та якість життя населення.

Член-кореспондент Української академії архітектури Валерій Бельчиков представив власне бачення сталого розвитку громад, загалом – через призму планування навколишнього простору, наголосивши на важливості участі в цьому процесі громадянського суспільства. «Розвиток самоврядування громад як умови створення громадянського суспільства (хоча сьогодні ця робота розпочата, але здебільшого носить формальний характер і перетворена в ще одну чиновницьку структуру)», – надважлива складова сталого розвитку, на думку експерта.

Валерій Панько, президент Фонду "Творча Ініціатива" з Білої Церкви розвинув своє бачення процесу трансформації України, яке він висловив ще на червневому обговоренні. Як з корупційного монстра перетворитися на державу справедливості наглядно продемонстровано в презентації, ознайомитися з якою можна також на сайті ОІСТ.

«В Україні влада, хоча і розділена на окремі гілки, залишається владою народу. І саме він має визначати, які допоміжні органи чи інституції потрібні для ефективного володарювання в інтересах розвитку суспільства, кому і як делегувати ті чи інші повноваження і як контролювати діяльність влади. Ми не можемо жити у наскрізь декларативній і брехливій демократії, яка збудована в Україні за 30 років незалежності», – каже журналіст і громадський активіст.

Олексій Орловський, директор програми «Демократична практика» МФ «Відродження», підкреслив тісний взаємозв’язок процесів відбудови країни з подальшим розвитком громадянського суспільства. «У принципах, критеріях, підходах до відновлення України, громадський сектор – не сторонній спостерігач, а найактивніший учасник, який відразу з 24 лютого долучився до всіх процесів спротиву. Громадська складова декларації, підписаної в Лугано – свідчення зрілості громадянського суспільства нашої держави». – наголосив пан Олексій.

Лолла Олійник, перший заступник голови Всеукраїнської спілки «Об'єднання народного контролю України», звернула увагу на важливість врахування цінностей, що мають для українців визначальне значення, а саме: вміння бути господарем на своїй землі, вміння й бажання бути відповідальним користувачем всіх багатств й родючості земель в кожній громаді, ініціатором змін, бути громадянином зрештою.

Думку учасників наради про те, що всі плани, концепти слід проговорювати з метою розробки спільних рішень, бачень, стратегій підтримав Ігор Ковалик, керівник ГО «Гуртом» з Тернопільщини. На думку пана Ігоря, наразі започатковано новий етап відродження України – держави й нації. Війна хоча і є трагічною подією, водночас згуртувала суспільство, оздоровила суспільні відносини. Громадські організації сьогодні не просто чекають закінчення війни, а беруть активну участь у захисті держави та будують плани по відновленню країни. Представник громадського сектору пропонує розширити запропоновані попередніми спікерами концепти, додавши до них такі цінності, як право на життя, безпеку, відповідальність за майбутнє, цінність мислення.

«Створюючи стратегію сталого розвитку, необхідно враховувати можливості освіти – надважливого чинника у розбудові держави» – переконаний Ігор Ковалик.

Своїм баченням про те як бізнесу налагодити співпрацю з громадою поділилася Наталія Басюркіна, завідувачка кафедри управління бізнесом Одеського національного технологічного університету. Науковиця переконана: бізнес може й буде працювати соціально відповідально за умови належного законодавства з урахуванням допомоги зарубіжних партнерів, зарубіжного досвіду, зокрема, швейцарського, при справедливому оподаткуванні.

Про економіку та бюджети як основне підґрунтя майбутнього відновлення країни в цілому й громад зокрема говорила Світлана Осадчук, доцентка кафедри соціально-гуманітарних наук Інституту публічної служби та управління НУ «Одеська політехніка». «Не секрет, що доходи бюджету суттєво впали через цілком об’єктивні причини. Також суттєво знизилася підприємницька активність місцевого бізнесу, й відповідно – втрати місцевих бюджетів. Держава йде назустріч бізнесу, відмінивши певні податки, однак втрати фінансів в державі й на місцях залишаються катастрофічно великими», – зазначила експертка. Пані Світлана дала власну оцінку плану відновлення, презентованому в Лугано, зазначивши, що питання девирсифікації національної економіки шляхом інноваційних галузей є першочерговими у відновленні країни.

Тетяна Замковенко, секретар виконавчого комітету Доброславської громади охарактеризувала сьогоднішнє життя громади, зазначивши, що наразі робота бурхливо кипить в таких напрямках як допомога ЗСУ, внутрішньо переміщеним особам, мешканцям громади, збереження власного економічного потенціалу. Представниця громади звернула увагу на важливість подібних обговорень-дискусій, матеріали яких враховуються на місцях при розробленні локальних планів і стратегій.

Нагадуємо, що всі матеріали з обговореної на експертній нараді тематики можна знайти на сайті ОІСТ. Крім згаданих вище, там міститься: "Бачення сталого розвитку громад і нашої держави у цілому через призму планування навколишнього простору" (автор – Валерій Бельчиков); пропозиції "Про концепцію реформ і державної перебудови України" з варіантом структури Програми реформ в Україні (автор – Медет Магомедов); "10 основних кроків з формування та впровадження нової моделі територіальної громади" (автор – Андрій Крупник).

Повний запис наради можна знайти за посиланням: https://youtu.be/HntnHIR6fl8.

Немає коментарів:

Дописати коментар