четвер, 7 липня 2022 р.

ГРОМАДСЬКИЙ СЕКТОР І ВЛАДНО-ГРОМАДСЬКА ВЗАЄМОДІЯ ПІД ЧАС ВІЙНИ: ПІДСУМКИ ЧЕРВНЯ

Минуло чотири місяці, як уся країна перейшла в режим протистояння широкомасштабній військовій агресії росії. Знаковою подією червня стало надання Україні статусу кандидата на членство в ЄС.

У червні, особливо наприкінці місяця, посилилися ворожі ракетні обстріли мирних українських міст.

На Півдні держави значних руйнувань та численних людських жертв зазнав Миколаїв. Одещина також потерпає від російських ракет. ЗСУ тіснять ворога на Запорізькому та Херсонському напрямах.

У цих умовах велике значення має робота щодо оперативного інформування керівниками обласних та районних військових адміністрацій, місцевими головами мешканців громад про небезпеку й рекомендації, що треба робити в тій чи іншій ситуації.

Організована евакуація мешканців, злагоджена робота об’єктів міської інфраструктури, вирішення проблеми водозабезпечення для життєдіяльності міста — таким постав Миколаїв у червні 2022 року.

Запорізька область тримає оборону та приймає евакуйованих. Обласна влада налагоджує міцні зв’язки з іноземною спільнотою для обговорення подальших шляхів співпраці, надає гуманітарну підтримку внутрішньо переміщеним особам та жителям області, які потерпають від агресії окупанта.

Громадські активісти Херсону підтримують рідне місто, зокрема перебуваючи за його межами, щоб привернути увагу та залучити світову спільноту до підтримки тимчасово окупованого міста.

Одеська обласна військова адміністрація відновлює пошкоджену ворогом інфраструктуру та продовжує налагоджувати зв’язки з міжнародними організаціями.

Міжнародна спільнота не залишається осторонь української біди від початку вторгнення наприкінці лютого, і дедалі більше компаній та організацій прагнуть проявити свою солідарність та допомогти.

Пріоритетними напрямками підтримки Проєкту USAID «ГОВЕРЛА», що уклала Одеська ОВА, є інституційна підтримка, планування розвитку територій та управління земельними ресурсами, місцевий економічний розвиток, співробітництво між територіальними громадами, удосконалення надання послуг, залучення мешканців до процесів прийняття рішень у громадах.

«Сподіваюсь, що підписана Угода стане ще одним поштовхом у досягненні наших цілей для соціально-економічного розвитку як окремих територіальних громад, так і в цілому всієї Одещини. Для нас це важливий крок, адже громади Одеської області дійсно вмотивовані й готові постійно розвиватися, а участь у міжнародних проєктах дозволяє вдосконалюватися та сприяє розбудові їхньої інституційної спроможності. В умовах війни надважливим є питання забезпечення комфортних і безпечних умов життя населення, і ми сподіваємось, що участь у цьому проєкті дасть нам додаткові інструменти та можливості для покращення якості та доступності надання державних і соціальних послуг, зокрема й для внутрішньо переміщених осіб», — зазначив начальник Одеської обласної військової адміністрації Максим Марченко.

Високий запит на гуманітарну та соціальну допомогу втілювався у червні донатами українського суспільства та титанічною роботою волонтерських центрів.

У червні громадський сектор продовжував активно та динамічно долучатися до допомоги ЗСУ та ВПО. З початком повномасштабного вторгнення росії на територію України організації громадянського суспільства опинилися в умовах підвищеної небезпеки та постійної турбулентності. Їхніми базовими потребами стали безпека, стабілізація роботи після переміщення та адаптація до актуальної кризової ситуації, яка динамічно змінюється.

Завдяки героїчним зусиллям ЗСУ, громадські організації також мають змогу долучатися до спеціальних навчальних програм, навчати активістів і волонтерів, відкривати волонтерські хаби, аби більш ефективно працювати в нових умовах.

Наразі, коли всі зусилля держави зосереджені на укріпленні обороноздатності країни, зростаючий попит на правову допомогу реалізують юристи правозахисних організацій, особливо цінується досвід тих, хто і раніше працював у царині допомоги біженцям, переселенцям.

Представники неурядових організацій, аналітичних центрів обговорюють перспективи та напрями відновлення держави. За активної участі експертів ЦППР та Мережі UPLAN Одеського регіону відбулася експертна нарада «Як організувати післявоєнне відновлення України», учасники якої запропонували рекомендації по модернізації післявоєнної України.

У червні 2022 року проведено соціологічні дослідження з різноманітної тематики. Виявлено, що понад 90 % українців впевнені в перемозі; 52 % українців налаштовані «дуже оптимістично» щодо майбутнього України; 65 % українців долучилися до волонтерства, жертвуючи свій час, зусилля чи фінанси; заради своєї країни українці готові довести свій патріотизм вчинками.

За даними Управління Верховного комісара ООН у справах біженців (UNHCR), від початку повномасштабного вторгнення росії в Україну більш як 7,7 млн українців були змушені покинути свої домівки та переміститись в інші регіони країни. Ще 7,5 млн громадян довелось шукати прихистку в інших країнах. Водночас фіксується високе бажання українців повернутися додому. І це бажання вже реалізувало чимало наших громадян.

Детальніше — у добірці новин і повідомлень.

НАЦІОНАЛЬНІ АСПЕКТИ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ВЛАДНО-ГРОМАДСЬКОЇ ВЗАЄМОДІЇ ПІД ЧАС ВОЄННОГО СТАНУ

НАПРЯМИ РОБОТИ ОБЛАСНИХ ВІЙСЬКОВИХ АДМІНІСТРАЦІЙ ПІВДНЯ УКРАЇНИ

ВОЛОНТЕРСЬКА ВІЙСЬКОВА ТА ГУМАНІТАРНА ДОПОМОГА

ГРОМАДСЬКИЙ СЕКТОР В УМОВАХ ВІЙНИ

СУСПІЛЬНА ДУМКА (ЗА ДАНИМИ СОЦІОЛОГІЧНИХ ОПИТУВАНЬ)

Матеріал підготував Андрій Крупник,
директор Одеського інституту соціальних технологій,

координатор Громадської мережі публічного права
та адміністрації UPLAN в Одеській області

Джерело

Немає коментарів:

Дописати коментар