понеділок, 29 серпня 2022 р.

Як Доброслав мистецький, волонтерський, небайдужий наближає Перемогу

Джерело: Офіційний сайт Доброславської громади
В Доброславі вміють не лише змінювати занедбані куточки на квітучі парки та сквери, прикрашати громаду різнобарвними клумбами, підтримувати екологічні акції, а й проводити потужні мистецькі фестивалі та концерти.

У 2020 році організатори ХХІ Всеукраїнського книжкового форуму «Українська книга на Одещині» обрали Доброслав місцем виїзного засідання. Під час візиту до Доброслава було проведено благодійну акцію – поповнення фондів місцевої бібліотеки книжковими дарунками від учасників форуму – письменників, поетів. Перед громадою виступали гості – журналісти, відомі українські автори, громадські діячі. Долучилися до свята й господарі, завершивши книжкове свято самобутніми музичними виступами мистецьких колективів Доброслава.

Щорічний мистецький фестиваль-конкурс «Веселкове рандеву: європейський стиль» проходить під гаслами «Європа надихає», «Життя коротке – мистецтво вічне: відчуй себе митцем», до яких щороку додаються нові тематичні заходи: вікторини, гастрономічні ярмарки, танцювальні конкурси, дегустації, кулінарні майстер-класи, брейн-ринги.

Минулої осені, коли розпочалася тісна співпраця з Одеським інститутом соціальних технологій в межах проєкту «Доброславська громада – єдина заможна родина», в містечку проходив черговий фестиваль. Ці дні були насичені цікавими подіями та виступами яскравих особистостей. Особливе місце займав концерт Одеського національного філармонійного оркестру під керівництвом народного артиста України Хобарта Ерла. Всесвітньо відомі музичні твори, віртуозна гра музикантів та неймовірна харизма Маестро подарували незабутні враження гостям свята.
Команда проєкту із задоволенням долучилася до головних фестивальних заходів. Анжеліка
Чайка, Андрій Крупник, Людмила Петрова та запрошена маркетологиня Лана Горай були присутні на міжнародній вечірці «Дружба без кордонів», долучилися до відеоекскурсії «Барселона Гауді», екскурсії Доброславом «Європа починається з нас». Також активно включилися в інтелектуальну гру брейн-рингу «Галопом по Європах», де спільно з жителями громади відповідали на цікаві та хитромудрі питання.
А. Чайка та Л. Горай на брейн-ринзі

Монумент воїнам АТО у Доброславі
Безперечна заслуга Доброславської селищної ради в увічненні найважливіших віх вітчизняної історії. У Доброславі жертвам голодомору 1932-1933 років та політичних репресій в Україні присвячений меморіал «Скорботний ангел» (автори проєкту – художник Лариса Дем’янишина, скульптор Клим Степанов, майстер художньої ковки Іскієрдо Фраго Освальдо). На території комплексу розташований пам’ятний знак політичному діячу, Герою України В’ячеславу Чорноволу; інший пам’ятний знак – «Птах свободи» був відкритий у 2015 році 20 лютого – в день річниці масових розстрілів в Києві, на Майдані на честь Героїв Небесної сотні.

 Наймасштабнішим проєктом, що приніс всеукраїнську славу й пошану Доброславу, є пам’ятник Захисникам України, встановлений в парку Слави. Стилізована диспетчерська башта Донецького аеропорту втілена в металевій конструкції, поряд з якою знаходяться напівпрозорі фігури солдатів. Пам’ятник – це символ героїзму воїнів-кіборгів, його створили скульптор Віталій Квак і майстер художньої ковки Освальдо Іскерго Фрага. Знаково, що селищний голова Людмила Прокопечко є не лише ініціатором спорудження пам’ятника, а й авторкою ідеї композиції. Після відкриття цього оригінального монументу воїнам АТО, фото із Доброслава рознеслися соцмережами. Так з кожним новим артоб’єктом чи парком число публікацій про селище збільшується.

Людмила Прокопечко усі роки війни 2014-2022 років активно волонтерить разом з ріднею та односельцями, надаючи важливу та постійну допомогу українським захисникам.

На 2022 рік в Доброславській громаді було багато планів і задумів, але 24 лютого змінило життя її мешканців. Найголовнішою стала допомога Збройним Силам України. З перших тижнів війни громада активно включилася у процес забезпечення українських воїнів всім необхідним: автомобілі – вантажні та легкові, що так необхідні військовим, допомагали придбати керівники агропромислових підприємств, фермерських господарств, місцеві підприємці, всі небайдужі доброславці.


Людмила Прокопечко в одному з постів у фейсбуці зазначала: «Під час війни немає вихідних. Зібрали допомогу нашим захисникам, серед яких і староста Шомполівського старостинського округу Олександр Стружак. Попрацювали над впорядкуванням продовольчих резервів в гуманітарних складах. Розвозили хліб найбільш вразливим групам мешканців громади. Ну і традиційно впорядковували території, висаджували дерева, кущі і квіти».

Щотижнева допомога та виїзди на фронт стали звичними у громаді. Доброславці придбавають для захисників бензопили, плівку, пауербанки, засоби гігієни, продукти, зварюють буржуйки, плетуть маскувальні сітки. Здається, жодне повідомлення голови громади про потреби військових не залишається поза увагою жителів Доброславщини. І в цьому – яскравий приклад єднання влади і громади, приклад безкорисної допомоги і вдячності ЗСУ.

Коли у серпні Доброславський голова Людмила Прокопечко в черговий раз побувала на фронті та відвідала наших захисників на півдні країни, військовим передали необхідні речі та смаколики, зібрані волонтерами Доброславської громади. Голова громади подякувала всім, хто долучився до організації цієї поїздки.

Шана і турбота про захисників не обмежується допомогою фронту. Селищна рада організувала благодійний ярмарок на підтримку ЗСУ, який пройшов в атмосфері єднання та турботи. Командир 4 стрілецького батальйону 28 ОМБр імені Лицарів Зимового Походу Сергій Ткачук, військовослужбовці роти охорони Доброславського добровольчого формування та чудовий оркестр 28-ї бригади стали справжнім подарунком доброславцям. На благодійному ярмарку було зібрано більше 30 тисяч гривень для придбання автомобіля для виконання бойових завдань.

Джерело: Офіційний сайт Доброславської громади
Не залишаються поза увагою й люди, які втратили домівки й змушені шукати тимчасового прихистку в Доброславі. Збір, сортування, надання гуманітарної допомоги для внутрішньо переміщених осіб стає звичним у громаді.

У Доброславі поважають та шанують традиції, бережуть цінності та плекають національну пам'ять. На червневій сесії селищної ради заступник голови Юрій Чорній нагадав, що окупанти, коли захопили Маріуполь, скинули тризуб з адміністративних будівель і в назві міста замінили українські букви на російські. Ю. Чорній зазначив, що назви вулиць також є індикатором приналежності до певних культурних цінностей, і запропонував змінити ряд назв в Доброславі й селах громади. Цю пропозицію підтримали депутати.

Джерело: Офіційний сайт Доброславської громади

Тож найближчим часом у Доброславській громаді можна очікувати появу таких назв, як проспект Свободи, вулиця захисників Маріуполя, вулиця Василя Сліпака, вулиця Чумацька та інші назви, пов’язані з українськими історичними діячами та героями російсько-української війни.

22 серпня 2022 року депутати на позачерговій сесії Доброславської селищної ради прийняли рішення перейменувати у Доброславі вулицю Східну на вулицю Віталія Гуляєва.

Командир 28-ї окремої механізованої бригади імені Лицарів Зимового Походу ЗСУ полковник Віталій Гуляєв захищав південний напрямок з початку повномасштабного вторгнення агресора й загинув у липні під час ворожого артилерійського обстрілу. Місцеві депутати також ініціювали клопотання до Міністерства оборони України щодо присвоєння Гуляєву Віталію Анатолійовичу звання Герой України (посмертно).

Війна триває, героїчний опір українського народу продовжується, мужні ЗСУ дають гідну відсіч російському ворогу. В цьому протистоянні є значний внесок маленької громади з Одещини, яка живе турботами про сьогоднішній день й мріє про майбутнє.

28 липня відбувся фінал Всеукраїнського конкурсу «Неймовірні села України 2022». Проєкт «Трояндове королівство» села Трояндове став переможцем конкурсу, в рамках якого отримує грошовий грант у розмірі 100 тис. грн на його реалізацію від головного партнера – Embassy of the Kingdom of the Netherlands in Ukraine.

Доброславська громада отримає нові можливості для розвитку, а дивовижно красиві трояндові поля стануть справжньою окрасою краю – на честь тих, хто боронить нашу країну, і в пам'ять про тих, хто загинув, наближаючи Перемогу на полі бою.

Матеріал підготовлено в рамках проєкту «Доброславська територіальна громада – єдина заможна родина», який реалізує ГО «Одеський інститут соціальних технологій» за підтримки Європейського Союзу та Міжнародного Фонду «Відродження» в межах грантового компоненту проєкту EU4USociety. Матеріал відображає позицію авторів і не обов’язково відображає позицію Міжнародного фонду «Відродження» та Європейського Союзу». 

Немає коментарів:

Дописати коментар