суботу, 12 серпня 2023 р.

Громадянська компетентність ‒ необхідна складова професійної кваліфікації

Громадська організація «Одеський інститут соціальних технологій» є одним із розробників Національної стратегії сприяння розвитку громадянського суспільства в Україні на 2021-2026 роки.

Наразі Інститут є співвиконавцем Урядового Плану з реалізації Нацстратегії у 2023-2024 роках (п. 15), за яким разом із Міністерством освіти і науки України має виробити заходи із функціонування цілісної системи громадянської освіти у закладах професійної та професійно-технічної освіти, запровадити моніторинг її ефективності.


Необхідно спільно розробити програми та навчально-методичні матеріали курсу громадянської освіти, яка є необхідною умовою формування нової генерації молоді, якій доведеться зберегти та відбудувати нашу країну.

У цьому контексті була важливою участь заступниці директора Інституту Алли Орлової у ІІІ щорічному Форумі "Реформа професійної освіти в умовах війни", який відбувся наприкінці липня 2023 року в Одесі на базі Національного університету "Одеська морська академія".

В ході роботи Форуму А. Орлова змогла обговорити з Генеральною директоркою Директорату професійної освіти МОН України Іриною Шумік пропозицію щодо налагодження співпраці з Одеським інститутом соціальних технологій для спільного пошуку шляхів удосконалення системи громадянської освіти у закладах професійної освіти України на виконання Урядового плану заходів.

Форум в Одесі проводився в рамках Європейського року навичок в Україні за
участю представників Федерації роботодавців України, Міністерства освіти і науки України, Національного агентства кваліфікацій, ДНЗ «Одеський центр професійно-технічної освіти», Об'єднання організацій роботодавців Одеської області і провідних підприємств та закладів освіти Одещини.

Організатори заходу ‒ Об’єднання організацій роботодавців Одеської області, Національне агентство кваліфікацій та Національний університет «Одеська морська академія». Модератором заходу виступив виконавчий директор Об'єднання організацій роботодавців Одеської області, партнер ОІСТ Ігор Дубчак.

Головне питання, що було розглянуте на Форумі, ‒ досвід та проблематика спільної роботи бізнесу, системи освіти та громадських організацій при підготовці професійних кадрів в умовах війни та відновлення України.

У форумі взяли участь і виступили: ректор НУ "Одеська морська академія" Михайло Міюсов, Генеральна директорка директорату професійної освіти МОН України Ірина Шумік, Голова Національного агентства кваліфікацій Юрій Баланюк, начальник відділу професійної і вищої освіти Департаменту освіти і науки Одеської ОДА Наталія Чернишова, керівниця офісу європейської інтеграції Агенції регіонального розвитку Одеської області Дар'я Ільченко, голова правління Об'єднання організацій роботодавців Одеської області Костянтин Журавель.

Немає коментарів:

Дописати коментар