суботу, 5 серпня 2023 р.

КЛЮЧОВІ ПОДІЇ В ПОЛІТИЧНОМУ ТА ГРОМАДСЬКОМУ ЖИТТІ ЧОРНОМОРСЬКОГО КРАЮ: ПІДСУМКИ ЛИПНЯ

Протягом липня, попри масовані обстріли й труднощі, спричинені війною, всі органи державної влади та місцевого самоврядування Чорноморського краю, крім тимчасово окупованих на Херсонщині, працювали відповідно до чинного законодавства.

Цей місяць став для Одещини трагічним та руйнівним. Через вихід росії із зернової угоди загарбники почали руйнувати портову інфраструктуру та знищувати культурну спадщину нескореної Одеси. Але жорстокі ракетні удари не викликали панічних настроїв серед населення, а ще більше згуртували громадян. Руйнування ракетою Свято-Преображенського собору в Одесі спонукало представників УПЦ засудити дії агресора та назвати речі своїми іменами. Попри ракетний терор, Одещина живе повноцінним життям. Громадськість є активним суб’єктом спротиву та відновлення країни, надійним партнером влади. Чимало інформації у ЗМІ про корупційні справи. Всі розуміють, що протидія корупції — другий фронт, на якому також треба здобути перемогу.

На Миколаївщині відпрацьовано чіткий алгоритм дій щодо відновлення інфраструктури за допомогою власних ресурсів та міжнародної допомоги. Влада й громадяни за допомогою всебічної допомоги справилися з наслідками підтоплення, спричиненого руйнуванням Каховської ГЕС. Миколаївці демонструють високий моральний дух та, крім вирішення господарських питань, проводять фестивалі та інші культурно-мистецькі заходи патріотичного спрямування. В області реалізуються пілотні проєкти, які сприяють зміцненню правового та соціального захисту населення.

Влада Херсонщини першочергово забезпечує найнеобхідніші потреби населення та організовує життя в деокупованих громадах. Цьому сприяє державна програма «Пліч-о-пліч», за допомогою якої регіони України допомагають налагодити життя на Херсонщині. Спільними зусиллями разом з міжнародними партнерами життя поступово налагоджується, попри постійні обстріли ворогів.

Детальніше — у добірці ключових новин та подій, що відбулися в Чорноморському краю в липні.

ВЛАДА

Це цикл історій про людей, які мешкають у різних куточках нашого регіону та своїми вчинками надихають інших.

1 липня розпочався процес прийому заяв в електронному форматі на конкурсний відбір кандидатів на посади помічників ветерана у межах пілотного проєкту, започаткованого Мінветеранів у Вінницькій, Дніпропетровській, Львівській та Миколаївській областях.

Як зазначається в матеріалах суду, про це клопотали представники обласної ради. Йдеться про позов фракції партії «Європейська Солідарність» щодо скасування рішення Одеської обласної ради, завдяки якому в її голови з’явився додатковий заступник.

Як повідомили в пресслужбі Офісу президента, голова держави зустрівся з курсантами Інституту Військово-Морських сил Національного університету «Одеська морська академія» та вручив державні нагороди й бойові прапори. Також під час робочої поїздки в Одеську область Президент України Володимир Зеленський заслухав доповідь командувача Військово-Морських сил ЗСУ Олексія Неїжпапи щодо стратегії розвитку Військово-Морських сил ЗСУ на час війни та в повоєнний період.

Представники Регіонального офісу міжнародного співробітництва Миколаївської області Микола Марінов, Олександр Корольов та Дмитро Тарасенко розповіли членам Представництва ООН про нагальні потреби міста та області.

З 2019 року Одеса реалізує 5 проєктів у Надзвичайній кредитній програмі для відновлення України. Це реконструкція шкіл та лікарень міста, а також проєкт з відновлення сховищ в Одесі.

На зустрічі, зокрема, обговорювали допомогу в подоланні наслідків підриву росіянами греблі Каховської ГЕС, а також подальшу відбудову Херсонщини після деокупації лівобережжя. Разом із тим Юрій Соболевський звернувся до пана Посла стосовно допуску міжнародних гуманітарних місій на тимчасово окуповані території України, а також міжнародну допомогу та залученість у звільненні цивільних громадян, зокрема представників місцевого самоврядування, яких росіяни незаконно утримують у катівнях чи в’язницях. За словами пана Юрія, окремо проговорили з Послом долю мера Голої Пристані Олександра Бабіча. Він і досі перебуває в полоні у ворога за свою патріотичну позицію.

Як наголосив голова ОВА Олег Кіпер, міністрів цікавив алгоритм дій щодо експорту зерна з України, альтернативний зерновій угоді.

До складу делегації увійшли Міністр сільського господарства Литовської Республіки Кястутіс Навіцкас, Міністр сільського господарства Латвійської Республіки Дідзіс Шмітс, Міністр регіональних справ Естонської Республіки Мадіс Каллас, Віцепрем’єр-міністр, Міністр сільського господарства та харчової промисловості Республіки Молдова Володимир Боль. Іноземні міністри оглянули також зруйновану будівлю Миколаївської ОВА, недобудований ракетний крейсер проєкту 1164 «Атлант» на ДП «Миколаївський суднобудівний завод» та пошкоджену цивільну інфраструктуру села Посад-Покровського, що на Херсонщині.

Йдеться про підряди на будівництво дитячого садка та встановлення вуличного освітлення в 11 населених пунктах Одещини.

Із народним депутатом Олександром Пасічним, заступниками голови Миколаївської ОВА Георгієм Решетіловим та Олександром Трайтлі, а також головою Миколаївської РВА Максимом Кашубою та його заступниками вони відповіли на поширені питання представників територіальних громад. На зустрічі також були присутні депутати Миколаївської обласної ради.

Минула зима видалася надскладною для Одещини. Бачимо, що ворог продовжує тероризувати цивільну та енергетичну інфраструктури, тому ґрунтовно готуємося до опалювального сезону 2023-2024.У зустрічі взяв участь заступник голови Одеської ОВА Роман Григоришин, експерти USAID ГОВЕРЛА, Швейцарсько-українського проєкту DECIDE та UCORD, Програми EGAP та ГО «Агенція відновлення та розвитку».

Це проєкт допомоги регіонів України у відновленні деокупованих і постраждалих від агресії росії громад. Сусідня Херсонщина, як один із найбільш постраждалих регіонів, стане пілотним майданчиком для реалізації проєкту. Під свій патронат Одеська область взяла три села: Новодмитрівка, Киселівка та Благодатне. Загальна кількість об’єктів для відновлення — 257. Наразі сформовано 17 бригад з Одещини, які вже готові приступити до роботи.

Як зазначається в матеріалах справи, комунальне підприємство вимагає розірвання договору оренди з підприємством, виселення його та стягнення 220,9 тис. грн. Одночасно з поданням позову позивач звернувся до суду з клопотанням про залучення до участі у справі як третьої особи на стороні позивача — Одеської обласної ради. У квітні 2023 року видання «Думська» згадувало ТОВ «Плутон Плюс» у зв’язку з конфліктом між видавництвом та волонтерами «Гончаренко-центра». Видання стверджувало, що Одеська обласна рада вирішила вигнати компанію з приміщень видавництва через те, що ТОВ «Плутон Плюс» пустило до орендованих приміщень волонтерів попри їхнє протистояння із КП.

Наголошено, що в разі оголошення повітряної тривоги всі укриття, незалежно від форми власності, повинні бути відкриті. А містяни — мати безперешкодний доступ до будь-якого укриття.«Це дуже потрібна зустріч, де ми можемо сформувати напрямок подальших дій так, щоб Одеса стала максимально доступною для людей з інвалідністю», — сказав Олег Соколов.

Перед учасниками зустрічі виступила представниця Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини в Одеській області Марія Попова. Вона акцентувала увагу на важливості проведення роботи з питань підтримки переселенців і розповіла про основні напрями роботи Офісу Уповноваженого та його регіонального представництва.

Він пов’язує це з професійною діяльністю. Поліція почала розслідування нападу. «Я декілька років пишу про об’єднане злочинне угруповання на території Ананьївської громади. Вони калічать людей, палять зерновози, грабують, тероризують. Це міська влада — в минулому працівники поліції та бандити. Я робив журналістські розслідування, писав запити щодо корупції місцевої влади. Вони погрожували, попереджали й ось вчора напали», — розповів Сєдов.

Під час зустрічі голова Одеської ОВА Олег Кіпер висловив вдячність донору за активну, всебічну підтримку Одеського регіону та десяти громад-партнерів. Пан Габрієль Абрахам своєю чергою розповів про діяльність USAID, основні напрямки роботи та плани на майбутнє співробітництво з Одеським регіоном.

Члени виконкому підтримали внесення змін до міських програм «Безпечне місто» та допомоги ТрО. Рішенням збільшено фінансування на потреби військових підрозділів ППО та мобільно-вогневих груп на 43,2 та 150 млн грн відповідно. Відео трансляції засідання.

Тариф залишається тим же — 20 грн/год. Також залишається додаткова опція — придбання абонемента на місяць або рік. Їхня вартість — 2 000 та 22 000 гривень відповідно. Крім того, надаються пільги особам з інвалідністю, учасникам бойових дій та чорнобильцям.

Як повідомив кореспондент Інтента, директорка департаменту Наталя Мостовських під час засідання постійної комісії з питань планування, бюджету і фінансів Одеської міської ради пояснила депутатам, що ціна за один надгробок, яку зараз пропонує мерія, не вабить виробників.

Подолання тіньових механізмів, детінізація та деофшоризація економіки — задача з нелегких, але необхідних для кожного громадянина й країни в цілому. Ціль детінізації — забезпечити «прозорість» ланцюгів постачання.

Прокуратура в Одеській області повідомила про підозру 4 особам, які мають зв’язок зі схемою незаконного заволодіння земельними ділянками та фальсифікацією документів. Серед підозрюваних є колишній депутат Затоківської селищної ради.

Він звернув увагу на те, що хоча серед одеситів найменший відсоток підтримки вступу України до НАТО, все-таки зараз його підтримує більше половини населення міста. «Два роки тому таких було лише 25 %», — нагадав Мисів. Соціолог зазначив, що Одеса однозначно стала більш проукраїнською, ніж раніше, так само, як Харків, Дніпро, Запоріжжя та Миколаїв.

Основні питання, які були обговорені під час зустрічі — презентація діяльності Комітету відновлення України ЄБА та можливості співпраці бізнес-спільноти з місцевою владою. Зазначені ініціативи спрямовані на підтримку розвитку бізнесу та створення нових можливостей для інвесторів. Спільно напрацювали перспективи на 2023-2024 роки та закликали бізнес-спільноту долучитися до відкритого Меморандуму про співпрацю між Одеською ОВА, органами державної влади, органами місцевого самоврядування та суб’єктами господарювання.

Головні теми зустрічі — розбудова прикордонної інфраструктури та продовження поглиблення співробітництва між Одеською областю та Молдовою.

Для розрахунку збитків, заподіяних військовою агресією, було розроблено сім методик: завдані збитки атмосфері, ґрунтам, водним ресурсам, морю, надрам, лісовим та природно-заповідним фондам (ПЗФ). Даний розрахунок, за словами в.о. начальника відділу державного екологічного нагляду (контролю) атмосферного повітря Миколаївської області Андрія Кузюка, проводиться ДЕІ в плідній співпраці з Миколаївською ОВА, правоохоронними органами, органами прокуратури, СБУ, ДСНС тощо.

Стаття журналіста Романа Вашанідзе. «16 липня 2023 року на запрошення працівників державного підприємства «ДГ ім. М. І. Кутузова» я побував в с. Прямобалка, Арцизької міської громади Болградського району, Одеської області. Підприємство підпорядковується Національної академії аграрних наук України, науковці якої намагається під час збору врожаю змінити керівництво підприємства. Люди рішуче ПРОТИ».

Білгород-Дністровська міська рада вимагає визнання недійсним рішення районної ради від 7 липня 2022 року. Тоді Білгород-Дністровська районна рада погодилася прийняти до спільної комунальної власності територіальних громад Білгород-Дністровського району будівлі, споруди та окремо визначене майно, яке обліковується на балансі Комунального некомерційного підприємства «Лікувально-діагностичний центр інфекційних хвороб Одеської обласної ради» зі спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст Одеської області.

На сьогодні наші аграрії зібрали 1,02 млн тон. Лідери з намолоту — Білгород-Дністровський район — 150 тис. тон ячменю і 130 тис. тон пшениці та Болградський район — 100 тис. тон ячменю і 64 тис. тон пшениці.

Ключові теми зустрічі заступника голови Одеської ОВА Романа Григоришина із засновником неурядової організації «SPARK» паном Яніком дю Поном. Під час зустрічі Янік дю Пон зазначив, що керівництво порту Роттердам зацікавлене у відновленні українських портів, зокрема Одеської та Миколаївської областей, а також готово всебічно сприяти в технологічному переоснащенні портів Одещини.

На сесії затверджено звіт за перший квартал 2023 року та зміни зі збільшенням доходів до 12 мільярдів 604 мільйони 79,8 тисячі гривень. Узгодили перейменування двох районних адміністрацій міста. Сесія також ухвалила звернення до КМУ із проханням компенсувати комунальному підприємству «Теплопостачання міста Одеси» з державного бюджету різницю в тарифах за 2022 i 2023 роки.

У межах візиту відбулася зустріч із начальником Миколаївської ОВА Віталієм Кімом, під час якої обговорено актуальні питання зміцнення безпеки в регіоні. Зокрема, йшлося про протистояння гібридним загрозам з боку рф, особливо в контексті загроз дезінформації та кібератак.

Про це заявив мер Одеси Геннадій Труханов у ході зум-конференції з представниками ЮНЕСКО, Міністерства культури та інформаційної політики та Міністерства закордонних справ України.


За словами чиновниці, за період роботи спільно з командою фахівців та медиками на місцях їй вдалося забезпечити безперебійним та якісним водопостачанням шість лікарень області. За програмою «Сільська медицина» в області повністю завершено будівництво 24 амбулаторій та ще 3 за кошти місцевих бюджетів. За період повномасштабної війни лікарні області отримали 529 потужних дизельних генераторів від МОЗ України та міжнародних донорів; вдалося придбати або отримати у вигляді благодійної допомоги понад 200 автомобілів швидкої допомоги Центру ЕМД та МК та ЗОЗ області тощо.

Також додатково виділено ще 15 мільйонів гривень: 12 млн грн на Чорнобаївську ТГ, 3 млн грн на Великоолександрівську ТГ. Заплановано виділення з обласного бюджету ще 23 млн грн на об’єкти соціальної сфери, а саме на капітальний ремонти ліцею та садочку в селі Киселівка, Чорнобаївської ТГ.

НАБУ заявило про викриття корупційної схеми на держпідприємстві «Поліграфічний комбінат “Україна”» у 2013-2016 роках, керівником якого тоді був екс-голова Одеської ОДА Максим Степанов. Йдеться про заволодіння коштами поліграфічного комбінату “Україна” на суму понад 450 млн грн.У Херсоні з робочим візитом перебував директор Центру передового досвіду комунікацій НАТО Яніс Сартс, військовий аташе Посольства Латвії в Україні Александрс Холмановс, керівник центру протидії дезінформації РНБО Андрій Шаповалов, старший радник Центру передового досвіду комунікацій НАТО Марина Воротинцева, керівниця об’єднаного координаційного пресцентру Сил оборони півдня України Наталя Гуменюк, начальниця групи цивільно-військового співробітництва Оксана Козиренко.

Група із дванадцяти депутатів висуває місцевій владі «необґрунтовані» вимоги: звільнити трьох заступників голови громади та розпустити виконком, бо ж «не бачать його ефективної роботи». Водночас депутатському корпусу навіть не цікавий звіт про діяльність виконавчого комітету та керівництва громади, бо ж на відповідні документи навіть не надходило запитів. Про це розповів заступник голови громади Олег Полянський.

Після проведеної перевірки усі необовʼязкові тендери буде скасовано, а гроші, виділені на них, буде витрачено на військові потреби, відбудову зруйнованої агресором інфраструктури та допомогу ВПО. Узгоджуватися будуть лише ті тендери, у яких є загальна потреба на цей час, наприклад: ремонт доріг стратегічного значення. Аукціони на озеленення територій, ремонт тротуарів, встановлення лавочок, тощо — буде скасовано.

Депутат від забороненої в Україні ОПЗЖ Михайло Карпенчук є головою постійної комісії з питань екології, запобігання надзвичайним ситуаціям та ліквідації їхніх наслідків, зв’язку та інформаційних технологій Одеської міськради. За даними слідства, депутат вимагав $2 тисячі за дозвіл на знесення дерева, що росте на розі Преображенської та Єврейської.

Ініціатива передбачає облаштування 25 укриттів у закладах освіти територіальних громад Чернігівської, Полтавської та Одеської областей та створення в цих просторах освітніх коворкінгів. Зазначимо, такі укриття на базі закладів освіти мають зʼявитися у 5 територіальних громадах Одещини. Відібрані громади отримають грант на облаштування укриття.

Громада використовуватиме їх для допомоги людям, які постраждали внаслідок підриву дамби Каховської ГЕС, і для потреб центру ВПО та людей, які відновлюють своє житло й тимчасово не мають, де жити на час ремонту.

Навчання за курсом «Самодопомога Плюс» від World Health Organization (WHO) пройшли 11 бізнесів спільнот. Курс є масштабованим, тож після його опанування тренери поширюють навички управління стресом серед співробітників компаній. Станом на зараз навчанням охоплено понад 30 000 осіб.

Депутати знову не підтримали заяву депутатки від партії «Сила людей» Інни Полякової щодо дострокового складення повноважень, через те, що вона вже два роки знаходиться за кордоном і їй не надають можливість брати участь у роботі сесії у форматі відеозв’язку.

Про це 26 липня під час брифінгу повідомив начальник Миколаївської ОВА Віталій Кім. Він зазначив, що із загальної кількості зруйнованих об’єктів найбільше вдалося відновити об’єкти ЖКГ (98,23 %), мости й дороги (94,44 % та 41,94 % відповідно).

Також Володимир Зеленський ознайомився з роботою реабілітаційних відділень у медичних закладах, де захисники України проходять фізичну реабілітацію та відновлення.

Саме зараз, перед настанням нового навчального року, громадяни можуть скористатися можливістю здобути нову професію, спеціальність або підвищити свій фаховий рівень, у такий спосіб відкрити для себе нові перспективи на професійному шляху.

Це необхідно для якнайшвидшого старту будівельних робіт та забезпечення жителів постраждалих областей питною водою. Відповідну постанову, розроблену Міністерством відновлення, прийнято на засіданні уряду.

З низ 53 проєкти рішень — це земельні питання, 2 — внесення змін та доповнень до міських цільових програм, п’ятьма проєктами передбачено передачу об’єктів права комунальної власності державі, одним — передачу об’єктів комунальної власності у спільну власність громад, дев’ять проєктів рішень стосуються списання основних засобів.

ГРОМАДСЬКИЙ СЕКТОР

Одеський КВУ вважає за доцільне внесення певних змін до Закону України «Про статус депутатів місцевих рад». Наразі експерти Одеського КВУ в партнерстві з експертами проєкту USAID «ГОВЕРЛА» готують ці пропозиції, які вже найближчим часом будуть подані на розгляд Комітету Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування.

У роботі круглого столу взяли участь представники профільних департаментів Одеської міської ради та Одеської ОВА, депутати міської та обласної рад, медики та громадські діячі. Модератором заходу виступила голова Громадського руху «Віра, Надія, Любов» Тетяна Семікоп.

У рамках проєкту USAID «Економічна підтримка України» реалізується програма «Територія відновлення та розвитку». До програми можуть долучитися мешканці таких областей: Кіровоградської, Івано-Франківської, Львівської, Чернігівської, Сумської, Житомирської, Одеської, Дніпропетровської, Полтавської, Київської та Закарпатської.

Учасники дискусії, серед яких були співзасновниця Національної платформи стійкості та згуртованості Юлія Тищенко, політолог, співзасновник Національної платформи стійкості та згуртованості Олег Саакян, експерт з довготермінових стратегій Євген Глібовицький та інші, намагалися з’ясувати, де місце українського Півдня в тій реальності, яка виникла зараз, в умовах війни з російськими окупантами.

Американські партнери GEM вже вкотре підставляють своє плече для боротьби з наслідками повномасштабного вторгнення рф на територію України. Наразі в партнерстві з Howard G BUFFETT Foundation (HGBF) вони планують реалізувати в Одеській області «Проєкт по заміні пошкоджених вікон».

Метою заходу є посилення українського волонтерства, а його програма побудована з урахуванням актуальних та гострих питань, що постали в суспільстві загалом і у волонтерській спільноті зокрема. «Об’єднуємось. Надихаємось. Перезавантажуємось» — провідна думка форуму, шо є актуальним проєктом і зручною платформою для спілкування всіх учасників волонтерського руху.

Це один із трьох заходів, які проходять в різних містах України. За словами виконавчої директорки Аспен Інституту Київ Юлії Тичківської, мета Днів Ідей-2023 — об’єднати змінотворців, підтримати синергію та спільнодію представників бізнесу, державного управління, місцевої влади, культури науки, медіа як на національному, так і на місцевому рівнях.

Дана неправдоподібна інформація викликає напругу в українському суспільстві і, вочевидь, вкинута провокаторами для розхитування існуючої стабільності церковно-державних та міжрелігійних стосунків у мирній українській Одесі.

Ними стали 50 громад з 18 областей України. На Миколаївщині переможцем стала Вознесенська громада. Кожна отримає підтримку від проєкту DECIDE, щоб організувати дозвілля для дітей.

Немає коментарів:

Дописати коментар