середу, 27 квітня 2022 р.

Досвід інших громад – до уваги Доброславській ОТГ

Команда проєкту серед інших напрямів громадського залучення мешканців громади працює над проєктами економічного спрямування.

Обговоренню стану і перспектив економічного розвитку Доброславської громади був присвячений листопадовий візит учасників проєкту «Доброславська територіальна громада – єдина заможна родина» до керівництва громади. Тоді про методи та форми розвитку бізнес-середовища у громаді, способи долучення громадян як співвласників місцевих ресурсів до розвитку місцевого господарства, підвищення їх зацікавленості у результатах своєї роботи розповідала експертка Лолла Олійник.

Продовжуючи розробляти економічну складову в межах реалізації запланованого, було вивчено позитивний досвід інших громад.

Цікавою є ініціатива Новопокровської ТГ з Харківщини, де в січні 2022 р. відбувся круглий стіл з підприємцями та фермерами громади на тему: «Залучення інвестицій в громаду». Представники бізнес-середовища громади спільно з селищним головою Оленою Слабінською та членами робочої групи Стратегії розвитку територіальної громади і представниками Навчально-наукового інституту "Інститут державного управління" ХНУ ім В.Н. Каразіна під час проведення Круглого столу шукали відповіді на такі питання:
  • як підвищити інвестиційну привабливість та які механізми доцільно використовувати для забезпечення конкурентоспроможності громади;
  • які види підприємницької діяльності є найбільш пріоритетними для розвитку у громаді;
  • як розширити перелік джерел формування доходної частини бюджету громади;
  • як економічно мотивувати суб’єктів малого та середнього бізнесу до створення нових робочих місць;
  • чим місцева влада може допомогти малому та середньому бізнесу для їх активного розвитку;
  • які питання обов’язково мають увійти до Стратегії розвитку громади?
Селищний голова наголосила, що для розвитку громади та нарощування інвестиційного потенціалу важливою є така співпраця підприємців, посадовців та науковців. Тож залучення інвестицій у громаду має стати предметом зацікавленості зусиль місцевого самоврядування, бізнесу і кожного мешканця громади.

І хоча війна внесла свої корективи у реалізацію цих напрацювань, Доброславській громаді варто, на нашу думку, уважно вивчити досвід подібної співпраці і використати його на благо громади, спираючись на потужні наукові, громадські та бізнес-ресурси Одещини.

Заслуговує на увагу і досвід Турбівської ТГ Вінницької області, представники якої пройшли навчання по програмі «Кроки для команд з управління справами в органах місцевого самоврядування», проведеного за ініціативи Міністерства розвитку громад та територій України та U-LEAD з Європою.

Протягом 9 тижнів працівники Турбівської селищної ради розвивали свої менеджерські навички в місцевому самоврядуванні, вчилися якісному управлінню персоналом, забезпеченню відкритості і прозорості діяльності органів селищної ради та впровадженню інноваційних інструментів.

Вважаємо, що постійне навчання персоналу також має стати фундаментом сталого розвитку Доброславської громади. І команда Одеського інституту соціальних технологій готова сприяти цьому.

Андрій Крупник,
директор ОІСТ

Немає коментарів:

Дописати коментар