четвер, 5 травня 2022 р.

Зміни у системі адмінпослуг та інших питань зі сфери публічного адміністрування (за період 18 квітня – 1 травня 2022).


Пропонуємо вашій увазі добірку окремих новин та актів про зміни у системі адмінпослуг та інших питань зі сфери публічного адміністрування (за період 18 квітня – 1 травня 2022).

Джерело



КОРОТКО ПРО ОСНОВНІ ЗМІНИ
  • Уряд спрощує реєстрацію в Державній службі зайнятості українців, які втратили роботу під час дії воєнного стану
  • Діти, які перемістилися всередині країни без супроводу батьків, зможуть отримати допомогу на проживання
  • Юридичні особи зможуть зареєструвати пошкоджене майно в «Дії»
  • Уряд прийняв рішення, яким удосконалив реалізацію програми «Прихисток»
  • Відповіді на найпоширеніші питання щодо допомоги для ВПО та «єПідтримки»
  • Порядок реєстрації новонароджених українців за кордоном
  • Для ВПО мають надавати меддопомогу без направлень та декларацій
  • Роз’яснення щодо фіксації руйнувань для ліквідації наслідків бойових дій та відновлення інфраструктури населених пунктів в умовах воєнного стану
  • Пенсію людям, яким неможливо доставити її за місцем проживання, зарахують на рахунки в Ощадбанку
  • Важливі зміни щодо відновлення функціонування ринку нерухомості
  • ПФУ розширює перелік послуг, що надаються в електронному вигляді
  • З 4 травня відновлюється прийом громадян консульської легалізації документів
  • 122 сервісні центри у 21 області України надають послуги громадянам в умовах війни
  • МОН розробило алгоритм отримання дубліката документа про загальну середню освіту
  • Уряд підтримав законопроєкт про дерегуляцію ведення бізнесу в Україні
  • Запрацювала гаряча лінія для консультацій щодо виплат для ВПО та допомоги безробітним
  • Співпраця Сервісних центрів МВС з ЦНАП/ОМС
  • Затверджено Перелік громад, що розташовані в районах проведення бойових дій або які є тимчасово окупованими

ДОДАТКОВО: перелік нових тематичних нормативно-правових актів, які не потрапили у попередній моніторинг, у тому числі:

ДЕТАЛЬНІШЕ
УРЯД СПРОЩУЄ РЕЄСТРАЦІЮ В ДЕРЖАВНІЙ СЛУЖБІ ЗАЙНЯТОСТІ УКРАЇНЦІВ, ЯКІ ВТРАТИЛИ РОБОТУ ПІД ЧАС ДІЇ ВОЄННОГО СТАНУ


Уряд спрощує реєстрацію в Державній службі зайнятості українців, які втратили роботу під час дії воєнного стану. Відповідна постанова прийнята сьогодні на засіданні Уряду за поданням Міністерства економіки.

Особи, які не мають повного пакета документів для подачі заявки, зможуть стати на облік по безробіттю за спрощеною процедурою — через додаток або портал «Дія». Йдеться про подачу заяви у електронній формі без урахування документів про освіту, трудової книжки, військово-облікового документу тощо.

Отримати офіційний статус безробітного можуть люди, які після введення воєнного стану працювали на умовах трудового договору, гіг-контракту чи іншого цивільно-правового договору, але втратили роботу. Уряд гарантує виплату допомоги всім, хто став на облік у визначеному законодавством порядку.

Нагадаємо, раніше Уряд ухвалив постанову, якою визначив порядок реєстрації безробітних, нарахування та виплату допомоги по безробіттю під час війни. Громадяни можуть скласти заяву про надання статусу безробітного, призначення допомоги або припинення реєстрації за допомогою порталу або мобільного додатку «Дія» та електронних сервісів Державної служби зайнятості.

ДІТИ, ЯКІ ПЕРЕМІСТИЛИСЯ ВСЕРЕДИНІ КРАЇНИ БЕЗ СУПРОВОДУ БАТЬКІВ, ЗМОЖУТЬ ОТРИМАТИ ДОПОМОГУ НА ПРОЖИВАННЯ

Уряд ухвалив рішення, яке забезпечує виплату допомоги на проживання в розмірі 3 000 гривень на місяць дітям, які є внутрішньо переміщеними особами і перемістились без супроводу законного представника. Рішення враховує різні форми влаштування та догляду за дітьми.

«Через воєнні дії маємо ситуації, коли малолітні діти до 14 років евакуювались без супроводу батьків чи інших законних представників. Причини різні. Хтось втратив зв’язок з батьками через воєнні дії. В інших випадках батьки не могли евакуюватись разом з дитиною через стан здоров’я, необхідність догляду за іншим членом родини, службові обов’язки, і тому відправили дитину в умовно безпечне місце з родичем чи знайомим.

Для того щоб такі малолітні діти могли отримати допомогу на проживання в розмірі 3000 гривень на місяць, рішення Уряду надає можливість подати заяву від імені дитини родичам, особам, яких батьки або законні представники дитини письмово уповноважили супроводжувати її, а також людям, які тимчасово взяли в свою родину дитину, яка залишилась без батьківського піклування. Одночасно забезпечується контроль за дотриманням прав таких дітей з боку служб у справах дітей.

Для цієї категорії ми продовжили до 15 травня строк подання заяв, відповідно до яких виплатимо допомогу, починаючи з березня», — прокоментувала Марина Лазебна.

Рішення Уряду встановлює, що заяву про виплату допомоги на проживання внутрішньо переміщеній малолітній дитині, яка прибула без супроводу законного представника, може подавати від її імені:
  • особа, яка перебуває у сімейних, родинних відносинах (у тому числі хрещені батьки), за наявності документа, що підтверджує сімейні, родинні зв’язки особи з дитиною, виданого службою у справах дітей за місцем звернення;
  • особа, яку батьки або інші законні представники уповноважили супроводжувати дитину, що підтверджується письмовою заявою одного із законних представників, завіреною органом опіки та піклування;
  • особа, до сім’ї якої тимчасово влаштовано дитину, яка залишилась без батьківського піклування (за наявності копії наказу служби у справах дітей про тимчасове влаштування).
Виплата допомоги такій дитині здійснюється в розмірі 3000 гривень на місяць, починаючи з березня 2022 року у разі звернення за її наданням до 15 травня 2022 року включно. Допомога виплачується на поточний рахунок «є Підтримка» або банківський рахунок заявника.

Також згідно з рішенням Уряду з травня 2022 року продовжується виплата допомоги на проживання людям, переміщеним з АР Крим, які переміщувалися починаючи з 2014 року і раніше отримували допомогу на проживання як внутрішньо переміщені особи.

ЮРИДИЧНІ ОСОБИ ЗМОЖУТЬ ЗАРЕЄСТРУВАТИ ПОШКОДЖЕНЕ МАЙНО В «ДІЇ»

Департамент комунікацій Секретаріату Кабінету Міністрів України, опубліковано 29 квітня 2022 року о 19:13

У «Дії» українці подали вже понад 100 тисяч заяв на відшкодування зруйнованого майна. Про це повідомив Прем’єр-міністр Денис Шмигаль під час засідання Уряду 29 квітня.

«Уже найближчим часом юридичні особи також зможуть подавати заявки в Дії, аби Уряд почав формувати детальний реєстр пошкодженого та знищеного майна», — підкреслив Денис Шмигаль.

Також Кабінет Міністрів України затвердив документ, що визначатиме, яким родинам із числа переселенців буде надаватися житло в першу чергу. Зокрема, багатодітнім родинам, вагітним жінкам, сім’ям із дітьми, людям, які втратили працездатність, пенсіонерам. За словами Прем’єр-міністра, держава буде викуповувати житло для тимчасового проживання таких родин і ремонтувати об’єкти житлового фонду, аби там розселяти людей.

УРЯД ПРИЙНЯВ РІШЕННЯ, ЯКИМ УДОСКОНАЛИВ РЕАЛІЗАЦІЮ ПРОГРАМИ «ПРИХИСТОК»

Уряд прийняв рішення, яке дозволить державі більш ефективно реалізувати соціальну програму «Прихисток». Йдеться про внесення змін до Порядку компенсації витрат за тимчасове розміщення внутрішньо переміщених осіб, які перемістилися у період воєнного стану. Відповідний проєкт постанови, розроблений Мінрегіоном, прийнято на засіданні Кабінету Міністрів України 29 квітня.

Зазначимо, що проєктом постанови «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 19 березня 2022 р. № 333» передбачається, зокрема:

  • розширити та конкретизувати перелік осіб, які зможуть отримати компенсацію (представники на підставі довіреності, наймачі (орендарі) житла державної або комунальної власності, спадкоємці, які прийняли спадщину);
  • забезпечити можливість отримання компенсації особам, що розмістили у своїх домівках переселенців, однак фізично перебувають не за місцем проживання (подача заяви засобами електронного зв’язку);
  • передбачення можливості отримати компенсацію витрат особам, що розмістили переселенців у своїх домівках на території міста Києва;
  • конкретизація розрахунку суми компенсації з урахуванням кількості днів, протягом яких жиле приміщення надавалося для розміщення внутрішньо переміщених осіб, з дня її розміщення, але не раніше дати взяття на облік внутрішньо переміщених осіб відповідним органом;
  • запровадити механізм надання компенсації, особам, що розмістили внутрішньо переміщених осіб за рахунок коштів міжнародних, благодійних організацій та громадських об’єднань;
  • збільшити терміни опрацювання та узагальнення інформації відповідними військовими адміністраціями, у зв’язку із суттєвим збільшення заяв на оплату компенсації та включенням додаткового механізму виплати такої компенсації за рахунок міжнародних організацій, благодійних організацій та громадських об’єднань.
Зауважимо, що з 22 березня 2022 року з ініціативи Мінрегіону в Україні діє урядова соціальна програма «Прихисток», мета якої — забезпечити житлом вимушених переселенців, які перемістилися у період воєнного стану в безпечніші місця, та допомогти тим українцям, які безоплатно їх прихистили. Наразі завдяки Програмі знайшли прихисток майже 170 тисяч ВПО.

У межах Програми власники житла, які безкоштовно прихистили внутрішньо переміщених осіб, отримують гарантовану державну підтримку в розмірі близько 450 грн на місяць за кожну прийняту особу, незалежно від віку, для компенсації витрат на комунальні послуги.

ВІДПОВІДІ НА НАЙПОШИРЕНІШІ ПИТАННЯ ЩОДО ДОПОМОГИ ДЛЯ ВПО ТА «ЄПІДТРИМКИ»

Відправили заявку на 6500 грн «єПідтримки». Коли я отримаю кошти?

Усі виплати здійснює Міністерство економіки України. Тож якщо ви подали заяву та вказали правильний рахунок, радимо очікувати зарахування допомоги на картку «єПідтримки».

Залишилися без роботи та не змогли оформити заяву на отримання 6500 грн. Що робити?

Ви можете заповнити заяву на отримання допомоги по безробіттю на порталі «Дія»: https://diia.gov.ua/services/dopomoga-po-bezrobittyu. Після цього сповіщення про результат надійде вам на електронну пошту, у SMS-повідомленні, а також відобразиться в особистому кабінеті на порталі «Дія».

Я вже маю довідку ВПО. Як мені оформити виплати?

Якщо довідка ВПО у вас вже є, оформити виплати можна, звернувшись до ЦНАПу або ж УПСЗН за фактичним місцем проживання. Працюємо над тим, щоб якнайшвидше ця послуга була доступна і в «Дії».

Чи може внутрішньо переміщена особа працювати та отримувати виплати ВПО?

Так, ви можете працевлаштуватися та отримувати грошову виплату як ВПО. Адже ці кошти призначаються для покриття витрат на проживання, зокрема на оплату житлово-комунальних послуг людям, які були вимушені покинути свої домівки через бойові дії.

Яку ще допомогу можна отримати від держави?

Спільно з Міністерством соціальної політики ми зібрали всю важливу інформацію про види соціальної допомоги на порталі «єДопомога»: https://edopomoga.gov.ua/

Якщо у вас залишилися запитання щодо допомоги від держави постраждалим від війни, звертайтеся на гарячу лінію за номером 0 800 331 834.

ПОРЯДОК РЕЄСТРАЦІЇ НОВОНАРОДЖЕНИХ УКРАЇНЦІВ ЗА КОРДОНОМ

Координаційний центр з надання правової допомоги, опубліковано 29 квітня 2022 року о 08:38

Багато українців у зв’язку зі збройною агресією російської федерації були змушені залишити Україну. При цьому за кордоном нашим громадянам доводиться вирішувати чимало юридичних питань, серед яких і реєстрація народження дітей.

Як і раніше, державну реєстрацію актів цивільного стану громадян України, які проживають або тимчасово перебувають за кордоном, проводять дипломатичні представництва і консульські установи України. Так, відповідно до Інструкції про порядок реєстрації актів громадянського стану в дипломатичних представництвах та консульських установах України, затвердженої наказом Міністерства юстиції України, Міністерства закордонних справ України від 23 травня 2001 року № 32/5/101, реєстрація народження дитини провадиться консулом з одночасним визначенням її походження та присвоєнням прізвища, імені та по батькові.

У якій консульській установі слід реєструвати народження?

Реєстрація провадиться за місцем народження або за місцем проживання батьків дитини або одного з них за їх письмовою заявою, а в разі хвороби, смерті батьків або з інших причин неможливості зареєструвати народження — за заявою родичів, інших осіб, уповноваженого представника закладу охорони здоров’я, у якому народилася дитина або в якому на цей час вона перебуває.

Якщо дитина народилася під час перебування матері на морському, річковому, повітряному судні, у потягу або в іншому транспортному засобі, то реєстрація народження провадиться у найближчій консульській установі.

Протягом якого строку слід подати заяву про реєстрацію народження дитини?

Заяву про реєстрацію народження дитини батьки зобов’язані подати невідкладно, але не пізніше одного місяця з дня народження дитини, а при народженні мертвої дитини — не пізніше трьох діб.

Які документи слід пред’явити консулу для реєстрації народження дитини?

  • документ медичного закладу про народження дитини. У виняткових випадках, при народженні дитини поза медичним закладом, — довідки лікаря, який подав допомогу при пологах. У разі народження дитини вдома без медичної допомоги факт і час народження повинні бути підтверджені підписом двох свідків, присутніх при пологах, із зазначенням їхніх прізвищ, імен та по батькові, місця проживання і документів, що посвідчують їх особи, а також медичним документом про перебування дитини під наглядом лікувального закладу (приватного лікаря);
  • паспортні документи, що посвідчують особи батьків (одного з батьків). Якщо документ, який посвідчує особу одного з батьків, з поважних причин не може бути пред’явлений, то відомості про другого з батьків у даному випадку зазначаються на підставі свідоцтва про шлюб. Дані про громадянство та національність в актовому записі про народження та свідоцтві не заповнюються;
  • документ, який є підставою внесення відомостей про батька (свідоцтво про шлюб, заява матері, заява батька про визнання батьківства, спільна заява матері та батька дитини, якщо батьки не перебувають у шлюбі, спільна заява матері та її чоловіка про невизнання чоловіка батьком дитини, спільна заява батька дитини та чоловіка, який перебуває у шлюбі з її матір’ю). У разі відсутності свідоцтва про шлюб для внесення відомостей щодо батька дитини, який перебуває у шлюбі з її матір’ю, витребовується копія відповідного актового запису.
Чи стягується консульський збір за видачу свідоцтва про народження дитини?

Реєстрація народження, а також видача свідоцтва про реєстрацію цього акту цивільного стану проводиться без стягнення консульського збору. За результатами реєстрації цього акту видається свідоцтво про народження.

Що робити, якщо у консульстві вам відмовили у державній реєстрації народження дитини?

У разі відмови особі в проведенні державної реєстрації народження (у зв’язку з відсутністю документа закладу охорони здоров’я або медичної консультаційної комісії, що підтверджує факт народження), особа може звернутись до суду з заявою про встановлення факту, що має юридичне значення.

Чи можуть відмовити у реєстрації народження дитини, якщо у консульській установі відсутній доступ до Державного реєстру актів цивільного стану?

26 лютого 2022 року з метою забезпечення умов, спрямованих на доступ громадян до адміністративних послуг у сфері державної реєстрації актів цивільного стану в умовах воєнного стану, Міністерством юстиції України внесено зміни до Правил державної реєстрації актів цивільного стану в Україні, затверджених наказом Міністерства юстиції України від 18 жовтня 2000 року № 52/5.

Так, за тимчасової відсутності доступу до Державного реєстру актів цивільного стану громадян заява про державну реєстрацію акту цивільного стану подається, а актовий запис цивільного стану складається в паперовій формі без використання програмних засобів ведення цього реєстру з подальшим обов’язковим внесенням відомостей цього актованого запису до Державного реєстру актів цивільного стану громадян протягом п’яти робочих днів з дня відновлення такого доступу.

ДЛЯ ВПО МАЮТЬ НАДАВАТИ МЕДДОПОМОГУ БЕЗ НАПРАВЛЕНЬ ТА ДЕКЛАРАЦІЙ

Міністерство охорони здоров’я України, опубліковано 28 квітня 2022 року о 16:15

Внутрішньо переміщені особи можуть бути прийняті у будь-якій лікарні, якщо вона здатна забезпечити необхідне лікування, а відсутність декларації не є перепоною для отримання первинної медичної допомоги.

Якщо лікар відмовляється надавати допомогу внутрішньо переміщеній особі, можна звернутися на гарячу лінію МОЗ 0800 60 20 19 або до НСЗУ за номером 16-77.

РОЗ’ЯСНЕННЯ ЩОДО ФІКСАЦІЇ РУЙНУВАНЬ ДЛЯ ЛІКВІДАЦІЇ НАСЛІДКІВ БОЙОВИХ ДІЙ ТА ВІДНОВЛЕННЯ ІНФРАСТРУКТУРИ НАСЕЛЕНИХ ПУНКТІВ В УМОВАХ ВОЄННОГО СТАНУ

Міністерство розвитку громад та територій України, опубліковано 28 квітня 2022 року о 12:47

Міністерство розвитку громад та територій України надало роз’яснення щодо проведення аварійно-відбудовних чи аварійно-ремонтних робіт та інших першочергових відновлювальних робіт для фіксації руйнувань і подальшої ліквідації наслідків бойових дій та відновлення інфраструктури населених пунктів в умовах воєнного стану.

Зокрема, у роз’яснені йдеться про особливості проведення обстеження пошкоджених або зруйнованих будівель та споруд в залежності від ступеню їх пошкодження, про документацію, яка складається або розробляється за результатами обстеження тощо.

Крім того, роз’яснюється, як визначати обсяги робіт у випадках здійснення першочергових робіт з відновлення пошкоджених об’єктів в рамках поточного ремонту.

Детальніше за посиланням https://bit.ly/3MyFZwb

ПЕНСІЮ ЛЮДЯМ, ЯКИМ НЕМОЖЛИВО ДОСТАВИТИ ЇЇ ЗА МІСЦЕМ ПРОЖИВАННЯ, ЗАРАХУЮТЬ НА РАХУНКИ В ОЩАДБАНКУ

Міністерство соціальної політики України, опубліковано 28 квітня 2022 року о 10:57

Уряд ухвалив рішення, яке передбачає, що пенсіонерам, які отримували пенсії не на банківські картки, а за місцем проживання, і залишилися на територіях, які окуповані, оточені, де йдуть активні бойові дії, через що Укрпошта не має технічної можливості доставляти там пенсію, вся сума пенсії зараховуватиметься на рахунки, відкриті в Ощадбанку.

Пенсія буде зарахована на рахунки після подання Укрпоштою за погодженням з військово-цивільними адміністраціями до Пенсійного фонду інформації про відсутність технічної можливості здійснювати виплату і доставку пенсій на певних територіях.

Кошти з рахунку пенсіонер зможе невідкладно одержати у будь-якому відділенні Ощадбанку на безпечній території на підставі паспорту та довідки з номером податкового коду, підписавши договір банківського рахунку.

Якщо людина не звернулась до Ощадбанку за коштами, то вся сума пенсії зберігається, і одразу після відновлення можливості Укрпошта доставить людині за місцем проживання неодержану суму пенсії і пенсію за поточний період.

Якщо пенсіонер переселився на безпечну територію, то за його зверненням до Пенсійного фонду пенсія може виплачуватися Укрпоштою за новим місцем перебування, через Ощадбанк або інший обраний уповноважений банк.

Для пенсіонерів, які отримують виплати на банківські картки, нічого не змінюється і їм пенсія зараховується на картки.

ВАЖЛИВІ ЗМІНИ ЩОДО ВІДНОВЛЕННЯ ФУНКЦІОНУВАННЯ РИНКУ НЕРУХОМОСТІ

ФБ Мін’юсту, опубліковано 28 квітня 2022 року о 09:21

З початком широкомасштабної воєнної агресії російської федерації проти України робота реєстрів, держателем яких є Міністерство юстиції України, була зупинена задля безпеки та захисту даних.

З часом доступ до частини реєстрів був відновлений на певній частині території України, а також визначені особливості нотаріальної діяльності та функціонування у єдиних та державних реєстрів в умовах воєнного стану.

Наступним кроком стало унормування особливостей надання нотаріальних послуг, зокрема щодо посвідчення правочинів із нерухомістю, а також доступу до Державного реєстру прав на нерухоме майно і Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, з метою відновлення фукціонування ринку нерухомості та державної реєстрації прав на неї та бізнесу.

З цією метою Кабінетом Міністрів України прийнято постанову «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України щодо діяльності нотаріусів та функціонування єдиних та державних реєстрів, держателем яких є Міністерство юстиції, в умовах воєнного стану», якою внесено зміни до таких постанов:
  • від 29.06.1999 р. № 1172 «Про затвердження переліку документів, за якими стягнення заборгованості провадиться у безспірному порядку на підставі виконавчих написів нотаріусів». З неї виключено Розділ «Стягнення заборгованості з підстав, що випливають з кредитних відносин»
  • від 28.02.2022 № 164 «Деякі питання нотаріату в умовах воєнного стану» (викладено у новій редакції)
  • від 28.02.2022 № 165 «Деякі питання реалізації прав, свобод і законних інтересів фізичних та юридичних осіб», назву якої змінено на «Про зупинення строків надання адміністративних послуг та видачі документів дозвільного характеру»;
  • від 03.03.2022 № 187 «Про забезпечення захисту національних інтересів за майбутніми позовами держави Україна у зв’язку з військовою агресією рф»;
  • від 06.03.2022 № 209 «Деякі питання державної реєстрації та функціонування єдиних та державних реєстрів, держателем яких є Міністерство юстиції, в умовах воєнного стану».
Серед особливостей вчинення нотаріальних дій під час воєнного стану та протягом 1 місяця з дня його припинення/скасування, зокрема:

1) у разі звернення громадян російської федерації (за винятком тих, які проживають на території України на законних підставах), юридичної особи, створеної і зареєстрованої відповідно до законодавства російської федерації, або юридичної особи, кінцевим бенефіціарним власником, членом або учасником (акціонером), що має частку у статутному капіталі 10 і більше відсотків, якої є громадянин російської федерації (за винятком тих, які проживають на території України на законних підставах), або юридична особа, створена та зареєстрована відповідно до законодавства російської федерації, — незавершені нотаріальні дії ЗУПИНЯЮТЬСЯ до прийняття та набрання чинності законом щодо врегулювання відносин за участю осіб, пов’язаних з державою-агресором, а у разі звернення за вчиненням нової нотаріальної дії вони отримуватимуть ВІДМОВУ (за винятком засвідчення справжності підпису на заяві про вихід з громадянства російської федерації та посвідчення заповіту військовополоненого);

2) посвідчення довіреностей (крім довіреностей на право розпорядження нерухомим майном, об’єктом незавершеного будівництва або майновими правами щодо майбутнього нерухомого майна (далі — нерухоме майно), коштами на рахунках у банківських та інших фінансових установах, а також транспортними засобами на строк більше 3 місяців, управління і розпорядження цінними паперами, корпоративними правами, на право доступу до індивідуального банківського сейфа), засвідчення справжності підпису на заяві про надання дозволу на тимчасовий виїзд дитини за кордон, здійснюватиметься без використання спеціальних бланків нотаріальних документів на білих аркушах паперу із зазначенням обов’язкових реквізитів.

Для перевірки дійсності довіреності, посвідченої на білих аркушах паперу, заінтересована особа звертатиметься з її копією до відповідного нотаріуса, який зобов’язаний протягом 2 робочих днів видати довідку про підтвердження або спростування посвідчення ним такої довіреності;

3) У разі появи загрози неправомірного вилучення чи втрати спеціальних бланків нотаріальних документів, які не були витрачені, або печатки приватного або державного нотаріуса, такі бланки/печатки мають бути невідкладно знищенні з дотриманням встановлених правил;

4) Дозволяється передавання спеціальних бланків нотаріальних документів між нотаріусами, у тому числі поза межами нотаріального округу, з дотриманням встановлених правил;

5) Визначений законодавством строк для внесення нотаріусом відомостей до єдиних та державних реєстрів, що функціонують у системі Міністерства юстиції, продовжуватиметься на підтверджений ДП «НАІС» час їх неналежного функціонування;

6) Нотаріальне посвідчення договорів щодо відчуження, поділу (виділу) нерухомого майна, спадкових договорів, договорів іпотеки, про заміну кредитора (відступлення прав вимоги) за кредитним договором та/або договором іпотеки, задоволення вимог іпотекодержателя, встановлення довірчої власності на нерухоме майно, визначення розміру часток у праві спільної власності, договорів поділу спільного майна подружжя (виділу з нього), позички, найму (оренди), лізингу будівлі або іншої капітальної споруди (їх окремої частини) на строк не менш як 3 роки, відчуження цінних паперів, корпоративних прав, у тому числі договорів про внесення змін до таких договорів або їх розірвання (припинення), довіреностей на право розпорядження нерухомим майном, управління і розпорядження цінними паперами, корпоративними правами, на право доступу до індивідуального банківського сейфа, засвідчення справжності підпису на актах приймання-передачі частки (частини частки) у статутному (складеному) капіталі (статутному фонді) юридичної особи, а також видача свідоцтв про право власності на частку в спільному майні подружжя (колишнього з подружжя) на підставі їх спільної заяви, свідоцтв про придбання майна з прилюдних торгів (електронних аукціонів), у тому числі тих, які не відбулися (далі — нотаріальні дії щодо цінного майна) здійснюється ВИКЛЮЧНО нотаріусами, включеними до затвердженого Міністерством юстиції переліку нотаріусів, якими в умовах воєнного стану вчиняються нотаріальні дії щодо цінного майна (далі — Перелік).

Нотаріуси, включені до Переліку із застереженням про заборону вчинення ними окремих нотаріальних дій, мають право вчиняти виключно нотаріальні дії щодо цінного майна, які не охоплюються таким застереженням.

7) Визначені критерії формування Переліку, до якого не включатимуться нотаріуси:
  • які після 24.11.2017 вчиняли виконавчий напис на кредитному договорі, який не є нотаріально посвідченим;
  • щодо яких Мін’юст після 01.01.2020 приймалося рішень про анулювання, блокування на певні строки (крім рішень, які скасовано (визнано протиправними або нечинними) рішенням суду, яке набрало законної сили);
  • з 25.02.2022 до формування Переліку посвідчували договори щодо відчуження нерухомого майна, поділу (виділу) нерухомого майна, іпотеки, встановлення довірчої власності на нерухоме майно;
  • щодо них внесено подання про анулювання свідоцтва про право на заняття нотаріальною діяльністю, яке перебуває на розгляді ВККН при Мін’юсті;
  • вчиняли нотаріальних дій від імені фізичних осіб, які в момент вчинення таких дій перебували за межами України, крім дій на підставі довіреності таких осіб або в порядку законного представництва, або померли;
  • мають простроченої заборгованості зі сплати членських внесків до Нотаріальної палати України за період більше ніж 1 рік.
8) Унормований алгоритм і строки включення нотаріуса до Переліку, зокрема, визначені дії нотаріуса, НПУ (для приватних нотаріусів), територіального органу Міністерства юстиції і Мін’юсту, а також підстави та порядок виключення нотаріуса з Переліку;

9) Заборонено:
  • вчинення нотаріальних дій щодо цінного майна нотаріусами, робоче місце (контора) яких розташовано в межах адміністративно-територіальної одиниці, що входить до затвердженого Міністерством юстиції переліку адміністративно-територіальних одиниць, в межах яких припиняється доступ користувачів до єдиних та державних реєстрів, держателем яких є Міністерство юстиції, в умовах воєнного стану. Такий переліку затверджений наказом Мін’юсту від 01.04.2022 № 1307/5, що діє у редакції, затвердженої наказом від 11.04.2022 № 1429/5 (https://minjust.gov.ua/n/22650);
  • отаріальне засвідчення справжності підписів на актах про передавання нерухомого майна до та із статутних (складених) капіталів (статутних фондів) юридичних осіб;
  • нотаріальне посвідчення договору купівлі-продажу предмета іпотеки, що належить фізичній особі, за споживчим кредитом, крім випадків, коли такий продаж здійснюється за згодою іпотекодавця, викладеною у формі заяви, справжність підпису на якій засвідчено нотаріально, або предметом іпотеки є нерухоме майно, визначене абзацом другим пункту 5-2 Прикінцевих положень Закону України «Про іпотеку»;
  • нотаріальне посвідчення договору щодо відчуження нерухомого майна до спливу 1 місяця з дня державної реєстрації права власності відчужувача нерухомого майна, крім випадків набуття відчужувачем права власності у порядку спадкування або у результаті визначення розміру часток у праві спільної сумісної власності;
  • нотаріальне посвідчення договорів щодо відчуження нерухомого майна, цінних паперів, корпоративних прав, іпотеки, про задоволення вимог іпотекодержателя, встановлення довірчої власності на нерухоме майно (у тому числі договорів про внесення змін до таких договорів або їх розірвання (припинення)), а також нотаріальне засвідчення справжності підпису на актах приймання-передачі частки (частини частки) у статутному (складеному) капіталі (статутному фонді) юридичної особи, які укладаються (підписуються) від імені фізичної особи — відчужувача (іпотекодавця, довірчого засновника) на підставі довіреності;
  • вчинення виконавчих написів на кредитних договорах, які не є нотаріально посвідченими.
10) Нотаріальне посвідчення договору щодо відчуження нерухомого майна, іпотеки, про встановлення довірчої власності:
  • на нерухоме майно здійснюватиметься виключно за місцезнаходженням такого майна, крім нерухомого майна, розташованого у місті Києві або Київській області;
  • на нерухоме майно, розташоване у місті Києві або Київській області, здійснюватиметься виключно нотаріусом, робоче місце (контора) якого розташовано у місті Києві або Київській області, за місцезнаходженням такого майна, або місцезнаходженням юридичної особи, або за зареєстрованим місцем проживання фізичної особи — однієї із сторін відповідного договору.
11) На час дії воєнного стану перебіг строку для прийняття спадщини або відмови від її прийняття зупиняється. Свідоцтво про право на спадщину видається спадкоємцям після спливу строку для прийняття спадщини.

12) В умовах воєнного стану довіреності (крім довіреностей на право розпорядження нерухомим майном, управління і розпорядження цінними паперами, корпоративними правами,) та заповіти військовослужбовців Збройних Сил, інших утворених відповідно до законів України військових формувань, а також працівників правоохоронних (спеціальних) органів, органів цивільного захисту, які залучаються до здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії іноземної держави, можуть посвідчуватися командиром (начальником) цих формувань (органів) або іншою уповноваженою таким командиром (начальником) особою з подальшим надсиланням таких заповітів, довіреностей через Генеральний штаб Збройних Сил, Міністерство оборони, відповідний правоохоронний (спеціальний) або інший орган до Міністерства юстиції або його територіального органу для забезпечення їх реєстрації нотаріусами в Єдиному реєстрі довіреностей, Спадковому реєстрі.

Начальнику табору (установи, де створено дільницю) для військовополонених надано право посвідчувати заповіт військовополоненого.

ПФУ РОЗШИРЮЄ ПЕРЕЛІК ПОСЛУГ, ЩО НАДАЮТЬСЯ В ЕЛЕКТРОННОМУ ВИГЛЯДІ

Пенсійний фонд України, опубліковано 27 квітня 2022 року о 23:24

Пенсійний фонд України вдосконалює та розширює перелік послуг, що надаються в електронному вигляді.

Отримувати послуги з пенсійних питань, питань соціального страхування дистанційно за допомогою онлайн-сервісів Фонду просто.

Заходьте та реєструйтесь на вебпорталі електронних послуг Пенсійного фонду України (https://portal.pfu.gov.uaза допомогою «Дія.Підпис» або кваліфікованого електронного підпису (КЕП), або засобами Інтегрованої системи електронної ідентифікації ID.GOV.UA, в т. ч. з використанням технології Bank ID.

Тут особа має можливість:
  • перевірити відомості про трудову діяльність («Електронна трудова книжка»);
  • перевірити надану роботодавцем інформацію про заробітну плату та набутий страховий стаж;
  • переглянути сформовані електронні листки непрацездатності;
  • заповнити «Анкету надання інформації для автоматичного призначення пенсії за віком»;
  • отримати довідки з перевірочним QR-кодом;
  • подати Анкету застрахованої особи для внесення/зміни/уточнення даних в Реєстр(і) застрахованих осіб;
  • провести прогнозний розрахунок майбутньої пенсії за віком за допомогою сервісу «Пенсійний калькулятор»;
  • подати звернення (пропозицію тощо).

Довідково

Станом на 27 квітня 2022 року на вебпорталі електронних послуг Пенсійного фонду України зареєстровано 7,3 млн користувачів, з них майже 3,3 млн — за допомогою кваліфікованого електронного підпису. У 2022 році чисельність користувачів зросла на 908 тис. осіб.

З 4 ТРАВНЯ ВІДНОВЛЮЄТЬСЯ ПРИЙОМ ГРОМАДЯН КОНСУЛЬСЬКОЇ ЛЕГАЛІЗАЦІЇ ДОКУМЕНТІВ

Міністерство юстиції України, опубліковано 27 квітня 2022 року о 17:44

З метою задоволення потреб громадян в отриманні послуги з підготовки нотаріально оформлених документів для їх подальшої консульської легалізації Департаментом нотаріату Міністерства юстиції України з 4 травня 2022 року відновлюється прийом громадян.

Нагадуємо, що для підготовки документів для їх консульської легалізації фізичні особи та представники юридичних осіб пред’являють документ, що посвідчує особу, та подають до Міністерства юстиції України: заяву та нотаріально оформлені документи, що підлягають процедурі консульської легалізації.

У разі звернення представника фізичної/юридичної особи подається також довіреність або інший документ, що підтверджує повноваження діяти від імені цієї фізичної/юридичної особи.

У зв’язку з введеним в Україні воєнним станом прийом буде здійснюватися щосереди з 9:00 до 11:00 за адресою: вул. Євгена Сверстюка, 15, 2-й під’їзд, 4-й кабінет.

При виникненні питань щодо консульської легалізації документів можна звертатись за телефонами
(096) 545 28 87, (067) 683 57 41.

122 СЕРВІСНІ ЦЕНТРИ У 21 ОБЛАСТІ УКРАЇНИ НАДАЮТЬ ПОСЛУГИ ГРОМАДЯНАМ В УМОВАХ ВІЙНИ

Міністерство внутрішніх справ України, опубліковано 27 квітня 2022 року о 15:10

Щотижня відновлюється робота інших сервісних центрів МВС. Не працюють наразі заклади у Донецькій, Луганській, Херсонській областях та АР Крим.

При цьому ще 14 березня було відновлено роботу тільки 67 сервісних центрів МВС.

Для зручності отримання послуг у сервісних центрах МВС змінено графік роботи. Наразі заклади працюють для клієнтів 6 днів на тиждень.

Надаються всі послуги з перереєстрації транспортних засобів. Для зручності громадян здійснюється прийом без попереднього онлайн запису. Достатньо звернутися до сервісного центру МВС та взяти талон у терміналі.

З дня відновлення роботи центрів надано понад 100 тисяч послуг клієнтам, з них найзапитуваніші:
  • видача та заміна посвідчень водія — 55 тисяч;
  • реєстрація авто — 33 тисячі.

Для громадян створено інформаційний портал сервісних центрів МВС, який оновлюється щогодини. Крім цього, він адаптований для зручного перегляду зі смартфону.

Портал містить усю необхідну інформацію для клієнтів. Зокрема:

  • перелік послуг, які надаються;
  • відкриті сервісні центри МВС;
  • корисний розділ «питання-відповіді».

МОН РОЗРОБИЛО АЛГОРИТМ ОТРИМАННЯ ДУБЛІКАТА ДОКУМЕНТА ПРО ЗАГАЛЬНУ СЕРЕДНЮ ОСВІТУ

Міністерство освіти і науки України, опубліковано 27 квітня 2022 року о 13:34

В умовах повномасштабної війни втрату документів про освіту не можна назвати рідкістю, адже багатьом українцям довелося евакуюватися з рідних міст у більш безпечні регіони. Головне правило — не панікувати. Алгоритм подальших дій залежить від обставин, які детально розібрала команда Міністерства освіти і науки України.

При втраті документа про загальну середню освіту необхідно звертатися до закладу, що його видав. Крім цього, від імені заявника може звертатися законний представник.

Особи, які здобули загальну середню освіту в закладах освіти на тимчасово окупованих територіях України, закладах окремих населених пунктів Донецької та Луганської областей, а також на захоплених територіях, можуть звернутися із заявою до будь-якого ЗЗСО відповідного ступеня за місцем тимчасового проживання чи перебування випускника (чи законного представника).

У разі відсутності довідки щодо результатів річного оцінювання навчальних досягнень, заклад здійснює оцінювання знань випускника відповідно до Порядку обліку та видачі документів про загальну середню освіту державного зразка особам, які здобули загальну середню освіту в навчальних закладах на тимчасово окупованій території України у 2014 році, затвердженого наказом МОН від 12 травня 2014 року № 570.

Для отримання дубліката необхідно звернутися до будь-якого ЗЗСО (на території, де не ведуться бойові дії) із заявою щодо надання інформації про отриманий в Україні документ.

Якщо особа володіє інформацією про серію та номер власного документа про загальну середню освіту, вона має можливість за посиланням оформити електронний запит і отримати на електронну пошту інформацію з Реєстру документів про освіту Єдиної державної електронної бази з питань освіти (у формі виписки з кваліфікованими електронними підписом і печаткою технічного адміністратора ЄДЕБО).

УРЯД ПІДТРИМАВ ЗАКОНОПРОЄКТ ПРО ДЕРЕГУЛЯЦІЮ ВЕДЕННЯ БІЗНЕСУ В УКРАЇНІ

Міністерство економіки України, опубліковано 27 квітня 2022 року о 11:49

Законопроєктом пропонується на законодавчому рівні закріпити право на ведення господарської діяльності в період воєнного (надзвичайного) стану без оформлення дозволу, а шляхом подання декларації до відповідних органів влади. Зробити це буде можливо, незалежно від місцезнаходження та місця провадження діяльності суб’єкта господарювання.

При цьому, декларації, відповідно до закону, матимуть рівноцінний правовий статус з ліцензіями та дозволами, одержаним за звичайною процедурою у мирний час.

Декларацію можна подати через ЦНАП або онлайн — через Єдиний державний вебпортал електронних послуг, додаток або портал «Дія».

Важливо зазначити, що дозволи чи ліцензії, дія яких завершується, автоматично продовжуватимуться на час воєнного стану та ще 3 місяці після його завершення.

Також на післявоєнний час відтерміновується необхідність подання звітів та повідомлень, пов’язаних з дозвільними процедурами.

Наразі в Україні уже переведено на декларативний принцип 48 дозволів, 19 ліцензій, близько 500 інших публічних послуг для бізнесу.

ЗАПРАЦЮВАЛА ГАРЯЧА ЛІНІЯ ДЛЯ КОНСУЛЬТАЦІЙ ЩОДО ВИПЛАТ ДЛЯ ВПО ТА ДОПОМОГИ БЕЗРОБІТНИМ

Міністерство цифрової трансформації України, опубліковано 27 квітня 2022 року о 11:33

Відтепер дізнатися потрібну інформацію про виплати для внутрішньо переміщених осіб, допомогу по безробіттю та іншу соціальну підтримку українці можуть зателефонувавши нам на гарячу лінію за телефоном 0 800 33 18 34. Графік роботи гарячої лінії: щодня з 8:00 до 22:00.

Дзвінки з номерів українських мобільних операторів безоплатні.

СПІВПРАЦЯ СЕРВІСНИХ ЦЕНТРІВ МВС З ЦНАП/ОМС

ФБ ГСЦ МВС, опубліковано 27 квітня 2022 року о 15:28

Зроблено черговий крок у налагоджені співпраці сервісних центрів МВС Дніпропетровщини та органів місцевого самоврядування.

Начальник Регіонального сервісного центру МВС та заступник голови Марганецької міської ради підписали Узгоджене рішення про співпрацю в сфері надання адміністративних послуг, що належать до компетенції МВС.

Загалом підписано вже 172 таких Угод по всій Україні.

Також для зручності клієнтів, поступово відновлюємо надання адміністративних послуг сервісних центрів МВС у ЦНАП. Наразі наші послуги надають 31 ЦНАП у 13-ти регіонах.

Список усіх відчинених сервісних центрі МВС, графік роботи та перелік послуг на інформаційному порталі https://www.hscmvs.com/.

ЗАТВЕРДЖЕНО ПЕРЕЛІК ГРОМАД, ЩО РОЗТАШОВАНІ В РАЙОНАХ ПРОВЕДЕННЯ БОЙОВИХ ДІЙ АБО ЯКІ Є ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНИМИ

Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України, опубліковано 26 квітня 2022 року о 16:15

Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України затвердило Перелік територіальних громад, що розташовані в районах проведення воєнних (бойових) дій або які перебувають в тимчасовій окупації, оточенні (блокуванні) станом на 25 квітня 2022 року (наказ від 25 квітня 2022 року № 75).

Відповідний наказ розроблено на виконання вимог постанови Кабінету Міністрів України від 16 квітня 2022 року № 457 «Про підтримку окремих категорій населення, яке постраждало у зв’язку з військовою агресією Російської Федерації проти України».

Це означає, що починаючи з травня 2022 року, процедура отримання допомоги від держави на проживання внутрішньо переміщеним особам відбуватиметеся за чіткою та врегульованою процедурою.

Отримати допомогу зможуть ті громадяни, які перемістилися з територіальних громад, що затверджені зазначеним наказом Мінреінтеграції, а також ВПО, у яких житло зруйноване або непридатне внаслідок пошкодження і які подали заявку на відшкодування, зокрема через Єдиний державний вебпортал електронних послуг.

Перелік затверджених територіальних громад можна переглянути за посиланням.

ПОНАД 225 ТИСЯЧ ЛЮДЕЙ ЗАРЕЄСТРУВАЛИСЬ ЯК ВНУТРІШНЬО ПЕРЕМІЩЕНІ ОСОБИ ЧЕРЕЗ «ДІЮ»

Міністерство соціальної політики України, опубліковано 25 квітня 2022 року о 23:06

Найбільше внутрішньо переміщених осіб зареєструвались через застосунок «Дія» у Львівській, Київській, Харківській, Дніпропетровській та Закарпатській областях.

Через застосунок «Дія» можна одночасно подати заяву про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи та на отримання виплати на проживання для ВПО.

Допомога на проживання буде зарахована на картку «єПідтримка». Її можна буде витратити на будь-які товари та послуги, або зняти готівку.

Детальну інформацію про те, як стати на облік внутрішньо переміщеним особам та яку допомогу можна отримати, дивіться на https://edopomoga.gov.ua/.

ПОНАД 2 МІЛЬЙОНИ ЛЮДЕЙ ЗАРЕЄСТРУВАЛИСЬ ЯК ВНУТРІШНЬО ПЕРЕМІЩЕНІ ОСОБИ ПІСЛЯ ВПРОВАДЖЕННЯ ВОЄННОГО СТАНУ

Міністерство соціальної політики України, опубліковано 25 квітня 2022 року о 21:57

На сьогодні у Єдиній інформаційній базі даних про внутрішньо переміщених осіб є інформація щодо 3,4 мільйона людей.

З них понад 2 мільйони — це люди, які вимушено перемістились після провадження воєнного стану. І з них 1,9 мільйона — вимушено перемістились вперше.

Найбільше людей після широкомасштабного воєнного вторгнення росії перемістились до Львівської, Дніпропетровської, Полтавської, Вінницької та Київської областей.

Але загалом найбільше внутрішньо переміщених осіб зареєстровані в Донецькій, Луганській, Харківській, Дніпропетровській та Київській областях.

Всім, хто має право на допомогу та до кінця квітня подасть заяву на її отримання, держава перерахує допомогу за два місяці — березень та квітень.

З травня допомога надаватиметься двом категоріям внутрішньо переміщених осіб:
  • тим, які перемістилися з територіальних громад, що розташовані в районі бойових дій, тимчасово окуповані, оточенні. Перелік таких громад затверджуватиме Мінреінтеграції за погодженням з Міноборони на підставі пропозицій відповідних обласних, Київської міської військових адміністрацій;
  • тим, у яких житло зруйноване або непридатне для проживання внаслідок пошкодження і які подали заявку на відшкодування відповідних втрат, зокрема через Єдиний державний вебпортал електронних послуг, незалежно від того, повернулись вони до населеного пункту постійного проживання або ні.

ОНОВЛЕНО ПЕРЕЛІК СУБ’ЄКТІВ, ЯКИМ В УМОВАХ ВОЄННОГО СТАНУ ПРОВОДИТЬСЯ ДЕРЖАВНА РЕЄСТРАЦІЯ ЮРИДИЧНИХ ОСІБ ТА ФОП

Міністерство юстиції України, опубліковано 25 квітня 2022 року о 20:46

В умовах воєнного стану з огляду на необхідність забезпечення достовірності відомостей Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, Міністерством юстиції реалізовано можливість проведення найбільш нагальних реєстраційних дій, а саме державної реєстрації:
  • створення благодійних організацій та громадських об’єднань і змін до відомостей про них, в тому числі до статутів;
  • створення товариств з обмеженою відповідальністю, створення фермерського господарства, створення громадського формування з охорони громадського порядку і державного кордону, виробничого кооперативу, обслуговуючого кооперативу, споживчого кооперативу, сільськогосподарського кооперативу, сільськогосподарського виробничого кооперативу, сільськогосподарського обслуговуючого кооперативу, споживчого товариства
  • зміни керівника юридичної особи та інших осіб (за наявності), які можуть вчиняти дії від імені юридичної особи, крім громадських формувань;
  • змін до відомостей про керівника юридичної особи та про інших осіб (за наявності), які можуть вчиняти дії від імені юридичної особи, крім громадських формувань;
  • зміни місцезнаходження юридичної особи, крім громадських формувань;
  • змін до установчих документів юридичної особи (крім громадських формувань), крім випадків, коли такі зміни передбачають зміну розміру статутного капіталу, зміну складу засновників (учасників) та/або розмірів їх часток;
  • зміни видів економічної діяльності юридичної особи, крім громадських формувань;
  • зміни інформації для здійснення зв’язку з юридичною особою, крім громадських формувань;
  • органів державної влади, органів місцевого самоврядування, казенних підприємств, державних підприємств, комунальних підприємств, комунальних організацій (установ, закладів), державних організацій (установ, закладів);
  • створення відокремленого підрозділу юридичної особи, змін до відомостей про відокремлений підрозділ юридичної особи, припинення відокремленого підрозділу юридичної особи;
  • створення відокремленого підрозділу іноземної неурядової організації, представництва, філії іноземної благодійної організації;
  • змін до відомостей про відокремлений підрозділ іноземної неурядової організації, представництва, філії іноземної благодійної організації
  • рішення про припинення юридичної особи;
  • рішення про відміну рішення про припинення юридичної особи;
  • зміни складу комісії з припинення (комісії з реорганізації, ліквідаційної комісії), голови комісії або ліквідатора юридичної особи;
  • на підставі судових рішень, що набрали законної сили;
  • фізичної особи підприємцем, припинення підприємницької діяльності фізичної особи-підприємця, зміни до відомостей про ФОП, включення відомостей про фізичну особу-підприємця, зареєстровану до 1 липня 2004 року.
Крім того, за зверненнями фізичних та юридичних осіб державними реєстраторами, посадовими особами, включеними до переліку, надаються відомості з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань.

Детальнішу інформацію можна отримати, звернувшись до суб’єктів надання адміністративних послуг.

РОДИЧІ ЛЮДЕЙ, ЗНИКЛИХ БЕЗВІСТИ, МОЖУТЬ ОТРИМАТИ ПЕНСІЮ ПО ВТРАТІ ГОДУВАЛЬНИКА

Міністерство соціальної політики України, опубліковано 25 квітня 2022 року о 18:56

Міністр соціальної політики зазначила, що за даними Національної поліції України, з початку повномасштабного вторгнення росії в Україну майже 5 тисяч людей вважалися зниклими безвісти. За цей час поліцейським вдалося розшукати 2870 осіб. Ще понад 2 тисячі перебувають у розшуку.

Коли особа визнається зниклою безвісти?

Правовий статус особи, зниклої безвісти, визначений у Законі України «Про правовий статус осіб, зниклих безвісти».

Члени сім’ї таких осіб можуть подати до територіального органу Національної поліції України заяву про розшук особи, зниклої безвісти. З дати подання цієї заяви особа, зникла безвісти, набуває відповідного статусу.

Заяву про розшук особи, зниклої безвісти, окрім родича такої особи може подати представник військового формування, орган державної влади, орган місцевого самоврядування, об’єднання громадян або будь-яка іншою особа, якій стало відомо про зникнення людини.

Подати заяву про безвісти зниклу особу можна також на телефон гарячої лінії Національної поліції:
089 420 18 67.

Коли виникає право на отримання пенсії по втраті годувальника у членів сім’ї особи, зниклої безвісти?

У членів сім’ї таких осіб право на отримання пенсії виникає через один місяць з дня внесення інформації про безвісне зникнення особи до Єдиного реєстру досудових розслідувань.

Хто з членів родини особи, зниклої безвісти, має право на пенсію по втраті годувальника?

  • Діти такої особи віком до 18 років;
  • діти такої особи, від 18 до 23 років, які навчаються за денною формою навчання, до закінчення навчання;
  • діти такої особи, які є сиротами, до 23 років незалежно від факту навчання;
  • чоловік або дружина, батьки такої особи, якщо вони є особами з інвалідністю або досягли пенсійного віку;
  • чоловік або дружина, а в разі їх відсутності — один з батьків або брат чи сестра, дідусь чи бабуся годувальника, незалежно від віку і працездатності, якщо вони не працюють і доглядають за дитиною годувальника до досягнення нею 8 років.

Батьки і чоловік або дружина особи, зниклої безвісти, які не були на її утриманні, мають право на пенсію у зв’язку з втратою годувальника, якщо внаслідок такого зникнення вони втратили джерело засобів до існування.

Які особливості виплати пенсії по втраті годувальника членам сім’ї осіб, зниклих безвісти?

Виплата пенсії здійснюється за весь час, протягом якого особа, зникла безвісти, зберігає цей правовий статус.

Непрацездатним родичам, які були на утриманні особи, зниклої безвісти, призначається пенсія по втраті годувальника, незалежно від тривалості страхового стажу особи, зниклої безвісти.

Якщо до Єдиного реєстру досудових розслідувань внесена відмітка про встановлення місцеперебування, місця поховання чи місцезнаходження останків особи, зниклої безвісти, то вносяться відповідні зміни щодо строку призначення пенсії з урахуванням встановлених обставин.

Якщо людина є зниклою безвісти, це не позбавляє її родичів або інших осіб права звернутись до суду із заявою про оголошення такої особи померлою у порядку, передбаченому законодавством.

Куди звернутись за призначенням пенсії по втраті годувальника?

Для призначення пенсії по втраті годувальника необхідно звернутися в установленому порядку у будь-яке відділення до органів Пенсійного фонду або через вебпортал Пенсійного фонду України.

Нагадуємо, що Постановою Кабінету Міністрів України від 01 квітня 2022 року № 377 «Деякі питання виплати пенсії в разі втрати годувальника під час дії воєнного стану» установлено, що дітям віком від 18 до 23 років, які навчаються за денною формою навчання у закладах професійно-технічної, фахової передвищої та вищої освіти, пенсія в разі втрати годувальника призначається, а виплата раніше призначеної пенсії продовжується без надання довідки закладу освіти на підставі даних про навчання за денною формою навчання у 2022 році, отриманих Пенсійним фондом України з Єдиної державної електронної бази з питань освіти.

Довідково: Пенсію по втраті годувальника отримують понад 600 тисяч осіб.

ЯКЩО ЛЮДИНА НАВІТЬ В ОКУПАЦІЇ ПРОДОВЖУЄ ВИКОНУВАТИ СВОЇ ОБОВ’ЯЗКИ, ПОКЛАДЕНІ НА НЕЇ УКРАЇНОЮ, ПРО КОЛАБОРАЦІОНІЗМ НЕ ЙДЕТЬСЯ

Міністерство юстиції України, опубліковано 25 квітня 2022 року о 11:26

ВІДПОВІДІ НА ЧАСТІ ЗАПИТАННЯ ПРО ПОСЛУГУ ДЛЯ ВПО У «ДІЇ»

Міністерство цифрової трансформації України, опубліковано 23 квітня 2022 року о 11:14

Я перебуваю за кордоном. Чи можу отримати довідку? 

Внутрішньо переміщена особа — та, що змінила тимчасове місце проживання всередині країни. Для українців за кордоном діють допомоги від тих країн, до яких ви переїхали.

Подав заяву в «Дії». Коли я отримаю довідку ВПО та виплати

Заява обробляється декілька днів. Після цього довідка з’явиться у вас у «Дії» поруч з іншими цифровими документами. Виплати нарахуються, щойно Ощадбанк за поданням Мінсоцполітики перераховує кошти у ваш банк.

У мене немає ID-картки чи закордонного паспорта в застосунку, я можу скористатися послугою в «Дії»? 

Щоб отримати статус ВПО, у застосунку має відображатися картка платника податків та один із паспортів: ID-картка або закордонний біометричний паспорт. Особисті дані для формування довідки отримуються саме з біометричних паспортів.

Якщо в мене вже є довідка ВПО, я можу оформити виплату в «Дії»? 

У застосунку можна отримати комплексну послугу: отримання статусу ВПО та виплати. Якщо ви вже маєте довідку ВПО, тоді для оформлення допомоги радимо звернутися в ЦНАП.

Якщо не вдалося з першого разу подати заявку?

Якщо вам не вдалося з першого разу подати заявку в «Дії» і «‎сталася помилка»‎ — це пов’язано з великим навантаженням на державні реєстри. Скористайтеся послугою трохи пізніше.

У «ДІЇ» ОТРИМАНО ПОНАД 100 ТИСЯЧ ЗАЯВОК ПРО ПОШКОДЖЕНЕ МАЙНО 

Міністерство цифрової трансформації України, опубліковано 22 квітня 2022 року о 14:34

Через «Дію» вже отримано понад 100 тисяч заявок про пошкоджене майно.

Як подати заяву в застосунку «Дія»

У розділі «Послуги» натисніть «Пошкоджене майно», вкажіть всю потрібну інформацію та надішліть повідомлення

Як подати заяву на порталі «Дія»

Авторизуйтеся на порталі, заповніть форму та відправте повідомлення

Також послуга доступна працівникам ЦНАП та нотаріусам, які можуть заповнювати та подавати повідомлення від імені українців або їхніх представників.

ПОНАД 30 ТИС. НОВИХ СІМЕЙ ЗАРЕЄСТРОВАНО В УКРАЇНІ З ПОЧАТКУ ШИРОКОМАСШТАБНОГО РОСІЙСЬКОГО ВТОРГНЕННЯ

Міністерство юстиції України, опубліковано 22 квітня 2022 року о 12:12

Тільки на Дніпропетровщині обмінялись обітницями понад 5 тисяч пар. Також серед лідерів по кількості зареєстрованих шлюбів під час війни — Одеська (2427), Вінницька (1927), Полтавська (1904) та Львівська (1896) області.

Нагадаємо, що для військовослужбовців, поліцейських і працівників закладів охорони здоров’я, процедура укладення шлюбу спростилася. Факт реєстрації шлюбу може засвідчуватися актом про укладання шлюбу, який складений безпосередньо командиром/керівником на місці служби/роботи, керівником закладу охорони здоров’я.

Так, на підставі актів про укладення шлюбу було зареєстровано 309 пар, по заявах, засвідчених командирами — 235 пар.

РЕЗУЛЬТАТИ РОБОТИ ДМС ПІСЛЯ ВІДНОВЛЕННЯ РОБОТИ

ФБ ДМС, опубліковано 22 квітня 2022 року о 07:15

Вже минув місяць як територіальні органи та територіальні підрозділи ДМС, які знаходяться в безпечних районах, поступово відновлюють роботу з прийому та надання адміністративних послуг.

За цей час було:
  • продовжено термін дії понад 52 тисяч паспортів громадянина України для виїзду за кордон (найбільше територіальними підрозділами Львівської, Одеської та Закарпатської областей);
  • уклеєно фото дітей до понад 56 тисяч паспортів громадянина України для виїзду за кордон (найбільше територіальними підрозділами Львівської, Одеської та Волинської областей).

ЯК ОТРИМАТИ СОЦДОПОМОГУ, ЯКЩО ВИ ПОСТРАЖДАЛИ ВІД ВІЙНИ

Міністерство цифрової трансформації України, опубліковано 21 квітня 2022 року о 13:19

З початку повномасштабного вторгнення росії понад 11 млн українців були змушені переселитися в безпечніші місця.

На одному порталі зібрано усю важливу інформацію про всі види допомоги для ВПО, а саме:

  • комплексну послугу для ВПО,
  • негайну фінансову допомогу жителям щойно звільнених територій та евакуйованим, а також тимчасове проживання,
  • виплати українцям, що проживають на тимчасово окупованих територіях,
  • реєстрацію пошкодженого та зруйнованого майна для подальших компенсацій,
  • міжнародну допомогу.
Комплексна послуга для ВПО вже доступна в «Дії».

УРЯД УХВАЛИВ РІШЕННЯ ПРО ДОДАТКОВИЙ МЕХАНІЗМ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ЖИТЛОМ ВНУТРІШНЬО ПЕРЕМІЩЕНИХ ОСІБ

Міністерство розвитку громад та територій України, опубліковано 20 квітня 2022 року о 13:07

19 квітня Кабінет Міністрів України прийняв рішення, завдяки яким розширюються механізми забезпечення житлом наших громадян, які внаслідок збройної агресії росії змушені були переселитися з небезпечних регіонів в інші області України.

«Наразі понад 10 мільйонів українців вимушено покинули свої домівки через збройну агресію росії проти нашої країни. З них 6,5 мільйонів залишилися в Україні та оселилися в більш безпечних регіонах держави. Уряд напрацьовує механізми, які допоможуть забезпечити житлом внутрішньо переміщених осіб. Сьогодні прийнято постанови Уряду, якими визначено додатковий механізм отримання тимчасового житла внутрішньо переміщеними особами», — прокоментував керівник Мінрегіону.

Зокрема, Уряд прийняв постанову «Деякі заходи формування фондів житла, призначеного для тимчасового проживання внутрішньо переміщених осіб», якою затверджено Порядки з формування фондів житла для тимчасового проживання, обліку та надання такого житла для тимчасового проживання внутрішньо переміщених осіб та викупу, будівництва житла з метою передачі для тимчасового проживання внутрішньо переміщених осіб.

Будувати таке житло будуть у регіонах України, де не ведуться бойові дії, та за типовими проєктами будівництва житла із застосуванням сучасних технологій швидкого будівництва.

Фінансування цих заходів можливо здійснювати за рахунок державних коштів, коштів статутного капіталу Держмолодьжитла, місцевих бюджетів, міжнародних донорів, добровільні внески фізичних і юридичних осіб, інших джерел, не заборонені законодавством.

УРЯД ПРИЙНЯВ ПОСТАНОВИ, НЕОБХІДНІ ДЛЯ ОРГАНІЗАЦІЇ РОБІТ З ВІДНОВЛЕННЯ ЧИ ДЕМОНТАЖУ БУДІВЕЛЬ І СПОРУД, ПОШКОДЖЕНИХ ВНАСЛІДОК ЗБРОЙНОЇ АГРЕСІЇ РФ

Міністерство розвитку громад та територій України, опубліковано 20 квітня 2022 року о 11:55

На засіданні Кабінету Міністрів України 19 квітня були прийняті розроблені Мінрегіоном постанови, необхідні для організації робіт та проведення демонтажу зруйнованих будівель і споруд.

Ухвалені постанови дозволять прийняти обґрунтовані рішення щодо відновлення пошкоджених об’єктів або їх демонтажу, а також спростити процедуру експертизи проєктної документації та пришвидшити розроблення проєктів відновлення пошкоджених об’єктів.

Відтак постановою «Про затвердження Порядку виконання невідкладних робіт щодо ліквідації наслідків збройної агресії рф, пов’язаних із пошкодженням будівель та споруд» передбачається:
  • затвердження порядку організації та координації виконання невідкладних робіт уповноваженими органами;
  • визначення об’єктів, що підлягають першочерговому обстеженню;
  • комплекс організаційно-технічних заходів, що включається до проведення обстеження пошкоджених об’єктів;
  • організація робіт щодо аварійного демонтажу на підставі рішення регіональній комісії з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій.
У свою чергу постанова «Про затвердження порядку виконання робіт по демонтажу об’єктів, пошкоджених або зруйнованих внаслідок надзвичайних ситуацій, воєнних дій або терористичних актів» надає механізм виконання робіт з демонтажу пошкоджених або зруйнованих будівель і споруд або їх частин, на підставі рішень, прийнятих за результатами технічного обстеження.

Зокрема, документ визначає:
  • підстави для розроблення проєктно-технологічної документації з демонтажу та виконання демонтажних робіт, її замовника та розробника, а також вимоги до такої документації;
  • особливості дозвільно-погоджувальних процедур для виконання демонтажу;
  • етапи виконання робіт з демонтажу.
Також Уряд вніс зміни до Порядку затвердження проєктів будівництва і проведення їх експертизи, які спрощують процедуру експертизи проєктної документації та пришвидшують розроблення проєктів з відновлення об’єктів.

Зокрема, відповідний проєкт постанови передбачає за рішенням проєктувальника за погодженням із замовником можливість розробляти проєкти будівництва з капітального ремонту пошкоджених внаслідок воєнних дій об’єктів (незалежно від класу наслідків (відповідальності), у складі дефектного акту, пояснювальної записки та кошторисної документації. Крім того, документ визначає, що під час дії воєнного стану обов’язковій експертизі підлягають проєкти будівництва об’єктів, що споруджуються із залученням бюджетних коштів, коштів державних і комунальних підприємств, а також кредитів, наданих під державні гарантії, якщо їх кошторисна вартість перевищує 1 млн грн.

СТАТИСТИКА РОБОТИ СЕРВІСНИХ ЦЕНТРІВ МВС У ПЕРІОД ВОЄННОГО СТАНУ

ФБ ГСЦ, опубліковано 20 квітня 2022 року

Працюють 117 сервісних центрів МВС у 21 області. Відновлено надання всіх послуг (за виключенням онлайн послуг).

Нововведення:
  • громадянам на період воєнного стану дозволено керувати вантажним транспортом з посвідченням водія категорії «В»;
  • обмін посвідчення водія без проходження обов’язкового медичного огляду;
  • загальний термін навчання для водіїв вантажних транспортних засобів зменшено, за рахунок збільшення кількості навчальних годин вдень;
  • здійснюється тимчасовий державний облік транспортних засобів, які вилучені уповноваженими органами на потреби оборони або ввезені на територію України, як гуманітарна допомога;
  • подовжено термін дії свідоцтв про допущення транспортних засобів до перевезення небезпечних вантажів та свідоцтв про підготовку водіїв транспортних засобів, що перевозять небезпечні вантажі;
  • спрощено процедуру складання практичних іспитів у період дії воєнного стану в один етап: на дорогах загального користування — для відкриття категорій B, BE, C, C1, CE, C1E, D, D1, DE, D1E, на автомайданчику — A1, A та B1.

У період воєнного стану сервісними центрами МВС:

  • дійснено понад 90 тис. операцій;
  • зареєстровано понад 48 тис. транспортних засобів, з яких близько 24 тис. первинних реєстрацій на території України;
  • видано 38 тис. посвідчень водія.
Для громадян, які мобілізуються до Збройних Сил України, представників оборони та правоохоронних органів прийом іспитів для відкриття водійських категорій С1, С та СЕ відбувається позачергово.

Відновити роботу в Донецькій, Луганській, Херсонській областях через активні бойові дії поки неможливо.

СУБСИДІЇ НА НЕОПАЛЮВАЛЬНИЙ СЕЗОН ПЕРЕПРИЗНАЧАТЬ АВТОМАТИЧНО

Міністерство соціальної політики України, опубліковано 19 квітня 2022 року о 19:36

Уряд ухвалив розроблене Мінсоцполітики рішення, яке зміцнює захист права на отримання житлових субсидій та пільг, забезпечує їх безперебійне призначення, нарахування та виплату у квітні та протягом неопалювального сезону 2022 року, в тому числі, автоматичне перепризначення у регіонах, де органи соціального захисту не працюють через активні бойові дії або тимчасову окупацію.

Міністр повідомила, що автоматично, без звернення людини, відбудеться перепризначення субсидій на неопалювальний період з травня поточного року для всіх одержувачів, які отримували житлову субсидію в опалювальному періоді 2021/22 років.

Таке перепризначення буде здійснюватися на підставі інформації, наявної в органах соціального захисту населення з оновленням даних про доходи осіб від ПФУ та ДПС.

Також в результаті ухваленого Урядом рішення субсидію призначатимуть людям, які отримали валюту від благодійних організацій або придбали для оплати лікування чи навчання.

Для того, щоб забезпечити нарахування та виплату житлових субсидій та пільг отримувачам з регіонів, у яких тимчасово не працюють органи соціального захисту, встановлено спеціальний механізм визначення розміру житлових субсидій та пільг в квітні та протягом неопалювального сезону. Їхній розмір визначатиметься на основі розміру субсидії або пільги за січень 2022 року з урахуванням фактичних даних 2021 року про співвідношення середнього розміру субсидій або пільг у січні та квітні, а також у січні та вересні, як найбільш показовому місяці неопалювального сезону.

Це дозволяє, з одного боку, врахувати тарифи і ціни на житлово комунальні послуги цього року. А з іншого боку, враховує зміну розмірів субсидій та пільг в певному місяці по відношенню до січня на підставі фактичних даних за минулий рік.

Ще один крок назустріч людям з регіонів, де ведуться бойові дії: їм субсидію призначать з початку сезону, незалежно від того, в якому місяці сезону вони звернулись за призначенням.

Отримувачам субсидій з територій, де ведуться бойові дії, дозволили не інформувати про обставини, які впливають на призначення та розмір субсидії протягом воєнного стану. Але при цьому, вони зобов’язані поінформувати про такі обставини протягом першого місяця після скасування воєнного стану.

ВПО, ЯКІ ПОВЕРНУЛИСЬ НА ПОСТІЙНЕ МІСЦЕ ПРОЖИВАННЯ, АЛЕ МАЮТЬ ЗРУЙНОВАНЕ ЖИТЛО, ПРОДОВЖАТЬ ОТРИМУВАТИ ДОПОМОГУ НА ПРОЖИВАННЯ

Міністерство соціальної політики України, опубліковано 19 квітня 2022 року о 19:27

Уряд ухвалив розроблене Мінсоцполітики рішення, яке дозволяє внутрішньо переміщеним особам, які повернулись на постійне місце проживання, але мають зруйноване житло, продовжувати отримувати допомогу на проживання.

Відповідні положення передбачені змінами до Порядку оформлення і видачі довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи.

Статтею 12 Закону України «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб» передбачено, що дія довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи скасовується, якщо особа:
  • подала заяву про відмову від довідки;
  • повернулася до покинутого місця постійного проживання;
  • виїхала на постійне місце проживання за кордон.
При цьому частина внутрішньо переміщених осіб, які втратили житло, або воно пошкоджене настільки, що не є придатним для проживання. Рішення Уряду передбачає, що дія довідки не буде скасовуватись для внутрішньо переміщених осіб, які повернулись до покинутого місця постійного проживання, але є власниками пошкодженого або знищеного нерухомого майна внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених військовою агресією Російської Федерації і подали заявку на відшкодування відповідних втрат, зокрема через Єдиний державний вебпортал електронних послуг.

Це дозволить продовжити виплату допомоги на проживання таким особам.

Також рішення Уряду розширило можливості, якими за власним вибором може скористатись внутрішньо переміщена особа, щоб повідомити про повернення до покинутого постійного місця проживання:

  • подати повідомлення за місцем отримання довідки;
  • подати повідомлення після повернення до покинутого постійного місця проживання;
  • подати повідомлення через портал «Дія».

Також відтепер Міністерство цифрової трансформації України матиме доступ до інформації про внутрішньо переміщених осіб, для проведення верифікації даних. За результатами перевірок у разі виявлення невідповідностей Мінцифри надаватиме пропозиції уповноваженим органам для скасування довідки внутрішньо переміщеної особи.

ПОДАТИ ЗАЯВУ ПРО ПОШКОДЖЕНЕ МАЙНО ТЕПЕР МОЖНА І НА ПОРТАЛІ «ДІЯ»

Міністерство цифрової трансформації України, опубліковано 19 квітня 2022 року о 17:43

Відтепер власники житлових будинків, квартир та інших житлових приміщень можуть подати заяву про знищення або пошкодження домівки внаслідок воєнних дій і на порталі «Дія».

Також послугою можуть скористатися працівники Центрів надання адміністративних послуг та нотаріуси. Вони допоможуть подати заяви українцям, які не можуть це зробити самостійно.

Як подати заяву на порталі «Дія»:

  • авторизуйтеся на порталі за посиланням https://diia.gov.ua/services/poshkodzhene-majno;
  • заповніть форму;
  • перевірте інформацію та відправте повідомлення.
Очікуйте на інформацію про початок процедури оцінки та компенсації, що будуть визначені Урядом.

Зверніть увагу! Якщо ви вже подали заяву про пошкоджене майно в застосунку «Дія», на порталі вдруге це робити вже не потрібно.

ОТРИМАТИ СТАТУС ТА ДОПОМОГУ ДЛЯ ВНУТРІШНЬО ПЕРЕМІЩЕНИХ ОСІБ ТЕПЕР МОЖНА В «ДІЇ»

Міністерство цифрової трансформації України, опубліковано 19 квітня 2022 року о 17:36

Українці, що були вимушені евакуюватися з регіонів, де ведуться бойові дії до більш безпечніших місць України, можуть отримати статус ВПО онлайн, подати заявку на щомісячну виплату.

Статус ВПО можуть отримати користувачі в «Дії» як для себе, так і для своїх дітей. Виплати в розмірі 2000 грн для дорослих та 3000 грн для дітей. Виплати нарахують на картку «єПідтримка», і їх можна використати як завгодно: зняти готівку, переказати на іншу картку та купити будь-який товар.

Як отримати статус та допомогу для ВПО в «Дії»

  • Оновіть застосунок та в розділі «Послуги» виберіть «Отримати статус ВПО».
  • Вкажіть своє поточне місцеперебування та підтвердьте геолокацію (вона потрібна один раз, щоб скористатися послугою).
  • Якщо у вас є діти, можете отримати статус переселенця і для них — свідоцтва про народження підтягнуться в «Дію» або ж ви можете ввести їх вручну.
  • Далі, щоб отримувати фінансову допомогу, виберіть картку «єПідтримка».
  • Вкажіть, яка допомога вам необхідна (потреби в медичному обслуговуванні, освіті або ж гуманітарці) та залиште контактні дані. Цю інформацію отримає Мінсоцполітики. Щойно з’явиться можливість допомогти, з вами зв’яжуться представники соцзахисту.
Заява сформована! Перевірте її, підтвердьте достовірність даних та натисніть «Надіслати».

Довідка ВПО з’явиться з вашими цифровими документами в Дії, очікуйте виплати на картку «єПідтримка».

Усю інформацію про виплати, допомогу та отримання статусу внутрішньо переміщеної особи ми зібрали на сайті https://groshi.edopomoga.gov.ua/.

Наразі послуга доступна для українців, які отримують статус ВПО вперше.

ОСОБЛИВОСТІ ОТРИМАННЯ ДОСТУПУ ДО ЄДИНИХ ТА ДЕРЖАВНИХ РЕЄСТРІВ

ФБ Мін’юсту, опубліковано 19 квітня 2022 року о 08:12

27 березня 2022 року набрали чинності зміни до постанови КМУ від 06.03.2022 № 209 «Деякі питання державної реєстрації та функціонування єдиних та державних реєстрів, держателем яких є Міністерство юстиції, в умовах воєнного стану» (далі — Постанова), передбачені постановою КМУ від 24.03.2022 № 364.

Доступ користувачів до Єдиних та Державних реєстрів забезпечується в межах адміністративно-територіальних одиниць, що не включені до відповідного переліку, затвердженого наказом Мін’юсту від 01.04.2022 № 1307/5, та у відповідності до пункту 1² Постанови.

Зважаючи на норми Постанови:
  • для відновлення доступу до реєстрів, що були тимчасово припинені у зв’язку із введенням на території України воєнного стану, користувачам необхідно направити повідомлення до відповідної регіональної філії ДП «НАІС»;
  • надання доступу до реєстрів новим користувачам здійснюється за загальною процедурою у відповідності до Порядку забезпечення доступу осіб, уповноважених на здійснення реєстраційних дій, до Єдиних та Державних реєстрів, створення та забезпечення функціонування яких належить до компетенції Міністерства юстиції України.
При цьому, оскільки Постанова передбачає певні особливості доступу до ЄДР для нотаріусів, останнім необхідно направити до відповідної регіональної філії ДП «НАІС» належним чином оформлене Замовлення щодо надання ідентифікаторів доступу до Єдиних та Державних реєстрів (Додаток 2 до Договору про надання послуг приватним нотаріусам). Додатково звертаємо увагу на те, що відповідно до підпункту 13 пункту 1 Постанови, доступ користувачів до ДРРП для отримання інформації з нього надається технічним адміністратором цього Реєстру тільки за допомогою прикладного програмного інтерфейсу ДРРП.

У разі необхідності, детальнішу інформацію щодо процедури поновлення/отримання доступу можна отримати:
  • звернувшись на безкоштовну гарячу лінію ДП «НАІС» за номером 0 800 508 584,
  • або зв’язавшись зі спеціалістами ДП «НАІС» через Telegram-бот @dpnais_bot.

ПОСТАНОВА КАБІНЕТУ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ«ПРО ВНЕСЕННЯ ЗМІН ДО ПОРЯДКУ ОФОРМЛЕННЯ І ВИДАЧІ ДОВІДКИ ПРО ВЗЯТТЯ НА ОБЛІК ВНУТРІШНЬО ПЕРЕМІЩЕНОЇ ОСОБИ» ВІД 19.04.2022 № 476

Серед іншого, передбачено:

  • «Інформація про внутрішньо переміщену особу, у тому числі отримана від уповноваженої особи територіальної громади/центру надання адміністративних послуг у вигляді сформованої електронної справи, включається до Єдиної інформаційної бази даних про внутрішньо переміщених осіб без копій / сканкопій документів, передбачених пунктом 4 цього Порядку. При цьому посадова особа уповноваженого органу, уповноважена особа територіальної громади / центру надання адміністративних послуг несе персональну відповідальність за правильність внесення інформації про внутрішньо переміщену особу до електронної справи та Єдиної інформаційної бази даних про внутрішньо переміщених осіб»;
  • «обов’язок повідомити уповноваженому органу або уповноваженій особі територіальної громади / центру надання адміністративних послуг за місцем отримання довідки про добровільне повернення до покинутого постійного місця проживання не пізніш як за три дні до від’їзду або протягом трьох днів уповноваженому органу після повернення до покинутого постійного місця проживання».

ПОСТАНОВА КАБІНЕТУ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ«ПРО ЗАТВЕРДЖЕННЯ ПОРЯДКУ ВИКОНАННЯ РОБІТ З ДЕМОНТАЖУ ОБ’ЄКТІВ, ПОШКОДЖЕНИХ АБО ЗРУЙНОВАНИХ ВНАСЛІДОК НАДЗВИЧАЙНИХ СИТУАЦІЙ, ВОЄННИХ ДІЙ АБО ТЕРОРИСТИЧНИХ АКТІВ» ВІД 19.04.2022 № 474

ПОСТАНОВА КАБІНЕТУ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ«ПРО ЗАТВЕРДЖЕННЯ ПОРЯДКУ ВИКОНАННЯ НЕВІДКЛАДНИХ РОБІТ ЩОДО ЛІКВІДАЦІЇ НАСЛІДКІВ ЗБРОЙНОЇ АГРЕСІЇ РОСІЙСЬКОЇ ФЕДЕРАЦІЇ, ПОВ’ЯЗАНИХ ІЗ ПОШКОДЖЕННЯМ БУДІВЕЛЬ ТА СПОРУД» ВІД 19.04.2022 № 473

ПОСТАНОВА КАБІНЕТУ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ«ПРО ВНЕСЕННЯ ЗМІН ДО ПОРЯДКУ ЗАТВЕРДЖЕННЯ ПРОЕКТІВ БУДІВНИЦТВА І ПРОВЕДЕННЯ ЇХ ЕКСПЕРТИЗИ» ВІД 19.04.2022 № 470

ПОСТАНОВА КАБІНЕТУ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ«ДЕЯКІ ПИТАННЯ НАДАННЯ ПІЛЬГ ТА ЖИТЛОВИХ СУБСИДІЙ В УМОВАХ ВОЄННОГО СТАНУ» ВІД 19.04.2022 № 462

НА ПЕРІОД ВОЄННОГО СТАНУ СПРОЩЕНО ПОРЯДОК ОТРИМАННЯ СОЦІАЛЬНИХ ПОСЛУГ СТАЦІОНАРНОГО, ПАЛІАТИВНОГО ТА ДОГЛЯДУ ВДОМА

Міністерство соціальної політики України, опубліковано 18 квітня 2022 року о 17:29

На період запровадження воєнного стану спрощено порядок отримання соціальних послуг стаціонарного догляду, паліативного догляду, догляду вдома та підтриманого проживання лише за заявою особи.

Будь-яка людина чи родина може потрапити у складну життєву ситуацію. В українському законодавстві це називається складними життєвими обставинами.

Соціальні послуги — це дії, які спрямовані на подолання таких складних життєвих обставин (соціальна підтримка), мінімізацію їх наслідків (соціальне обслуговування) та на профілактику (соціальна профілактика).

Соціальні послуги може отримати кожен, хто їх потребує за місцем проживання або перебування. Соціальні послуги надаються відповідно до Державних стандартів, а рішення про їх надання приймається відповідно до Порядку 

організації надання соціальних послуг, затвердженого Кабінетом Міністрів України.

Для отримання соціальних послуг необхідно звернутися з усною чи письмовою заявою до структурного підрозділу з питань соціального захисту населення виконавчого органу сільської, селищної, міської ради, районної у місті Києві державної адміністрації за місцем проживання чи перебування громадянина або Центру надання адміністративних послуг (ЦНАП).

Працівники зазначеного структурного підрозділу із залученням фахівця із соціальної роботи проаналізують потреби та направлять людину до відповідного надавача послуг: центру надання соціальних послуг, центру соціальних служб, центру соціально-психологічної допомоги, центру матері та дитини тощо.

Людині або сім’ї можуть надаватися одна або одночасно декілька соціальних послуг. На всіх етапах з людиною будуть працювати фахівці з соціальної роботи/соціальні працівники/соціальні робітники, які відіграють ключову роль у наданні соціальної послуги.

Хто та в яких випадках може звернутись за соціальними послугами:

  • дорослі чи діти, які за станом здоров’я потребують послуг (часткова або повна втрата рухової активності, інвалідність, невиліковні хвороби, психічні розлади, похилий вік), а також їхні сім’ї;
  • діти, з якими жорстоко поводяться;
  • люди, які страждають від домашнього насильства чи потрапили у ситуацію торгівлі людьми;
  • сім’ї, які зазнали шкоди внаслідок пожежі, стихійного лиха, катастрофи, бойових дій, терористичного акту, збройного конфлікту, тимчасової окупації;
  • малозабезпечені сім’ї чи ті, в яких є безробітні;
  • бездомні;
  • сім’ї, які потребують підтримки у вихованні дітей (розлучення, яке впливає на дитину, одинокі батьки, сім’ї, в яких батьки ухиляються від обов’язків із виховання дітей, сім’ї, які виховують дітей-сиріт чи дітей, тимчасово залишених батьками);
  • діти-сироти;
  • діти, які перебувають в інтернатних закладах.

Вичерпний перелік обставин, що можуть зумовити складні життєві обставини, можна переглянути у Законі України «Про соціальні послуги».

У МВС ЗАПРАЦЮВАВ СЕРВІС, ЗА ДОПОМОГОЮ ЯКОГО ГРОМАДЯНИ УКРАЇНИ МОЖУТЬ ОНЛАЙН ОТРИМАТИ ВИТЯГ ПРО ВІДСУТНІСТЬ СУДИМОСТІ

Міністерство внутрішніх справ України, опубліковано 18 квітня 2022 року о 16:24

З 18.04.2022 у МВС запрацював сервіс vytiah.mvs.gov.uaза допомогою якого громадяни України можуть отримати електронну послугу замовлення витягу з інформаційно-аналітичної системи «Облік відомостей про притягнення особи до кримінальної відповідальності та наявності судимості».

Електронний сервіс дозволяє замовити та отримати витяг про притягнення до кримінальної відповідальності, відсутність/наявність судимості або обмежень, передбачених кримінально-процесуальним законодавством України.

Хто може отримати послугу?

Фізична особа, яка досягла 14-річного віку, має право на отримання з персонально-довідкового обліку відомостей про себе.

Для чого потрібен витяг?

Витяг про відсутність судимості може знадобитися для здійснення всиновлення, оформлення документів в органах соціального забезпечення, оформлення віз для виїзду за кордон та надання до установ іноземних держав, оформлення на роботу, для участі в процедурі закупівель тощо.

Як отримати послугу?

Подати запит через сервіс vytiah.mvs.gov.ua, увійшовши до Особистого кабінету за допомогою кваліфікованого електронного підпису.

Результат послуги

В Особистому кабінеті швидке (до 1 хв) отримання витягу в електронному вигляді з QR-кодом, що дає змогу перевірити чинність даного документа.

Перевірка витягу

В Особистому кабінеті є змога перевірити витяг за номером або QR-кодом.

Нормативна підстава

Наказ МВС від 30.03.2022 № 207 «Деякі питання ведення обліку відомостей про притягнення особи до кримінальної відповідальності та наявності судимості», зареєстрований в Міністерстві юстиції України 15 квітня 2022 року за № 425/37761.

Відомості з персонально-довідкового обліку надаються особі у формі витягу з дотриманням вимог законодавства про звернення громадян та захист персональних даних на підставі запиту на отримання довідки про притягнення до кримінальної відповідальності, відсутність (наявність) судимості або обмежень, передбачених кримінально-процесуальним законодавством України.

ДОДАТКОВО

Перелік нових тематичних нормативно-правових актів, які не потрапили у попередній моніторинг, у тому числі:
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ ПОПЕРЕДНІ ОГЛЯДИ
Добірку новин та актів про зміни у системі адмінпослуг та інших питань зі сфери публічного адміністрування створено спільно зі шведсько-українським проєктом Підтримка доступності послуг в Україні за координацією Віктора Тимощука, члена правління Центру політико-правових реформ, с.н.с. Інституту держави і права ім. В.М.Корецького НАН України.

Немає коментарів:

Дописати коментар