пʼятницю, 8 квітня 2022 р.

Добірка інформаційних матеріалів у сфері розвитку громадського сектору та владно-громадської взаємодії за березень 2022 року.


Пропонуємо добірку матеріалів у сфері розвитку громадського 
сектору та владно-громадської взаємодії за березень 2022 року.
Інформація, підготовлена експертами Мережі UPLAN в Одеському регіоні й стосується насамперед Півдня України: Одеської, Миколаївської, Херсонської та Запорізької областей.

Березень 2022 року – місяць героїчного спротиву народу України російській агресії. Органи державної влади та органи місцевого самоврядування діяли суворо відповідно до умов воєнного стану, що був запроваджений Указом Президента України від 24.02.2022.

На регіональному рівні були утворені обласні військові адміністрації (ОВА) та призначено їхніх керівників. Нормативні акти ОВА стосуються: запровадження комендантської години та заборон на пересування територією у цей час, руху транспорту, організації евакуаційних потягів, створення гуманітарних штабів, призначення керівників підрозділів критичної інфраструктури.

Також населенню надається щоденна оперативна інформація про військову ситуацію в області, про розміщення переселенців, пункти укриття.

Відповідно до Конституції України та чинного законодавства, ОВА забезпечують соціальний захист осіб з інвалідністю та осіб похилого віку з урахуванням особливостей військового періоду.

Волонтерська військова та гуманітарна допомога здійснюється спільними зусиллями волонтерів-добровольців, обласної влади та органів управління територіальних громад.

Частина проблем, з якими громадські активісти боролися у мирний час, відійшла на другий план. Наразі громадський сектор зосереджений на підтримці ЗСУ, територіальної оборони, допомагає тимчасово переміщеним особам і біженцям, сприяє залученню комерційного сектору та міжнародних донорів для підтримки української благодійності та гуманітарної допомоги.ГРО

Важливою складовою залишається дотримання інформаційної безпеки та залучення до її підтримки широкої громадськості.

Під час військових дій, що точилися протягом березня на території України, агентство «Рейтер» провело соціологічні дослідження. Узагальнено їхніх основний результат такий: народ України не буде здаватися ‒ він боротиметься за кожен сантиметр своєї території, за свою землю, мову й ідентичність.
Детальніше — у добірці повідомлень.

РЕГІОНАЛЬНІ АСПЕКТИ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ВЛАДНО-ГРОМАДСЬКОЇ ВЗАЄМОДІЇ ПІД ЧАС ВОЄННОГО СТАНУ
НОРМАТИВНО-ПРАВОВІ АКТИ ОБЛАСНИХ ВІЙСЬКОВИХ АДМІНІСТРАЦІЙ ПІВДНЯ УКРАЇНИ
ВОЛОНТЕРСЬКА ВІЙСЬКОВА ТА ГУМАНІТАРНА ДОПОМОГА
ГРОМАДСЬКИЙ СЕКТОР В УМОВАХ ВІЙНИ
ІНФОРМАЦІЙНА БЕЗПЕКА ПІД ЧАС ВІЙНИ
СОЦІОЛОГІЧНІ ОПИТУВАННЯ

Також читайте добірку повідомлень за лютий.

Матеріал підготував Андрій Крупник,
директор Одеського інституту соціальних технологій,
координатор Громадської мережі публічного права
та адміністрації UPLAN в Одеській області
 

Немає коментарів:

Дописати коментар