понеділок, 4 квітня 2022 р.

Громадський сектор під час війни: об'єднуємо гуманітарні зусилля із владою та бізнесом

Громадська організація «Одеський інститут соціальних технологій», маючи багаторічний досвід вирішення соціально-суспільних проблем, з перших днів російського вторгнення на територію України включилася у роботу з гуманітарної підтримки постраждалих від військових дій агресора.

Суттєво посприяли оперативному вирішенню цього завдання давні дружні зв’язки Інституту з партнерськими організаціями. Зокрема, це співпраця з Запорізьким благодійним фондом «Єдність» за майбутнє». Фонд звернувся до Інституту з пропозицією долучитися до виявлення в Одеській області осіб, які найбільш постраждали від війни і потребують адресної матеріальної підтримки.

Спільна реалізація Інститутом і Фондом цієї гуманітарної місії з надання благодійної допомоги сім’ям та особам, що перебувають у складних життєвих обставинах, стала можливою завдяки підтримці НКО «Естонська Рада у справах біженців».

Аби надання допомоги було максимально обґрунтованим, адресним і прозорим, при Інституті була утворена Соціогуманітарна рада за участі представників громадських і благодійних організацій, місцевих органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування та бізнесу.

Так, до складу Соціогуманітарної ради увійшли представники Управління соціального захисту населення Одеської РДА, ГО "Правозахисне товариство "Співдружність", Одеської обласної організації роботодавців, ТОВ "Агенція безпеки "Центр-Київ", Одеського БФ "Шлях до дому", виконавчого комітету Доброславського селищної ради, Центру надання соціальної допомоги Таїровської селищної ради, комітету з соціальних та сімейних питань Громадської ради при Одеській ОДА.
 
Крім того, між Інститутом та Управлінням соціального захисту населення Одеської РДА було укладено Меморандум про співпрацю, спрямований на розвиток соціального партнерства, громадської участі та координації дій у наданні соціальної допомоги.

Виявлення осіб, які потребують невідкладної допомоги, організовано за чітко встановленими критеріями, а надання їм матеріальної допомоги ‒ у встановлених Фондом обсягах. Загалом протягом першого періоду цієї діяльності матеріальну допомогу отримали 75 осіб на загальну суму більше 197 тисяч грн.

У зв'язку із продовженням воєнних дій в Україні кількість осіб, які постраждалих від агресії, дедалі збільшується. Тому процес надання допомоги цим особам в Одеській та в інших областях України області дедалі триває.

Директор Інституту, регіональний координатор Громадської мережі публічного права та адміністрації UPLAN Андрій Крупник зауважив, що така підтримка сьогодні особливо необхідна для тих, хто через певні обставини не може отримати її від соціальних служб. І дуже важливо, аби напрацьована у гуманітарній сфері співпраця між владою, громадським сектором і бізнесом розвивалася й надалі – на етапі відродження нашої країни після війни.
Ольга Нагорнюк

Немає коментарів:

Дописати коментар