середу, 2 лютого 2022 р.

Одеський інститут соціальних технологій: чого вдалося досягти у 2021 році та які пріоритети попереду



В непростих умовах карантинних обмежень Одеський інститут соціальних технологій проводить Загальні збори за підсумками роботи у 2021 році. Вимоги «жовтої» зони спричинили зустріч представників організації в комбінованому онлайн- та офлайн-форматі.

До Андрія Крупника, Алли Орлової, Оксани Дуліної, Ольги Крупник, Таміли Афанасьєвої, Анни Трепалюк, Людмили Петрової, Наталії Колісніченко, Ольги Нагорнюк та Анжеліки Чайки, які зібралися в Одеській обласній науковій бібліотеці імені М.С. Грушевського, в режимі відеоконференції ZOOM приєдналися Валерій Панько, Сергій Саханенко, Наталія Піроженко, Віталій Свічинський, Вікторія Баласанян.

Загальні досягнення Інституту та основні індивідуальні успіхи його членів представив директор ГО Андрій Крупник. Напрямки роботи у 2021 році охопили: наукову, проєктну, культурну, екологічну, викладацьку, комунікаційну сфери, співпрацю з громадськими об’єднаннями, експертний супровід реформ.
 
Для прикладу – за авторства представників Інституту видано 5 навчальних посібників, 2 монографії. За їх науковим керівництвом у 2021 році підготовлено та успішно захищено 4 кандидатські дисертації й 68 магістерських досліджень.
 
Серед основних досягнень Інституту – також участь його експертів у доопрацюванні та адвокаційній кампанії з просування проєкту Національної стратегії сприяння розвитку громадянського суспільства на 2021-2026 роки, яка затверджена Указом Президента України № 487/2021у вересні 2021 року.

Значна частина науковців ОІСТ виконує функції експертів у складі Громадської мережі публічного права та адміністрації UPLAN, здійснюючи науково-експертний супровід основних напрямів реформування публічної влади.

Т.Афанасьєва, О.Л.Крупник

Про шляхи подолання найактуальнішої проблеми останнього часу – епідемії Covid-19 та її наслідків, дотримання карантинних норм, життя людей в нових умовах розповіла лікарка вищої категорії Ольга Крупник.

Анжеліка Чайка, аспірантка ОРІДУ НАДУ, керівниця проєкту ОІСТ «Доброславська територіальна громада – єдина заможна родина», акцентувала увагу на діяльності, яку провели та продовжують здійснювати в нинішніх непростих умовах члени організації у відомій громаді.
З напрямками реалізації командою Благодійного фонду «Шлях до Дому» проєкту з допомогти соціально вразливим категоріям молоді (сиротам, вихованцям сільських шкіл-інтернатів) у здобутті ними професії, бізнес-навичок та водночас у становленні особистості учасників ознайомила учасників зібрання Анна Трепалюк, зазначивши , що загалом 55 випускників навчального табору вже отримали справжню «путівку у життя».

Про спільну реалізацію соціального проєкту ОІСТ і Департаменту екології та розвитку
рекреаційних зон Одеської міської ради «Дбайливе ставлення до тварин ‒ складова екологічної культури мешканців міста» розповіла Людмила Петрова, керівниця проєкту ОІСТ, що переміг на конкурсі проєктів у 2021 році.
 
Учасники Загальних зборів схвалили рішення дирекції ОІСТ щодо делегування керівниці юридичного департаменту ОІСТ, доцентки ОРІДУ НАДУ, кандидатки юридичних наук Оксани Дуліної для участі в установчих зборах до складу Громадської ради при Одеській райдержадміністрації.

Таміла Афанасьєва
, депутатка Одеської обласної ради, поінформувала про свою діяльність та окреслила можливості залучення депутатського корпусу до співпраці щодо сприяння розвитку громадянського суспільства.
 
Учасники Загальних зборів також обговорили можливості співробітництва із закордонним журналом та привітали нових членів організації, які вступили до її складу протягом звітного періоду.
Це ‒ Віталій Свічинський, аспірант ОРІДУ НАДУ, один із засновників і голова благодійної організації "ДітиМиВстигнемо",
Л.С.Петрова, А.Трепалюк
метою якої є державне фінансування ранньої діагностики та лікування в Україні дітей із тяжкою хворобою – спінально-м'язовою атрофією. Завдяки неабияким творчим зусиллям команді В. Свічинського вдалося зібрати необхідну суму ‒ більше 2 млн дол. і зробити необхідну ін'єкцію препарату Zolgensma їхньому сину Дмитрику, який зараз поправляється.

Новою членкинею організації стала Наталія Колісніченко – доктор наук з державного управління, завідувачка кафедри соціальних та гуманітарних наук Навчально-наукового інституту публічної служби та управління Національного університету «Одеська політехніка». Н. Колісніченко є також виконавчою директоркою Асоціації дослідників державного управління.

Члени організації погодили основні напрямки і пріоритетні завдання діяльності Інституту у 2022 році, серед яких:
  • участь в реалізації Національної стратегії сприяння розвитку громадянського суспільства на 2021-2026 роки на національному, регіональному та місцевому рівнях;
  • активне сприяння діяльності Громадських рад при Одеській обласній та Одеській районній державних адміністраціях;
  • методична допомога у реалізації Регіональної програми сприяння розвитку громадянського суспільства на 2022-2026 роки в Одеській області;
  • проведення наукових і науково-прикладних досліджень у сфері владно-громадських відносин та проєктна діяльність з вирішення пріоритетних проблем суспільства.
На завершення учасники Загальних зборів побажали один одному наснаги, сил та здоров’я в реалізації усіх задумів на 2022 рік.

Немає коментарів:

Дописати коментар