пʼятницю, 23 жовтня 2020 р.

ВИБОРЧА ОСІНЬ НА ОДЕЩИНІ: МЕДІАПРОСТІР, ДИСКУСІЇ КАНДИДАТІВ І МУЗЕЙНІ АРТЕФАКТИ

Для Одещини місцеві вибори 2020 року обіцяють бути надскладними й одними з найпроблемніших.

Неочікувані політичні об’єднання, подання документів повних тезок популярних кандидатів в мери, постійні порушення з формуванням дільничних комісій в області, розпуск міської територіальної комісії, відмова кандидатам в реєстрації, заборонена агітація, підкупи членів виборчих комісій — цими та іншими ознаками наповнені осінні місяці в місті та області.

Наприклад, 15 жовтня поліцейські затримали підозрюваних під час отримання грошових коштів для подальшого підкупу виборців. У правопорушників вилучили майже 45 тисяч доларів, які призначалися для підкупу виборців. Вони пропонували одну тисячу гривень грошової винагороди за голосування за певного кандидата на пост Одеського міського голови.

ІНФОРМАЦІЙНА КАМПАНІЯ: ХТО ПРО ЩО ПИШЕ

Інформаційна складова виборчих перегонів представлена в регіоні достатньо широко: як і під час кожної виборчої кампанії потужно працює партнер Мережі — Одеська обласна організація КВУ.

Процедура утворення виборчих округів, правила висування кандидатів на місцевих виборах, порядок здійснення протиепідемічних заходів під час організації та проведення виборів, судові позови на Одещині та їх наслідки — ці та інші правові підстави загального порядку проведення виборів аналізують та висвітлюють експерти КВУ.

Спільно з Громадянською мережею ОПОРА Комітет виборців звернувся до державних чиновників з пропозицією підписати Кодекс етичних норм поведінки на виборах, метою якого є уникнення зловживання адміністративним ресурсом під час виборчого процесу. Кодекс підтримали лише Ренійський та Роздільнянський міські голови.

Серед ноу-хау КВУ в Одеській області — відкриття Музею виборів, в якому зібрано багато артефактів більш ніж за 20-річну історію голосувань.

Музей поповнюється новими експонатами: різноманітними агітаційними друкованими постерами, агітками, календариками, наборами медичних засобів (кандидати не гребують термометрами, дешевими пігулками), почесне місце займають пакети з гречкою й інші продуктовий асортимент.

Агітаційна місцева кампанія 2020 без сумніву додасть значну кількість нових експонатів.


РЕГІОНАЛЬНА ВИБОРЧА РАДА UA. ОДЕСА 

Мільйонне місто переповнене бігбордами із зображенням кандидатів (до міської ради має бути обрано 64 депутати), не кожен пересічний громадянин може відразу розібратися в кольорах та змістовному наповненні виборчих бюлетенів, кандидати від різних партій сперечаються на ефірах, агітують в скверах, на площах, прибудинкових територіях.

У такій ситуації основна мета проєкту Виборчої Ради UA — допомогти зробити свідомий вибір — набуває надважливого значення.

Експерти Мережі, які є представниками Ради в регіоні, запропонували одеситам долучитися до дискусії з майбутніми обранцями під час онлайн-ефірів.

Сергій Саханенкопрофесор ОРІДУ НАДУ при Президентові України, експерт Мережі UPLAN, коментуючи окреслені напрями роботи кандидатів, зазначив, що вони не завжди розуміють принципи взаємодії обласної ради з радами інших рівнів — міськими, районними, сільськими.

«Тим часом, — наголошує експерт, — ця співпраця має здійснюватися на основі принципів законності, рівності сторін, довіри, цивілізованості, неможливості ігнорування доказів сторін, примусу у прийнятті рішень місцевого значення».

«Взаєморозуміння та налагодження співпраці громадськості з депутатським корпусом в питаннях забезпечення безпеки громадян, а не посилення конфронтації — це реальний шлях до стабільності у місті», — зауважує експерт Мережі UPLAN Валерій Головко на дискусії з кандидатами до депутатського корпусу міста.

Андрій Крупник, регіональний координатор Мережі в Одеській області, аналізуючи передвиборчі програми, представлені на дискусіях, звертає увагу на відсутність у них реальних механізмів, засобів та способи розв’язання вказаних проблем міста та області.

Представники Регіональної Ради в Одесі розробили документ, в якому проаналізували передвиборчу ситуацію в Одесізазначивши в підсумку, що найактуальнішим для одеситів є питання «Хто буде міським головою?».

Голова КВУ в Одеській області, експерт Мережі UPLAN Анатолій Бойко переконанийщо новий склад міської ради навіть у разі перемоги чинного мера вже не буде для нього настільки комфортним, як у нинішньому скликанні. На його думку, партіям доведеться об’єднуватись, але умови будуть різні.

Про те, як новий адміністративно-територіальний поділ Одеської області впливає на виборчу ситуацію та які конфігурації політичних сил створюються в регіоні, йдеться в аналітичному брифі, присвяченому проблемам області.

ЧОМУ ВАЖЛИВО ПРИЙТИ НА МІСЦЕВІ ВИБОРИ

Жителі Одещини мають дуже багато проблем у своїх громадах. Найактуальніші — охорона здоров’я, безробіття, освіта, екологія, дороги й тротуари, корупція та розвиток агробізнесу.

Вирішення більшості цих проблем тепер, завдяки реформі децентралізації, є відповідальністю органів місцевого самоврядування. Для цього вони мають широкі повноваження та значне фінансування.

Тому для будь-яких якісних змін у своєму місті, районі, селі — треба не лише прийти на вибори, визначитися з кандидатами, розібратися у виборчому бюлетені, а й зробити свідомий, поміркований та зважений вибір.

Ольга Нагорнюк,
заввіділом ООУНБ імені М.С. Грушевського,
комунікаційна менеджерка Мережі UPLAN в Одеській області,
членкиня Регіональної Виборчої ради UA
Джерело

1 коментар:

  1. Do you need Personal Finance?
    Business Cash Finance?
    Unsecured Finance
    Fast and Simple Finance?
    Quick Application Process?
    Finance. Services Rendered include,
    *Debt Consolidation Finance
    *Business Finance Services
    *Personal Finance services Help
    contact us today and get the best lending service
    personal cash business cash just email us below
    Contact Us: financialserviceoffer876@gmail.com
    call or add us on what's app +918929509036

    ВідповістиВидалити