понеділок, 24 січня 2022 р.

Доброустрій власного житла: чому важливо об’єднати зусилля місцевої влади, громадського сектору та мешканців будинків (за результатами круглого столу 21.01.2022)

21 січня 2022 року представники ОІСТ – директор Андрій Крупник, фахівці у сфері права та фінансів Оксана Дуліна й Людмила Петрова, ‒ взяли участь у круглому столі «Співфінансування капітальних ремонтів: відновлення технічного стану багатоквартирних будинків та підвищення відповідальності співвласників».

Захід організовано Школою місцевого самоврядування ГО «Відкрите суспільство України», Асоціацією «Одеська житлова спілка» та ініціативною групою місцевої ініціативи з питань внесення проєкту Міської цільової програми «Співфінансування капітальних ремонтів спільного майна багатоквартирних будинків у місті Одесі на 2021-2026 роки», поданої на розгляд Одеської міської ради. На підтримку цієї місцевої ініціативи як інструменту демократії участі, передбаченого Статутом міста, ініціативною групою зібрано 5 830 підписів мешканців міста.

В експертному обговоренні, присвяченому використанню механізмів співфінансування капітальних ремонтів, покращенню умов безпечного та комфортного проживання в багатоквартирних будинках і формуванню відповідального ставлення співвласників багатоквартирних будинків до утримання їх спільного майна узяли участь: народний депутат України, перший заступник голови Комітету ВРУ з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Олексій Кучеренко, депутати Одеської міської ради Олег Філімонов та Олег Звягін, голова Правління ГО «Відкрите суспільство України», керівник школи «Місцевого самоврядування» Ігор Бичков та інші учасники.

Євген Мальнев, голова правління Асоціації «Одеська житлова спілка» як уповноважена особа ініціативної групи із внесення місцевої ініціативи презентував результати дослідження щодо питань, якою мірою витрати на енергоносії та комунальні послуги впливають на добробут мешканців.

Протягом вересня-жовтня 2021 року ОІСТ на замовлення Асоціації вивчав умови користування електроенергією, опаленням, газом, гарячою водою, витрати на усі ці послуги та заходи з економії цих ресурсів. Дослідження охопило 200 домогосподарств у 16 багатоквартирних будинках міста.

Результати дослідження свідчать, що городяни стурбовані істотним зростанням цін на енергоносії та інші комунальні послуги й шукають шляхи розв'язання цих проблем. Адже комунальні платежі забирають значну частину доходу, і на забезпечення решти життєвих потреб коштів не вистачає. Так, більша частина опитаних заявила, що вважають себе неспроможними сплачувати комунальні послуги, а тим паче ‒ фінансувати капремонти.

Дослідження підтвердило, що впровадження міською владою цільової програми співфінансування капітальних ремонтів багатоквартирних будинків є вкрай актуальним.

Позитивним досвідом впровадження програм співфінансування капітальних ремонтів спільного майна багатоквартирних будинків та енергоощадження, скорочення втрат води та енергії, і відповідно, скорочення платежів за комунальні послуги, поділились представники інших міст: Віра Радченко, начальник управління розвитку житлово-комунальної інфраструктури Департаменту житлово-комунальної інфраструктури Київської міської державної адміністрації; Сергій Солтис, начальник відділу супроводу ОСББ Департаменту житлового господарства та інфраструктури Львівської міської ради; Ілля Юрченко, заступник голови правління Асоціації ОСББ «Примор’я», депутат Южненської міської ради Одеської області.

За словами Віри Радченко, в Києві у 2021 році у співфінансуванні капітальних ремонтів взяли участь 248 багатоквартирних будинків, з яких 134 ОСББ/ЖБК і 114 будинків, які поки що не визначились із формою управління спільним майном.

Протягом 2015-2021 років у Києві в будинках ОСББ та ЖБК реалізовано 660 проєктів з енергоефективності, на які місцевою владою виділено 605 млн грн, а 289 млн грн зібрали самі мешканці. Як зазначила експертка, така форма співпраці влади з мешканцями є дієвим інструментом реалізації місцевої політики енергоощадження, підвищує рівень довіри громадян до муніципальних інституцій та відповідальність мешканців за стан їх спільного майна.

Ольга Нагуш, членкиня Асоціації «Одеська житлова спілка» та уповноважена ініціативної групи із внесення місцевої ініціативи презентувала проєкт Міської цільової програми «Співфінансування капітальних ремонтів спільного майна багатоквартирних будинків у місті Одесі на 2021-2026 роки».

Експертка наголосила на важливості формування індивідуального підходу до проведення капітальних ремонтів багатоквартирних будинків на основі діагностики їх реального технічного стану.

Активну дискусію викликало обговорення питань нормативного, організаційного та фінансового забезпечення проведення капітальних ремонтів у багатоквартирних будинках.

Так, керівник ОІСТ Андрій Крупник у своєму виступі наголосив на важливості здійснення громадського контролю у житлово-господарській сфері, підкресливши, зокрема, велику роль у цьому органів самоорганізації населення та громадських інспекторів з благоустрою.

Експерт зазначив, що поєднання державного та громадського контролю у сфері ЖКГ створює єдиний механізм підвищення якості утримання житла, мінімізує ризики порушень і зловживань у цій сфері. Своєю чергою, це сприяє досягненню основної мети діяльності влади ‒ забезпечення комфортних умов проживання людей, покращення добробуту мешканців. Розв'язання чинних проблем у цій сфері має вестися системно, комплексно, на основі створення кластерів ЖКГ

Учасники круглого столу дійшли спільного висновку: якщо зусилля зацікавлених у цих заходах співвласників багатоквартирних будинків будуть спиратись на організаційну та фінансову підтримку органів місцевого самоврядування, то така співпраця дасть реальні результати та сприятиме зменшенню соціальної напруги у суспільстві.

Немає коментарів:

Дописати коментар