пʼятницю, 2 жовтня 2020 р.

Регіональна Виборча Рада Одещини

 Аналітичний бріф
Передвиборча ситуація в місті Одеса
  у вересні 2020 року

Проблеми місцевого самоврядування в Одесі

   Одеса – місто-мільйонник. За даними офіційного сайту Одеської міської ради, кількість жителів на 01.07.2020 становила 1 017 076 осіб. Кількість депутатів, що балотуються у міську раду складає 64 особи. Одеська міська ТВК постановою від 5 вересня утворила в місті Одесі вісім виборчих округів: по два на кожен район міста: Київський, Малиновський, Приморський і Суворовський. При цьому загальна кількість виборців, які мають право голосу на цих виборах, складає 720 тисяч 57 осіб. Кожна із зареєстрованих партій може висунути від 5 до 12 кандидатів на округ. 

     Мета роботи Регіональної Виборчої ради Одещини – допомогти одеситам зробити усвідомлений вибір, що включає знання нового виборчого законодавства, оцінку виборчої ситуації, розуміння економіко-соціальних проблем міста та позицій кандидатів, що балотуються до міської ради.

Передвиборча атмосфера в Одесі

    Чинного мера Геннадія Труханова політична партія «Довіряй ділам» висунула в кандидати на посаду міського голови. На своїй сторінці в Facebook Геннадій Труханов запевнив, що на вибори йде з командою, з якою працював 5 років та має намір продовжити «розпочаті в місті перетворення». 

     За рейтингами, Геннадій Труханов займає провідне становище серед інших кандидатів. Так, за результатами опитування Київського міжнародного інституту соціології, станом на 14 вересня 46,6% опитаних респондентів в Одесі готові підтримати чинного мера на місцевих виборах, що відбудуться в жовтні. Водночас 34% респондентів підтримують партію «Довіряй ділам».

Друге місце посідає народний депутат від ОПЗЖ Вадим Рабінович (8%), далі – кандидат від «Слуги народу» (СН) Олег Філімонов (5,5%).

    Подібна картина характерна для уподобань одеситів щодо партій: на виборах до Одеської міської ради найбільшу підтримку має партія «Довіряй ділам» – 46,6%, а її антирейтинг становить 4,3%. За ОПЗЖ готові проголосувати 17% респондентів (антирейтинг – 7,4%). Далі йдуть СН – 9,1% підтримки (11,8%) і Європейська солідарність – 5,6% (33,3%).

Особливості діяльності міської ради: як знайти компроміс?

     Чинну міську раду звинувачують у недопущенні представників місцевих ЗМІ на сесії міської ради. Текстові та онлайн-трансляції від ЗМІ є тому свідченням. Однак представники громадського сектору дійсно мають обмежену можливість потрапити до сесійної зали. Відмови стандартні – не вистачає місця в залі, натомість місця, відведені для преси та громадян, займають спеціально привезені представники комунальних установ.

      Порядок розгляду електронних петицій частково відповідає критеріям належного врядування. Громадяни мають можливість подати електронну петицію, яку депутати обов'язково розглядають на засіданні ради або постійних комісій. Забезпечується публічність процесу збору підписів та її подальшого розгляду місцевою радою.

 Місцеві фінанси: як розподіляється бюджет міста

    Міський бюджет на 2020 рік є профіцитним і складає 10 148,8 млн грн. Податкові надходження складають більшу частину доходів – 7 995,7 млн грн або 79%. На 2020 рік зменшена медична субвенція з Державного бюджету – до 202,7 млн грн, що на 542 мільйони грн менше, ніж у 2019 році; освітня субвенція становить 1 270,4 млн грн. 

      Пріоритетами бюджету міста Одеси на 2020 рік, як і в попередні роки, залишається соціальна спрямованість та розвиток міста. Першочерговими видатками бюджету є видатки на оплату праці з нарахуваннями працівникам бюджетних установ (38,0 тис. штатних одиниць), які складають 35,9 % усього бюджету. Левову частку бюджету складають видатки соціально-гуманітарної спрямованості. Це видатки в галузях «Освіта», «Охорона здоров’я», «Соціальний захист і соціальне забезпечення», «Культура і мистецтво», «Фізична культура і спорт», «Будівництво об’єктів соціально-культурного призначення», які сукупно складають 50,2 %. Питома вага видатків бюджету розвитку складає 19,1 %, зокрема, на транспорт і дорожнє господарство – 10,1 %, житлово-комунальне господарство – 9,7 %. 

     Бюджет міста зазнав певних змін через оголошення карантину. Зокрема, на подолання пандемії у квітні 2020 року було видано майже 260 млн грн для проведення санепідеміологічних заходів (не для медустанов), 141,88 млн грн спрямували на заходи зі зниження ризику та попередження захворюваності безпосередньо для лікарень. 

      Під час суворого карантину в березні-квітні 2020 року в Одесі з 16 березня припинили роботу об’єкти загального користування незалежно від форми власності та підпорядкування.

   26 березня виконавчий комітет Одеської міської ради прийняв рішення про підтримку малого та середнього бізнесу під час карантину. Підприємців позбавили необхідності сплачувати обов’язкові платежі: за розміщення реклами на об’єктах, що не працюють; за оренду твердого покриття; оренду твердого покриття під літніми майданчиками й під тимчасовими спорудами, що на цей час не працюють. 

      Для наповнення бюджету Одеси важливо, що 2020 рік стане останнім роком, коли в бюджет будуть надходити гроші забудовників у вигляді так званого «пайового внеску у розвиток інфраструктури міста». У жовтні 2019 року набув чинності закон про стимулювання інвестиційної діяльності в Україні, який повністю скасовує цей збір з 2021 року. Замість отриманих 80 мільйонів у 2019 році, у 2021 очікується не більше 40 млн. 

     Кандидати на посаду міського голови Олег Михайлик (самовисуванець), Олег Філімонов (партія СН) обіцяють зупинити незаконне будівництво, зокрема, в історичному центрі. 

     До того ж деякі кандидати через соцмережі або особисті приймальні (це стосується ще чинних депутатів) приймають громадян та обіцяють або й надають матеріальну допомогу на різні потреби, як це робить, для прикладу, Олександр Матвєєв («Довіряй ділам»).

   Партія чинного мера почала використовувати виборчу агітацію ще до офіційного оголошення перегонів. Люди, які представлялись співробітниками міського департаменту праці й соціальної політики, разом з ліками до будинків одеситів приносять агітаційні матеріали партії «Довіряй ділам».

Житлово-комунальна сфера: 
сучасний стан та на чому акцентують увагу кандидати

   За даними оцінювання Transparency International Україна, Одесу віднесено до міст, в яких міські ради досягли найменшого прогресу у сферах комунальних підприємств, соціальних послуг і житлової політики. 
     Бюджет галузі складає 400 млн грн, на ремонт тепломереж виділили 100 млн грн, на капремонт багатоквартирних будинків – 110 мільйонів. За останні два місяці в Одесі обвалились п'ять будинків. Після обвалу будинків в кінці весни в місті ініціювали перевірку житлового фонду для розуміння того, в якому стані знаходяться будівлі. Результати аналізу опублікувала на сторінці в Facebook депутатка міської ради Лілія Леонідова. 

     За результатами, в кожному районі ЖКГ оглянули будівлі, які є аварійними, старими або розміщені поруч з будівельними майданчиками. Було виявлено 76 будинків в аварійному стані, 360 в старому (їх знос склав понад 61%), а також 35 об'єктів, які розміщені по сусідству з будівництвами. З цього числа 36 будівель мають охоронний статус. 

     В Одесі створено понад 1 000 ОСББ. В управлінні семи міських ЖКГ знаходиться 4 731 будинок, з яких в Київському районі – 765, в Малиновському – 1 357, в Приморському – 2 435 і в Суворовському – 174. Найстаріші будинки переважно знаходяться в центральній частині міста та перебувають під управлінням ЖКГ. Обслуговування будинків стосується двох аспектів – прибирання та ремонту як будівлі, так і прибудинкової території, тобто всього спільного майна – від даху до підвалів. 

     Фінансування ремонту та підтримка ЖКГ прописується в муніципальних програмах. Так, наприклад, міська цільова програма з розвитку житлового господарства на 2017-2021 роки передбачає виділення 684 млн гривень на капітальний ремонт житлових будинків, виготовлення технічних висновків про стан конструкцій на суму 1 млн гривень, а також 40 млн на ліквідацію наслідків аварійних ситуацій в житлових будинках. 

     На 2019-2021 роки розрахована і міська цільова програма стимулювання створення та діяльності ОСББ. Вона передбачає фінансування ремонту інженерних мереж при передачі будівлі на баланс ОСББ, навчання голів об'єднань з видачею відповідних сертифікатів, а також виготовлення техпаспортів на передані будинки. За три роки передбачається фінансування в розмірі 52,3 млн гривень. 
     Однак можливості проконтролювати витрати коштів на ремонт в локальній нормативній базі не передбачено. Начальник департаменту міського господарства міста на питання чи інформаційні запити журналістів (скільки аварійних будинків в цілому, яка кількість людей там проживає, скільки виділялося за останні роки грошей на їх відновлення) не відповідає. Доступ до інформації щодо житлового фонду Одеси не надається.

Збереження історико-культурної спадщини: 
виграшна карта в руках кандидатів

   Одеса – великий туристичний і культурний центр. Проте з кожним роком становище туристичної галузі та культурних пам’яток погіршується. Йдеться про пам’ятки архітектури, яких у місті нараховується понад тисячу – 1 016 одиниць, з яких 8 національного і 1 008 місцевого значення.

   Переважна більшість об’єктів знаходяться у комунальній власності територіальної громади. Кошти на ремонт та реставрацію будинків передбачені бюджетом. Реконструкція будинку Руссова закінчилася у 2019 році, на роботи витратили понад 100 мільйонів гривень з Одеського міського бюджету. Місту належить у будинку площа всього в 13 квадратних метрів. А левова частка – юридичним особам, пов’язаним з одеським бізнесменом Русланом Тарпаном, засновником будівельно-інвестиційної групи компаній «Інкор». 

Транспорт та інфраструктура: 
як розв’язати проблему транспортного колапсу 

    На дорожнє господарство з бюджету виділено 339,8 мільйона гривень, на придбання кузовів трамвайних вагонів для складання нових – 45 млн грн.

     Важливий пункт у програмі мера – оновлення трамвайно-тролейбусного парку новими машинами. Але при цьому існує негативна сторона їх закупівель – непрозорість процесу, а також затягнуті ремонти трамвайних колій і тривале перекриття доріг для ремонту теплотрас.

     Петро Обухов, кандидат в мери від ЄС, обіцяє розв’язати питання з урегулюванням руху на основних автомагістралях міста, замінити «Богдани». Чи не всі кандидати в мери обіцяють побудувати велодоріжки в місті та розв’язати питання з електронним квитком. Серйозні плани в кандидатів і відносно розвитку міжнародного аеропорту «Одеса».

 Інвестиції та туристичний розвиток Одеси

   Залучення інвестицій та просування туристичного бренду Одеси – важливий напрям у розвитку міста. Міська влада пропонує громадянам долучитися до реалізації цікавих та корисних проєктів.

   До 30 вересня 2020 року можна подати свої проєкти громадського бюджету Одеси. На онлайн-платформі Одеської міської ради «Соціально активний громадянин» стартував прийом проектів громадського бюджету Одеси на 2021 рік. Загальний обсяг видатків на 2021 рік, який планується направити на реалізацію проєктів-переможців складає 50 млн грн.

   В Одесі реалізується інвестиційний проєкт «Одеса 5Т». Інвестиційна стратегія «Одеса 5Т» була створена у 2016 році і стала напрямком розвитку низки міських проєктів. Транспорт, торгівля, туризм, технології, траст – ось 5 векторів розвитку Одеси, які включає програми розвитку туризму. Однак програми залишаються поки більш декларативними.

 Участь партій у виборчих перегонах

  У вересні 2020 року провели передвиборчі партійні конференції такі партії:

- ЄС – кандидат Петро Обухов;
- «За майбутнє» – кандидат Сергій Калінчук;
- «Наш край» – кандидат Євген Червоненко;
- «Голос» – кандидатка у мери Наталія Делієва;
- Морська партія – кандидат Сергій Ківалов;
- ОПЗЖ – кандидат Микола Скорик;
- «Слуга народу» – кандидат Олег Філімонов;
- «Свобода» – кандидат Павло Кириленко;
- «Довіряй ділам» – кандидат Геннадій Труханов;
- «Батьківщина» - Георгій Селянін;
- Олег Михайлик – самовисуванець.

  23 вересня стали відомі імена ще чотирьох кандидатів на посаду міського голови:

- Юрій Печерський – самовисуванець;
- Станіслав Домбровський – самовисуванець;
- Михайло Кузаконь – самовисуванець;
- Ібрагім Моріса – самовисуванець.

Висновки

    За даними соціологічних опитувань, Геннадій Труханов на сьогодні займає перше місце в рейтингу кандидатів на посаду мера.  

    Найбільшу конкуренцію йому може скласти кандидат від Слуги Народу Олег Філімонов.

     Кандидати відвідують популярні одеські телеканали – «7 канал», «Думская ТВ», «1-й городской», де озвучують основні положення своїх передвиборчих програм. Після офіційного оголошення представники «Слуги народу» почали проводити інформаційні заходи і дискусії – про екологію, історичну спадщину, місцеву політику тощо. 

     Наразі офіційної друкованої програми від жодного з кандидатів не опубліковано.

    Найактуальніше питання для міста: «Хто буде міським головою?» на думку експертів полягає в тому, що новий склад міської ради навіть у разі перемоги чинного мера вже не буде для нього настільки комфортним, як у нинішньому скликанні. Скоріше всього, партіям доведеться об’єднуватись, але умови можуть бути різними.

   Проект здійснюється Школою політичної аналітики НаУКМА в рамках Програми сприяння громадській активності «Долучайся!», що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) та здійснюється Pact в Україні, а також за підтримки Міжнародного Фонду «Відродження». Зміст аналітичного бріфу є винятковою відповідальністю Pact та його партнерів i не обов’язково відображає погляди Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) або уряду США.

Джерело

Немає коментарів:

Дописати коментар