четвер, 8 жовтня 2020 р.

Регіональна Виборча Рада Одеси

 

Аналітичний бріф щодо передвиборчої ситуації 
в Одеській області

Як новий адміністративно-територіальний поділ Одеської області впливає на виборчу ситуацію?

За площею, яка дорівнює 33,3 тис. км², Одеський регіон є найбільшим серед усіх регіонів країни. Територія області складає 5,5 % території України. Середня чисельність населення області станом на 01.02.2019 становила 2 379,5 тис. осіб. До складу області до реформи входило 26 районів, 9 міст обласного та 10 міст районного значення, 33 селища міського типу.

На 1 січня 2019 року на території області в рамках децентралізації утворено 31 об’єднану територіальну громаду (ОТГ). У 2019 році створено ще 5 об’єднаних територіальних громад, а станом на сьогодні існує 37 ОТГ. Проте процес утворення був для регіону складним. Через перепони місцевих політичних еліт, острах населення перед змінами, менше половини з цих громад скористались правом на добровільне об’єднання. Кількість жителів Одеської області, які проживають на території ОТГ становить 370,960 тис. осіб (15% від загальної кількості жителів області).

У рамках реформи децентралізації змінився адміністративно-територіальний поділ Одеської області зі збереженням її загальних меж. Постановою Верховної Ради України «Про утворення та ліквідацію районів» від 17.07.2020 № 807–IX, в Одеській області замість 490 сільських, селищних і міських рад утворено 91 об’єднану територіальну громаду, а замість 26 районів — 7 укрупнених районів.

1) Березівський район (з адміністративним центром у місті Березівка);
2) Білгород-Дністровський район (з адміністративним центром у місті Білгород-Дністровському);
3) Болградський район (з адміністративним центром у місті Болграді);
4) Ізмаїльський район (з адміністративним центром у місті Ізмаїлі);
5) Одеський район (з адміністративним центром у місті Одесі);
6) Подільський район (з адміністративним центром у місті Подільську);
7) Роздільнянський район (з адміністративним центром у місті Роздільна).


    Відтепер жителі області обирають представників до районних, сільських, селищних рад у новоутворених районах.

    На місцевих виборах 25 жовтня зможуть проголосувати 1 млн 772 тис. 617 жителів Одеської області. Вони обиратимуть депутатів 19 міських, 25 селищних і 47 сільських рад та відповідних місцевих голів. У громадах, де кількість виборців становить понад 10 тисяч осіб, вибори відбудуться за системою пропорційного представництва, а там, де виборців менше ніж 10 тисяч, — за мажоритарною системою відносної більшості в багатомандатних виборчих округах. Зокрема, по районам області:

‒ у Березівському районі виборці обиратимуть склад однієї міської, чотирьох селищних і 11 сільських рад;
‒ у Білгород-Дністровському районі обиратимуть склад двох міських, двох селищних і 12 сільських рад;
‒ у Болградському районі обиратимуть склад двох міських, двох селищних і шести сільських рад;
‒ в Ізмаїльському районі обиратимуть склад чотирьох міських, однієї селищної й однієї сільської рад;
‒ в Одеському районі, де найбільше виборців, обиратимуть склад п’яти міських, шести селищних і 11 сільських рад.
Інформація про кількість виборців в Одеській області розміщена на вебсайті ДРВ за посиланням.

В Одеській області зафіксований один з найвищих показників по зміні виборчої адреси – 9,35% з усіх звернень по Україні.




У районній та обласній ТВК найбільше керівних посад в Одеській області отримали партії «Опозиційна платформа — за життя», ВО «Батьківщина», «За майбутнє», «Слуга народу» та «Європейська солідарність».

5–6 вересня територіальні виборчі комісії Одеської області утворили виборчі округи з виборів депутатів обласної, районних рад, а також депутатів міських, сільських та селищних рад. Усього створено 10 виборчих округів із виборів депутатів до Одеської обласної ради.

Кількісний склад Одеської обласної ради — 84 депутатів. Більшість мандатів у попереднійраді отримали «Опозиційний блок» — 23, блок Петра Порошенка Солідарність — 22, «Довіряй Ділам» — 12.

 До обласної ради у 2020 році балотуються партії:

 Політична сила — Партія «Слуга народу» представила своїх кандидатів за безпосередньої участі президента та презентації Стратегії розвитку Одеської області на2021–2027 роки. КВУ в Одеській області відзначає, що фактично цей захід мав ознаки передчасної агітації. Список СН в облраду очолює чинний міністр охорони здоров’я Максим Степанов. Таке рішення прийнято 15 вересня партконференцією політичної сили. При цьому міністр пояснив, що не має наміру переходити на іншу роботу та додав, що «депутат обласної ради — це не та посада, яку не можна поєднувати з іншою».

Друге місце в списку зайняв колишній заступник Степанова на посаді очільника ОДА Сергій Колебошина, який наразі є чинним народним депутатом. Голова КВУ ОлексійКошель припускає, що розміщенням чинних народних депутатів на перших позиціях списків до місцевих рад може бути пов’язане з тим, що напередодні виборів нові політсили в прискореному режимі формували відповідники партійної структури, а тому використали «механізм кураторів». Інша причина, на думку експерта, це слабкість регіональних осередків.

Третім усписку СН іде підприємець Григорій Діденко, бізнесмен, а також чоловік нардепа Юлії Діденко. Саме його називають однимзі спонсорів обласного осередку. Наступним номером йде Дмитро Ковбасюк, після нього — Олександр Паларієв.

І хоча на даному етапі взаємовідносини між регіональними елітами та центральними органами державної влади не є конфліктними, складна передвиборча ситуація на Одещині обумовлює виникнення несподіваних політичних конфігурацій. Одна з таких — об’єднаннязусиль політсили «Довіряй ділам» і Народної партії. Партія мера Одеси Геннадія Труханова вже друге скликання делегує своїх людей до обласної ради.

Заради перемоги на мерських перегонах Геннадія Труханова й формування в облраді впливової політичної фракції «Довіряй ділам», міський осередок партії об’єднався з обласним. Очолює список в облраду ексголова Одеської ОДА Сергій Гриневецький. 17 вересня пройшлаконференція регіональної організації партії «Довіряй Ділам» в Одеській області, яка затвердила єдиний і територіальні списки кандидатів у депутати обласної, районних та місцевих рад Одеської області, а також на посади міських голів. Наразі завершується процес реєстрації кандидатів у територіальних виборчих комісіях.

Другим номером йде колишній нардеп від Партії регіонів — Світлана Фабрикант, яка на минулих місцевих виборах балотувалася в мери Одеси від партії «Відродження».

Водночас була прийнята передвиборчапрограма регіональної організації «Стратегічний план СВОЇ — Сила. Взаємодія. Об’єднання. Ініціатива».

Меморандумпро об’єднання і взаємодію партії «Довіряй ділам» та командою «Рідне місто» підписали в м. Чорноморську Юрій Крук та Олена Кузар. Це робить їх лідерами передвиборчих перегонів у місті.

Якщо «Довіряй ділам» об’єднує зусилля партії в місті та області, то ОПЗЖ чітко ділить сфери впливу між містом і областю. Список в облраду очолив нардеп Вадим Рабинович. Другий номер — заступник голови облради Вадим Шкаровський. Далі в списку йде агробізнесмен Валентин Скалозуб, за ним — Ігор Лупашко.

Список «Європейської солідарності» до облради очолює Олексій Гончаренко — чинний нардеп. Другим йде художник і директор Одеського художнього музею Олександр Ройтбурд, який балотується й у міську раду. Далі в списку ексголова облради й прибічник Гончаренко — Михайло Шмушкович, а ще далі — історик і блогер із місцевого видання «Думська» Андрій Красножон.

9 вересня Одеська обласна організація ВО «Батьківщина» провела конференцію, на якій висунула кандидатів у депутати Одеської обласної ради, місцевих рад усіх рівнів, а також кандидатів на посади сільських, селищних і міських голів. Упершу п’ятірку списку до Одеської обласної ради увійшли: голова Одеського обласного осередку Олег Радковський, адвокат Володимир Босенко, директор рекламного агентства Анастасія Силіна, голова ГО «Батьківщина молода», заступник голови партії «Батьківщина» Сергій Митрофанський і підприємець Надія Нечитайло.

Шанси «Батьківщини» та партії «Наш край» на місця в облраді оцінюються як скромні. Першу очолює беззмінний керівник одеського осередку Олег Радковський, а другу — нардеп Антон Кіссе. Ще на місцеві вибори від «Нашого краю»  піде заступник голови обласної ради Юрій Димчогло.

Вперше до облради подали список від новачка передвиборчих перегонів — партії «За майбутнє». Очолює партію ексголова області Ігор Палиця.

29 вересня одеський тервиборчком ухваливрішення про відмову в реєстрації списків кандидатів у депутати міськради від трьох партій — «Опозиційного блоку», «Української морської партії Сергія Ківалова» та «Блоку Едуарда Гурвіца», пославшись на недотримання гендерних квот. Одеський окружний адмінсудвизнав незаконним і скасував постанову Одеської міської територіальної виборчої комісії № 56 про відмову в реєстрації кандидатів у депутати від Української морської партії Сергія Ківалова. Згодом Одеська обласнаТВК зареєструвала кандидатів від партії до облради.

Усі партії розпочали передвиборчу агітацію до офіційного оголошення кандидатів. Громадянська мережа ОПОРА в першій половині вересня зафіксувала в Одеській області значне пожвавлення агітаційної активності політичних партій та потенційних кандидатів. Спостерігачі ОПОРИ відзначають найбільшу активність у сфері зовнішньої реклами серед політичних партій «Довіряй ділам», «За майбутнє», «Перемога Пальчевського», «Національний корпус», «Європейська солідарність», «Пропозиція», «Опозиційна платформа — За життя», «Наш край», «Слуга народу», Українська морська партія Сергія Ківалова та «Голос».

Зафіксовано передчасне розміщеннязовнішньої реклами з назвами та символікою політичних партій, які анонсували участь у місцевих виборах в Одеській області. Зовнішня реклама від імені партій та потенційних кандидатів загалом зафіксована в Одесі, Подільську, Ізмаїлі, Рені, Кілії, Вилковому, Чорноморську, Арцизі, Білгороді-Дністровському й Болграді.

Починаючи з 17 вересня, представники ОПОРИ в Одеській області подали близько 20 заяв до поліції через розміщення зовнішньоїреклами з назвами чи символікою політичних партій, які стали суб’єктами виборчого процесу, провівши місцеві конференції стосовно висунення кандидатів на місцеві вибори. Однак кандидати від цих партій станом на час, коли були подані заяви, не були зареєстровані виборчими комісіями.

Ще одна особливість нинішніх місцевих виборів — врахування 40-відсоткової пропорції представництва різних статей. До органів місцевого врядування балотуються як нові обличчя, так і відоміжінки-лідерки: ексмер Білгород-Дністровська Алла Гінак (за списком партії «За майбутнє» до Одеської облради), депутатка з Чорноморська Катерина Чегаринська буде змагатися за крісло мера в складі політсили «Слуга народу». Великі шанси залишитись на своїх посадах мають голова Овідіопольської селищної ради Лілія Савельєва та голова Великомихайлівської ОТГ Тетяна Жарська.

Голова одеського осередку партії«За майбутнє» Анатолій Урбанський повідомляв про відмову ТВК кандидатам їхньої партії в реєстрації через недотримання положень виборчого кодексу щодо гендерної квоти. 

Бюджет області: реальні цифри

Бюджет Одеської області на 2020 рік складає 5 255 830 681 грн. Видатки загального фонду обласного бюджету — 3 591 941 560 грн, а видатки спеціального фонду обласного бюджету — 1 659 289 121 грн. За містами обласного значення лише Одеса має бюджет, який перевищує 1 млрд грн, а бюджет Чорноморська трохи не дотягує до цієї суми. Надходження до бюджетів усіх рівнів в області за 2019 рік склали 70 251 660 тис. грн.

В Одеській області здійснюють діяльність (сплачують податки) 126,2 тис. суб’єктів малого та середнього підприємництва. З метою підтримки розвитку підприємництва в області діє Програма розвитку конкурентоспроможності малого та середнього підприємництва в Одеськійобласті на 2017–2020 роки.

Паралельно з процесом децентралізації на Одещині шириться ініціатива громадських бюджетів. Бюджет участі — демократичний процес, який надає можливість кожному громадянину брати участь у розподілі коштів місцевого бюджету через створення проєктів для покращення громади та/або голосування за них. Місцеві ради Одеської області почали впроваджувати сучасні інструменти прямої демократії, проте ще зарано оцінювати цей процес.

Дві об’єднанітериторіальні громади Одеської області, які фінансували минулого року проєкти бюджету участі, реалізували 13 ініціатив на загальну суму 975 тисяч гривень. Водночас серед міст обласного значення відсутня інформація про впровадження бюджету участі та електронних петицій у таких населених пунктах, як Біляївка, Ізмаїл, Подільськ, а в Теплодарі не впроваджено бюджет участі, тоді як є електронні петиції. Що ж до інших форм взаємодії місцевої влади з громадськістю, то тут також не спостерігається взаєморозуміння. Наприклад, громадськіслухання в основному відбуваються не через ініціативу влади, а через те, що цього вимагає законодавство.

Залучати жителів територіальних громад до процесу управління й контролю за діяльністю депутатського корпусу, вибудувати дієву вертикаль громада-область-центр пропонує у своїй програмі партія «Довіряй ділам».

Завершити децентралізацію, «тому що владамає бути на місцях…», — планує лідер партії «За майбутнє».

Наповнюваність місцевих бюджетів — один з основних напрямів партійних програм. Так, партія «Довіряй ділам» програмнимицілями в регіоні визначає розробку спільно з громадою стратегії розвитку Чорноморська до 2030 року. Також політики мають намір позначити однією з головних цілей для місцевої влади створення умов для зростання доходів бюджету. Для цього необхідно розробити інвестиційну карту сприяння розвитку портів, промислового комплексу та туристичної галузі як основних джерел наповнення міського бюджету та підстав для створення нових робочих місць.

Одним із головних питань на сьогодні для Одеської області керівник «Батьківщини» в регіоні Олег Радковський називає створення робочих місць. За даними Державної фіскальної служби станом на 1 липня 2019 року найбільшими платниками податків і зборів в Одеській області є ДП «Морський торговельний порт «Чорноморськ», ДП «Морський торговельний порт «Південний», ПП «ФТФ», ПАТ «Одеський припортовий завод» та Науково-виробниче підприємство «Нива» у вигляді ТОВ. Тож розвиток портового господарства регіону недарма включається до програм партій-кандидатів.

Важливим документом Одещини є «Стратегіярозвитку Одеської області на період 2021–2027 роки», яка розроблена Одеською обласною радою.

Пандемія коронавірусу та карантинні обмеження негативно вплинули на малий і середній бізнес в області та на наповнення місцевих та обласного бюджетів. Очільник ОДА Максим Куций ще весною зазначав, що на кінець квітня 2020 року виконання плану місцевих бюджетів було забезпечене на 73 %, бюджет недоотримав майже444 млн грн. Статистична інформаціявід пресслужби Одеської ОДА говорить про те, що «у разі продовження дій, спрямованих на запобігання та поширення COVID-19, місцеві бюджети Одеської області щомісячно будуть втрачати до 200 млн грн. А до кінця 2020 року обсяги втрат сягнуть приблизно 1,6 млрд грн, у т.ч. обласний бюджет — майже 350 млн грн». 

Земельна реформа.

Головним природним багатством Одещини є земельні ресурси, частка яких перевищує у природноресурсному потенціалі області 80 %. Земельні ресурси Одеської області (3 331,4 тис. га) характеризуються надзвичайно високим рівнем освоєння. Найбільшою є питома вага земель сільськогосподарського призначення 2 660,4 тис. га, з них рілля — 2 074,4 тис. га. У структурі земель сільськогосподарські угіддя займають 79,9 %, у т. ч. рілля — 62,3 %. Землі житлової та громадської забудови займають 53,1 тис. га.

7 жовтня 2019 року Одеська обласна рада звернулася до Президента України, Верховної Ради та Кабінету Міністрів щодо недопущення скасування заборони відчуження земель сільськогосподарського призначення, таким чином, не погоджуючись із політикою державної влади щодо введення ринку землі. На ще одній сесії, що відбулася 27 листопада 2019 року, депутати обласної ради від різних політичних сил критикували Верховну Раду за голосування щодо введення ринку землі та закликали мітингувати в Києві щодо цього. Земельне питання може мати суттєве значення при голосуванні, особливо за депутатів обласної ради.

Екологічна складова у  програмах партій. Просування туристичного бренду Одещини.

Одеська область є одним із найбільш перспективних рекреаційних районів приморського типу. Це створює всі передумови для розвитку в області різних видів туризму: культурно-пізнавального, релігійного, лікувально-оздоровчого, екологічного, круїзного, сільського та інших спеціалізованих видів туризму. Вирішальне значення для розвитку індустрії відпочинку має наявність на території Одещини розвиненої туристичної інфраструктури, основу якої складають заклади тимчасового розміщування: готелі, санаторно-курортні, оздоровчі заклади тощо. Станом на 01.01.2019 природно-заповідний фонд Одеської області має у своєму складі123 об'єкти, з них 16 об’єктів загальнодержавного значення та 107 об’єктів місцевого значення.

Основніекологічні проблеми в області:

— забруднення атмосфери викидами забруднюючих речовин від промислових підприємств та автотранспорту;

— забруднення гідросфери скидами стічних вод промислових підприємств і комунально-побутовими стічними водами;

— неналежне поводження з відходами І-ІІІ класів небезпеки;

— проблеми з утилізацією відходів гірничодобувної, металургійної, енергетичної та інших галузей промисловості.

Проблеми, вирішення яких не вимагає залучення значних фінансових ресурсів:

— встановлення меж територій та об’єктів природно-заповідного фонду загальнодержавного значення;

— впровадження дієвої системи інформування населення з питань охорони та збереження навколишнього природного середовища, екологічної політики, сталого економічного та соціального розвитку Одеського регіону;

— сприяння залученню недержавних інвестицій та інших позабюджетних джерел фінансування у сферу поводження з відходами.

До водних об’єктів області, які мають категорію лікувальних, відносяться, зокрема, такі відомі родовища пелоїдів лиманів Сасик, Бурнас, Алібей, Шагани, Будакського, Тилігульського, Куяльницького й Хаджибейського, а також родовища мінеральних вод: Одеське, Куяльницьке, Чорноморське.

Серед усіх природних територій Одеської області виділяється природна територія курорту державного значення Куяльник. Відновитикурорт державного значення «Куяльник» обіцяє у своїй програмі партія ОПЗЖ.

В Одеській області розташовано 29 санаторно-курортних закладів. В регіоні реалізується європейський проєкт«Розвиток сталого культурного туризму в басейні Чорного моря», CULTOUR-BSB 117, «GreeTHiS — Зелений туризм та історична спадщина — сходинка для розвитку Басейну Чорного Моря, BSB-305».

Серед конфліктів, що мають місце в Одеській області, фігурує ситуація навколо заповідника «Тузлівські лимани» (Татарбунарський район). Сутність конфлікту полягає в тому, що в заповіднику здійснюється незаконний вилов риби. Проти браконьєрства виступив відомий місцевий еколог Іван Русєв, який певний період обіймав посаду директора Національного парку «Тузлівські лимани.

Варто зауважити, що громадська ініціатива із захисту заповідника від браконьєрів не інституціоналізована, і зводиться лише до зусиль окремих активістів. Послідовним у боротьбі з браконьєрством є кандидат від ЄС ВладиславБалінський —  керівник ГО «Зелений лист».

У межах регіону розміщені унікальні для України природні комплекси — «Дунайський біосферний заповідник», Нижньодністровський національний природний парк. Крім цього, на території області розміщені НПП «Тузловські лимани», РЛП «Тилігульській», РЛП «Ізмаїльські остови» та ряд інших визначних об’єктів ПЗФ.

З огляду на стрімкі кліматичні зміни, для Одеси питанням номер один стає пошук нових джерел прісної води. Відновитипрісноводний стік річки Великий Куяльник, провести модернізацію очисних споруд і використовувати зворотні води в технічних потребах пропонує кандидат від ЄС Владислав Балінський.

Загалом на території області діє46 туристичних маршрутів. За 2018 рік розроблено та діють 19 нових маршрутів (7 екологічних, 5 гастрономічних, 5 релігійних, 2 розважальних).

Розробити програмурозвитку туризму на найближчі 5 років обіцяють в ОПЗЖ. Стратегічними пріоритетами щодо охорони та збереження навколишнього середовища лідер партії«Довіряй ділам» Сергій Гриневецький називає ефективний захист від небезпечних технологій і відходів, побудову в області сміттєпереробних підприємств, реалізацію регіональної програми «Питна вода Одеської області». 

Медицина. Попередження COVID-19

Наявні відмінності між містом та селом обумовлені цілим рядом факторів: хуторність розселення сільських жителів, мала компактність, тобто, розкиданість населених пунктів і їх віддаленість один від одного та ін. Це справляє суттєвий вплив на доступність медичної допомоги та є важливою умовою формування оптимальної мережі медичних закладів, особливо на селі. Медичну допомогу населеннюрегіону на 01.01.2020 надають 163 заклади, у тому числі 148 установ, які утримуються коштом місцевих бюджетів, 15 підпорядковано МОЗ України.

Пандемія 2020 року змінила розподіл бюджетних коштів, що виділяються на сферу охорони здоров’я. Антикризовий штаб в Одеській області «Одеса проти COVID-19» був створений відразу після введення карантину. Робота штабу почалася в середині березня, коли на прохання президента України 50 одеських бізнесменів почали допомагати області. На початок травня 2020 року Штабу вдалося залучити 135,95 млн грн (прямі грошові перекази на рахунок Фонду, прямі закупівлі, власна продукція).

Постійна комісія Одеської обласної ради з питань бюджету, фінансово-економічної політики та банківської діяльності погодила запропоновану облдержадміністрацією пропозицію стосовно виділення коштів на протидію поширенню інфекційного захворювання COVID-19. Було збільшено видатки по загальному фондуна 20 401 795 грн і по спецфонду на суму в 19 598 205 грн (шляхом зменшення витрат на закупівлю обладнання для онколікарень), а також зменшення інших витрат медичних установ на 19 млн 598 тис. 205 грн, у тому числі шляхом медичної субвенції. Крім того, були зменшені видатки з інших програм та заходів — по загальному фонду на 3 млн грн та по спецфонду — на 4 млн 400 тис. грн.

24 вересня представниками «Антикорупційного штабу» опублікованаонлайн-карта коронавірусних закупівель: Одещина витратила 504 млн грн, з яких 269 млн грн — кошти міського бюджету Одеси, 193 млн — обласного, 47 млн — кошти регіональних структурних підрозділів.


Представникам малого та середнього бізнесу, які зупинили або скоротили діяльність через карантин, була надана можливість отримати допомогу по частковому безробіттю на період карантину.

Удосконалення надання медичних послуг обіцяють представники партій, що йдуть до облради. Зокрема, доступні та якісні медичні послуги, передусім у контексті запровадження нового адміністративно-територіального устрою, упорядкування відповідності госпітальних округів із метою наближення до мешканців екстреної первинної медичної допомоги, пологових послуг — обіцяє у своїй програміпартія «Довіряй ділам». 

Як розвиток транспортної інфраструктури удосконалить господарчий та туристичний статус регіону: найоптимальніші плани кандидатів.

Транспортний комплекс в області представлений усіма видами транспорту і містить: найбільші морські експедиторські торговельні порти, судноплавні компанії, розвинене залізничне та автодорожнє господарство, широку мережу автотранспортних підприємств, аеропортові та аеродромні комплекси, авіакомпанії. В області у великих масштабах забезпечується передача вантажів між різними видами транспорту, діють міжнародні залізнично-морські та автомобільно-морські переправи.

Одеська область є одним із найбільш перспективних регіонів України щодо розвитку зовнішньоекономічної діяльності, спільного підприємництва, формування спеціальних (вільних) економічних зон. Це важливий регіон інтенсивного сільського господарства з високою часткою зрошуваного землеробства й індустрією перероблювання сільськогосподарської продукції.

Програма партії «Довіряй ділам» передбачає створення вільних економічних зон на півдні області, приватизацію покинутих заводів, розвиток морегосподарського комплексу, аграрного сектору — основні тези програми від обласного лідерапартії  Сергія Гриневецького.

Морські порти (8 морських та 1 річковий), міжнародний аеропорт «Одеса», будівництво причального комплексу від села Орлівка Ренійського району до міста Ісакча (Румунія), до якого держава виявилася фінансовобайдужою, міст через Дністровський лиман — основні об’єкти запланованого будівництва та реконструкції в області.

Міжрегіональне та транскордонне співробітництво.  Напостійній основі здійснюється супровід іноземних інвесторів, які планують розміщення своїх потужностей на території Одеської області. Надається сприяння у визначенні потенційних локацій для розміщення виробництв, проведенні переговорів із причетними організаціями та установами для забезпечення необхідної інфраструктури.

Гуманітарна політика в регіоні

Освіта.

Система закладів загальної середньої освіти області у 2019 році складалася з 809 закладів різнихтипів і форм власності. В освітніх установах області здобувають освіту понад  272 тис. учнів. Освітні послуги надають майже 24 тисячі освітян. Модернізація мережі закладів освіти є ключовим завданням концепції Нової української школи, що успішно реалізується в області.

Утворено та функціонує 39опорних шкіл із 63 філією. Упродовж 2020 року заплановано створити ще 6 опорних закладів освіти, понизивши ступінь 12 закладів загальної середньої освіти. Підвезення учнів до сільських закладів загальної середньої освіти, які проживають за межею пішохідної доступності, до місць навчання та у зворотному напрямку забезпеченона 100 %.

В області функціонує 36закладів професійної, професійно-технічної освіти, яка надається за 169 простими та інтегрованими професіями.

Вища освіта. В Одеській області функціонують 60 закладів вищої освіти, із них: 22 заклади вищої освіти (III–IV рівнів), 38 закладів вищої освіти (І-ІІ рівнів).

Якісна сучасна освіта є складовою програми партії «Довіряй ділам», у якій пропонується здійснити аналіз та підготувати пропозиції щодо відповідності інфраструктури освіти потребам і запитам населення області, спроможностям адміністративно-територіальних одиниць, попиту на професії з метою максимальної доступності та підвищення якості освітніх послуг.

Культура

До Державного реєстру нерухомих пам’яток України занесені24 об'єкти культурної спадщини в Одеській області, у тому числі 3 комплекси пам’яток. Їх збереження та охорона — одні з основних пунктів передвиборчої програми кандидата до облради від ЄС Андрія Красножона. Близько 4 500 пам’яток культурної спадщини та 12 містобласті занесенідо Списку історичних населених місць України. Понад 100 об’єктів культурної спадщини мають статус пам’яток національного значення. Цей факт створив для Одещини імідж одного із найбільш відомих і популярних місць для туризму та відпочинку. 16 вересня 2019 року Центром всесвітньої спадщини ЮНЕСКО офіційно підтверджено включенняоб’єкта «Тіра — Білгород (Аккерман) — на шляху від Чорного до Балтійського морів» до Попереднього списку ЮНЕСКО.

Фізична культура і спорт

Проблемними питаннями галузі фізичної культури та спорту є недостатнє фінансування з місцевих бюджетів у порівнянні з іншими областями України, зменшення фінансування з фондів профспілкових комітетів, підприємств, установ, організацій та спонсорських і благодійних внесків, слабкий розвиток спортивної інфраструктури та незадовільний стан спортивних об’єктів у містах і районах області, неналежне кадрове забезпечення діяльності цієї сфери. 

Висновки

Процес реєстрації кандидатів від партій завершено. Деякі партії динамічно розпочали виборчі перегони (програми опублікували «Довіряй ділам», рекламні ролики в соцмережах публікують ЄС), однак фінальні списки кандидатів на посади депутатів і голів місцевих рад на Одещині ще не опубліковані.

Якщо в місті Одесі основна боротьба за місце мера розгортається між партіями «Довіряй ділам», ОПЗЖ, СН, то в області аналогічну тенденцію наразі виявити важко. Партії ще не розкрили весь свій потенціал. У будь-якому разі вибори в Одеську облраду обіцяють змінити розклад політичних сил. Отже, основна боротьба за місця в обласній раді розгорнеться в найближчі передвиборчі тижні.

 


О.А. Нагорнюк, А.С.Крупник 
члени Виборчої Ради UA 
та Мережі UPLAN 

Проект здійснюється Школою політичної аналітики НаУКМА в рамках Програми сприяння громадській активності «Долучайся!», що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) та здійснюється Pact в Україні, а також за підтримки Міжнародного Фонду «Відродження». Зміст аналітичного бріфу є винятковою відповідальністю Pact та його партнерів i не обов’язково відображає погляди Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) або уряду США.

 Джерело 

Немає коментарів:

Дописати коментар