четвер, 25 квітня 2024 р.

Адаптація та інтеграція ВПО через їх творчу, професійну і громадську реалізацію – враження від конференції

24 квітня 2024 року 3 години поспіль ми працювали у рамках конференції з питань підтримки ВПО на тему: «Адаптація та інтеграція ВПО через їх творчу, професійну і громадську реалізацію».
Організаторами виступили ГО «Одеський інститут соціальних технологій» разом із ГО «Сприяння ВПО «Подолання» в рамках проєкту «Інституалізація процесів адаптації ВПО у громадах через місцеву демократію», який реалізує ГО «Одеський інститут соціальних технологій» за підтримки Європейського Союзу та Міжнародного Фонду «Відродження» в межах спільної ініціативи «Європейське Відродження України».


Прозвучали привітання від Діани Триби, директорки Департаменту відновлення та культурної реінтеграції деокупованих територій Міністерства культури та інформаційної політики, яка й сама має статус ВПО, а також від представників Міністерства з питань реінтеграції окупованих територій України, Міністерства соціальної політики України.

Модерував роботу конференції Андрій Крупник – директор ГО «Одеський інститут соціальних технологій», доцент Науково-навчального інституту публічної служби та управління НУ «Одеська політехніка», керівник проєкту «Інституалізація процесів адаптації ВПО у громадах через місцеву демократію».

До роботи конференції приєднались представники органів влади, інститутів громадянського суспільства, бізнесу та, звичайно, внутрішньо переміщені особи.

Серед них – Світлана Назаренко, заступник директора департаменту соціальної та сімейної політики Одеської ОДА;

Ірина Бужина, професор кафедри психології і педагогіки Одеського державного університету внутрішніх справ;

Микита Коренєв – директор Одеського обласного центру зайнятості, кандидат юридичних наук;

Іван Харченко – доцент Бердянського університету менеджменту і бізнесу, кандидат історичних наук, адвокат, тренер Міжнародної організації праці;

Тетяна Гуральник – асистент кафедри педагогіки, професійної освіти та управління освітніми закладами Вінницького ДПУ імені М. Коцюбинського;

Анжела Білодід – фотограф, переселенка з Маріуполя;

Ольга Нагорнюк – завідувачка відділом соціокультурної роботи Одеської обласної універсальної наукової бібліотеки імені М. Грушевського;
 


Володимир Богатирьов – переселенець з Донецька, кандидат економічних наук, відомий та популярний блогер.

Світлана Вовк – представниця Центру ментального здоров'я, викладачка Одеського національного морського університету;

Олена Китайська – директорк Департаменту праці та соціальної політики Одеської міської ради;

Юлія Пакунова – радниця Чорноморського міського голови, депутатка Чорноморської міської ради;

Лариса Шегида – голова Южненської ГО «Центр соціального партнерства»;

Євген Шляхтін – голова Ради з питань ВПО при Одеській ОДА;

Ганна Камаралі – директорка Центру підтримки переселенців в Одесі «ЯМаріуполь»;

Олена Коробка – координатокар центру допомоги ВПО Луганщини в місті Одесі;

Наталя Колісніченко – завідувачка кафедри соціально-гуманітарних наук Інституту публічної служби та управління НУ «Одеська політехніка», докторка наук з державного управління, професорка;

Ігор Дубчак – виконавчий директор Об'єднання організацій роботодавців в Одеській області.

Разом ми розповідали про спільні напрацювання, про плани та намагались сформувати рішення задля стимулювання активності ВПО. Вважаю, що поруч з надзвичайно важливими інструментами роботи з цією категорією громадян є не лише психологічна підтримка, професійна підготовка та перекваліфікація, доступ до соціальних послуг (медицина, фінансова допомога, житло, харчування), а й допомога у побудові нових соціальних зв’язків, інтеграція в нову спільноту через творчу реалізацію, участь у культурному житті громади».

Саме це дозволяє випрацювати механізми взаємодії, єднання з новою спільнотою, реалізувати потребу творчості, справляє терапевтичний ефект, дозволяє знайти нові точки соціалізації, пропрацювати травми.

Безсумнівно, що підтримка ментального здоров’я внутрішньо переміщених осіб ще з 2014 року є одним із важливих завдань закладів культури регіону. Аналіз роботи бібліотек, будинків культури, музеїв показує, що часто працівникам цих закладів доводиться розширювати інструментарій та навіть дещо коригувати профіль роботи задля більш якісного супроводу ВПО, які потребують самореалізації на новому місці.

Ми маємо забезпечити середовище спілкування, спільні майданчики для діалогу, групи за інтересами, де б ВПО були почуті, змогли самовиразитись, мали доступ до сучасних форм культури. Інструментів багато: екскурсії, кіноперегляди, концерти, квести та арт-терапія для дітей та багато іншого

Проєкт «Інституалізація процесів адаптації ВПО у громадах через місцеву демократію», який втілює ГО «Одеський інститут соціальних технологій», також реалізовується в закладах культури обласного та міського рівня. Він дійсно є тією «кращою практикою» взаємодії громадськості, державних структур та культурних інституцій, яку можна і потрібно впроваджувати в інших місцях.

Бачимо своєрідний подвійний ефект – з одного боку проєкт підтримує ВПО, а з іншого – підтримує локальну громаду Одеси, яка приймає велику кількість нових людей. Одним із девізів проєкту може стати фраза: «Переміщені особи приносять у громаду додаткові таланти, досвід і нові можливості».

За результатами роботи конференції прийнято резолюцію, яку після доповнення, буде розіслано до органів виконавчої влади та місцевого самоврядування.
 

Конференція проводилася у змішаному очно-дистанційному форматі. Очний захід забезпечувався Одеською обласною універсальною науковою бібліотекою імені М. Грушевського, за що всі учасники вдячні колективу цього чудового закладу.

Ярослава Різникова, директор Департаменту культури, національностей, релігій та охорони об’єктів культурної спадщини Одеської обласної військової адміністрації.

1 коментар:

  1. Щиро дякуємо шановній пані Ярославі Різниковій за таке щире та зацуікавлене ставлення до питань соціокультурної підтримки переселенців і гарну оцінку проведеної конференції! Продовжуємо співпрацю!

    ВідповістиВидалити