неділю, 24 жовтня 2021 р.

Одеський інститут соціальних технологій – за гідне співіснування в місті людей і тварин!

«Велич нації і ступінь її духовного
 розвитку визначаються тим, як ця нація поводиться  з тваринами »
Махатма Ганді

В силу різних причин останнім часом в мегаполісах з'явилося багато бездомних тварин, які негативно впливають на екологію, створюють загрозу життю людей.
Парадокс в тому, що цю загрозу створюють самі люди через безвідповідальне ставлення до домашніх тварин.
В усіх країнах Євросоюзу права кішок і собак захищені Конвенцією 1987 року із захисту тварин від жорстокого поводження. В Україні в липні 2021 року Верховна Рада України прийняла довгоочікуваний Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо імплементації положень деяких міжнародних угод та директив ЄС у сфері охорони тваринного та рослинного світу)».
Закон встановлює правила утримання тварин і підвищує відповідальність за порушення цих правил. За жорстоке поводження з тваринами підвищено штрафи, введено ряд заборон. Так само, за жорстоке поводження з тваринами (у тому числі безпритульними) передбачена кримінальна відповідальність.
Слід відзначити, що за останній час Департаментом екології та розвитку рекреаційних зон Одеської міської ради у цій сфері зроблені певні кроки, зокрема, щодо скорочення числа бездомних собак. Велику роботу провели волонтери та небайдужі громадяни. Про важливість проблеми свідчить оголошений в поточному році конкурс соціальних проєктів, спрямованих на поліпшення екологічної обстановки в місті.

Громадська організація "Одеський інститут соціальних технологій" взяла участь і перемогла у конкурсі з проєктом «Дбайливе ставлення до тварин – складова екологічної культури мешканців міста», мета якого – підвищити соціальну відповідальність людей за стан тваринного світу міста та зменшення кількості бездомних тварин.
Увесь комплекс непростих проблем у цій сфері планується вирішувати шляхом об’єднання зусиль органів місцевої влади, громадськості та суб'єктів господарювання.
Фахові лікарі-ветеринари поділяться з молодшими та старшими школярами порадами щодо збереження здоров'я та надання першої медичної допомоги домашнім улюбленцям, а представники громадських організацій екологічної спрямованості розкажуть мешканцям міста про свою діяльність і куди звертатися з певних питань.
Є домовленість з представниками відповідних служб міськради щодо обговорення з усіма зацікавленими шляхів ефективної реалізації міської Програми охорони тваринного світу та регулювання чисельності безпритульних тварин у м. Одесі.

Передбачено також видання спеціальних флаєра та брошури, які будуть містити корисні поради щодо утримання домашніх тварин, поводження з бездомними, кращі практики цивілізованого співіснування людей і тварин у великому місті.

20 жовтня 2021 року відбулося підписання Соціального контракту між Департаментом екології та розвитку рекреаційних зон Одеської міської ради та Інститутом на виконання даного проєкту.

Виконавці проєкту сподіваються на активну участь небайдужих жителів міста у роботі по збереженню та поліпшенню навколишнього середовища і розраховують на співпрацю з міською владою та громадськими активістами.

Немає коментарів:

Дописати коментар