четвер, 7 жовтня 2021 р.

Коротка інформація про спільне засідання Президії ГР з постійною комісією облради

 6 жовтня 2021 в Одеській облдержадміністрації відбулось спільне засідання постійної комісії обласної ради з питань регламенту, місцевого самоврядування, депутатської діяльності, зв’язків з громадськістю, моралі, етики та гласності, прав людини, свободи слова та інформації і президії Громадської ради при Одеській ОДА. 

  Розглянуто головне питання: як налагодити комунікації та співпрацю Громадської ради при Одеській ОДА з постійною комісією облради, яка опікується зв’язками з громадськістю, та іншими комісіями і підрозділами апарату облради щодо розвитку громадянського суспільства в регіоні.  

Голова комітету Громадської ради з питань розвитку громадянського суспільства та громадської участі Андрій Крупник, який є членом робочої групи КМУ з розробки проєкту Національної стратегії сприяння розвитку громадянського суспільства в Україні на 2021-2026 роки, виклав своє бачення щодо першочергових спільних дій влади і громадськості для успішної реалізації в Одеському регіоні завдань цієї Нацстратегії, затвердженої указом Президента 27 вересня ц.р. 
Зокрема:

1) Необхідно оперативно зробити ретельний аналіз стану інфраструктури громадянського суспільства Одещини у розрізі нових районів і об'єднаних територіальних громад. Адже в умовах децентралізації, адмінтерреформи та неналежного управління в Одеській області протягом останніх років ця сфера була зруйнована та прийшла в занепад.

2) Слід негайно зайнятись підготовкою проєкту обласної програми розвитку громадянського

суспільства. На її розробку, обговорення та затвердження Президент дав три місяці. При цьому пропонується вивчити та використати кращий досвід Одещини та інших регіонів. А також врахувати дотичні завдання з Національної стратегії у сфері прав людини, Національної молодіжної стратегії до 2030 року, Стратегії національно-патріотичного виховання та інших актів державної політики.

3) Паралельно із проєктом Програми, яку варто приймати на весь період дії Нацстратегії – тобто, на 2021-2026 роки, – слід розробляти План заходів з реалізації цієї Програми, також передбачений указом Президента. Пропонується такий план розраховувати на 2 роки, аби за період дії Програми реалізувати три таких Плани. 
 4) Окреме питання – створення та організація діяльності регіональної Коордради, яка має стимулювати, координувати та моніторити виконання Програми і Плану заходів. Пропонуємо, аби цей орган очолював голова облдержадміністрації – як штаб реформ у сфері розвитку громадянського суспільства в області.

5)
 Новація Нацстратегії – щоквартальна та щорічна публічна звітність про виконання заходів з реалізації Нацстратегії. Цій меті мають також слугувати щорічні обласні форуми громадянського суспільства, на яких підбиваються підсумки зробленого, незробленого і формуються завдання на наступний період.

6) Кадрове забезпечення реалізації Нацстратегії – одне з ключових питань. Особливо зараз, коли служби комунікацій в адміністраціях та в громадах істотно скорочені, а на одну особу, яка фахово організовує ці комунікації, приходиться по 10 осіб, хто забезпечує ПР-супровід діяльності органів влади. Як влучно зазначив Михайло Жванецький: "Власть придвинула к людям динамики, вместо того, чтобы придвинуть микрофоны".

7) Нарешті, навчання учасників. Пропонується в обласній Програмі, як це було започатковане в попередній Програмі, закласти кошти на навчання членів громадських рад області, лідерів інститутів громадянського суспільства та працівників служб комунікацій та інформаційної діяльності. Це навчання як підвищення кваліфікації можна організувати в Одеському регіональному інституті державного управління.

Взаємодія між органами влади усіх рівнів та громадськими інституціями має відбуватись на базі їх спеціалізації. Для цього варто, як це ми робили у 2011-2013 роках, скооперувати діяльність комітетів Громадської ради з відповідними підрозділами обласної державної адміністрації, постійними комісіями обласної ради та залучити громадські та благодійні організації відповідного профілю. 

 Важливий резерв нашої успішності – налагодження співробітництва та обміну досвідом – між територіальними громадами, між областями, між громадськими радами обласного, районного та місцевого рівнів. Варто відродити роботу всеукраїнської Ради голів громадських рад, створених при органах виконавчої влади на чолі із Державним секретарем Кабінету Міністрів України. 

 Для оперативної і якісної розробки проєктів обласної Програми та Плану заходів пропонується створити розпорядженням голови ОДА Робочу групу, до складу якої, крім представників відповідних підрозділів ОДА, мають увійти представники профільних депутатських комісій обласної ради, Громадської ради при ОДА, інститутів громадянського суспільства та науковці.

Разом із затвердженням складу Робочої групи має бути встановлено чіткий план-графік поетапної роботи над проєктами вказаних документів, включаючи їх публічне обговорення і розгляд в комісіях обласної ради.

Підсумком спільного засідання стало рішення учасників про налагодження співпраці між профільною депутатською комісією обласної ради з Громадською радою при ОДА на основі представництва та захисту інтересів громадянського суспільства та розширення цієї співпраці й а інші постійні комісії облради та підрозділи Одеської ОДА.

Немає коментарів:

Дописати коментар