неділю, 10 березня 2024 р.

ОІСТ в 2019-2023 роках

Звіт про діяльність громадської організації «Одеський інститут соціальних технологій»
у 2019-2023 роках

 Протягом значної частини звітного періоду діяльність Інституту відбувалась в умовах пандемії Covid-19 (2020-2021) та широкомасштабної російської агресії (2022- 2023), що, з одного боку, завадило виконанню стратегічних завдань організації, а з іншого – зумовило фокусування діяльності ОІСТ на допомозі внутрішньо переміщеним особам (ВПО), допомозі ЗСУ і сприянні ефективному управлінню громадами в умовах воєнного часу.

1.  Проєкти, реалізовані Інститутом протягом звітного періоду:

2018-2023. Інститут разом із ЦППР (Ігор Коліушко) та регіональними партнерами

  громадськими організаціями з Дніпра, Харкова, Львова, Волині бере безпосередню участь у діяльності Громадської мережі публічного права та адміністрації UPLAN в межах Програми сприяння громадській активності «Долучайся!», що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) та здійснюється Pact в Україні. В межах реалізації проєкту фахівцями Інституту та залученими експертами підготовлено близько 50 аналітичних матеріалів, організовано більше 15 публічних заходів.

2020-2023. Інститут разом із Благодійним Фондом "Горєніє" (Денис Гречко) реалізував 2 проєкти, спрямовані на розвиток "прифронтових" територіальних громад Донецької і Луганської областей, в межах якого розроблено програми і проведено навчальні курси для активістів вказаних громад, записано відеороліки з вирішення найбільш важливих питань життєдіяльності громад та участі громадськості у формуванні та реалізації місцевої політики.

2020-2021. Інститут разом із ВГО "Асоціація сприяння самоорганізації населення" (Олексій Колесников) за підтримки МФ "Відродження" узяв участь у реалізації проєкту "Побудова діалогу та взаєморозуміння між громадами Ізмаїльського району", в межах якого здійснював комплекс медіаційних заходів з розв'язання конфліктів у Суворовській громаді на стадії її створення та становлення, а також у розробці Статуту цієї громади.

2021-2022. Інститут за підтримки МФ "Відродження" реалізував проєкт "Доброславська територіальна громада єдина заможна родина", який сприяв перетворенню об'єднаної Доброславської ТГ на самодостатню громаду на основі створення умов для максимального включення у цей процес підприємців та усіх небайдужих мешканців громади, навчання та задіяння внутрішніх матеріальних і нематеріальних ресурсів. Підготовлено пропозиції з розробки Статуту ТГ, оновлення Регламенту селищної ради, положень про постійні комісії, про старост, а також створення Ради старійшин та Молодіжної ради.

2022-2023. Інститут за підтримки МФ "Відродження" реалізував проєкт "ВПО в територіальних громадах: алгоритм успішної інтеграції", в межах якого досліджено проблеми соціальної адаптації та інтеграції ВПО, надано рекомендації щодо покращення цих процесів, підготовлено каталог соціальних служб та ГО, які опікуються ВПО, надано допомогу у створенні громадської організації ВПО, створено для них мережу творчих кластерів.


2022-2023. Інститут за підтримки МФ "Відродження" реалізував проєкт "Стратегія розвитку Доброславської громади: формуємо та реалізуємо разом", в межах якого спільними зусиллями представників місцевої влади, громадськості і бізнесу розроблено проєкти Стратегії і Плану заходів з її реалізації, проведено навчання виконавців.

2023-2024. Інститут за підтримки МФ "Відродження" реалізує проєкт "Інституалізація процесів адаптації ВПО у громадах через місцеву демократію", в межах якого у містах Одесі, Чорноморську і Южному Одеської області формується інститут громадських радників з питань ВПО при місцевих головах, впроваджується методика соціопсихологічної діагностики стану ВПО та вжиття засобів ар-терапії на базі творчих фотографічного, літературного, образотворчого і краєзнавчого кластерів.
 

2.  Наукова, науково-педагогічна та організаційна діяльність

·    У звітному періоді троє членів Інституту захистили дисертації:

С.О. Липовська отримала науковий ступінь кандидата наук з державного управління (2020); Н.М. Колісніченко – отримала науковий ступінь доктора наук з державного управління (2021); А.І. Орлова отримала науковий ступінь доктора філософії за спеціальністю "Публічне управління та адміністрування" (2023).

·     Готують свої дисертаційні дослідження О. Дуліна, А. Чайка, В. Свічинський, Л. Шегида.

·     У звітному періоді в періодичних наукових фахових виданнях, зокрема, тих, що включені до наукометричних баз Scopus та Web of Science, вийшло загалом 93 наукових публікацій членів Інституту у фахових виданнях, у тому числі: О. Дуліної (10/3), Н. Колісніченко (38/5), А. Крупника (6/2), С. Липовської (4/1), А. Орлової (5/1), Н. Піроженко (8/3), С. Саханєнка (22/3).

·     Члени Інституту як викладачі ОРІДУ НАДУ при Президентові України, а з 2021 року – Інституту публічної служби та управління Національного університету "Одеська політехніка" забезпечили у 2019-2023 роках наукове керівництво підготовкою загалом більше 260 магістерських робіт, у т.ч.: О. Дуліна 56, Н. Колісніченко – 39, А. Крупник

42, С. Липовська 23, Н. Піроженко 53, С. Саханєнко 48.

·     У професора С. Саханєнка за звітний період захистилось 5 аспірантів, у професора Н. Колісніченко – 2 аспіранти, у доцента Н. Пироженко – 2 аспіранта, у доцента А. Крупника одна аспірантка.

·     Голова Всеукраїнської асоціації присяжних С. Саханєнко в якості керівника організував реалізацію двох проєктів: «Розвиток інституту присяжних в Україні» та

«Громадянська освіта у сфері публічних закупівель».

·     Члени Інституту з перших днів війни включились у волонтерський рух. Зокрема, надали за рахунок власних коштів (~20,0 тис. грн) матеріальну допомогу на придбання для ЗСУ певного обладнання та спорядження. Професійно займаються волонтерською роботою для потреб ЗСУ і постраждалих від війни В. Свічинський та Т. Афанасьєва.

·     У співпраці із міжнародними благодійними організаціями Інститут отримав та організував розподіл більше 6 220 антисептичних засобів для воїнів тероборони та переселенців на загальну суму 143 тис. грн. А також надав матеріальну допомогу 190 потребуючим її постраждалим від війни особам на суму 420 тисяч гривень.

3.  Науково-прикладна діяльність членів організації

·  Протягом звітного періоду до складу Інституту прийнято 9 нових членів, зокрема: Н.В. Піроженко (2019), О.А. Нагорнюк (2019), Т.В. Афанасьєва (2020), С.О. Липовська (2020), А.В. Чайка (2021), В.С. Свічинський (2021), Н.М. Колісніченко (2022), Л.Г. Шегида (2023), Н.В. Новак (2023).

·  Експерти ОІСТ Крупник А. та Орлова А. надали методичну допомогу Управлінню по комунікаціях та інформаційній політиці Одеської ОВА у розробці проєкту Регіональної програми сприяння розвитку громадянського суспільства на 2023-2026 роки, яка була затверджена розпорядженням голови Одеської ОВА від 02.01.2023 5/А-2023.

·    Н. Колісніченко, виконавча директорка ГО «Асоціація дослідників державного управління», виконавча директорка ГО «Асоціація присяжних України», заступниця голови ГО «Нова еліта нації» за звітний період отримала 11 авторських свідоцтв на право інтелектуальної власності і стала авторкою 3 навчальних посібників.

·  Відповідно до розпорядження голови Одеської РДА Одеської області Крупник А. виконував функції координатора Ініціативної групи з підготовки і проведення установчих зборів Громадської ради при РДА, які було намічено на 25.02.2022. На жаль, широкомасштабне вторгнення росії завадило планам створення тоді Громадської ради при РДА.

·  Експерти ОІСТ Крупник А., Орлова А., Дуліна О. узяли участь в низці обговорень пропозицій громадських експертів до Урядового плану реалізації Національної стратегії сприяння розвитку ГС на 2023-2024 роки, де надали власні пропозиції. План було затверджено розпорядженням КМУ від 14.02.2023 160-р. 

4.  Експертна та громадська діяльність членів організації

·  Абрамова Є., Дуліна О., Колісніченко Н., Крупник А., Липовська С., Орлова А., Панько В., Піроженко Н., Саханєнко С. виконують функції експертів Громадської мережі публічного права та адміністрації UPLAN. Нагорнюк О. виконує функції комунікаційної менеджерки цієї Мережі в Чорноморському регіоні.

·  Крім того, Крупник А. з 2021 року виконує функції члена Громадської ради при Одеській обласній державній (військовій) адміністрації – керівника Комітету з питань розвитку громадянського суспільства і громадської участі.

·  Афанасьєва Т. протягом усього звітного періоду успішно виконує функції голови Одеської ради миру, організовуючи чимало суспільно важливих заходів, зокрема, на міжнародному рівні.

·  Професор Саханєнко С. виконував експертні функції як член міжвідомчої регіональної робочої групи з підготовки пропозицій щодо адміністративно-територіального устрою базового та районного рівнів Одеської області, як голова Всеукраїнської асоціації присяжних, керівник ГО "Асоціація дослідників державного управління".

·  Професор Колісніченко Н.М. виконує функції відповідального секретаря фахового електронного видання за спеціальністю 281 "Теоретичні та прикладні питання державотворення", засновниками якого з 2021 року є ГО "Асоціація дослідників державного управління" та ГО "Одеський інститут соціальних технологій".


·  Члени ОІСТ Дуліна О., Крупник А., Орлова А., Саханенко С. узяли участь в експертних обговореннях законопроєктів "Про всеукраїнський референдум", "Про місцеві референдуми", "Про публічні консультації", "Про внесення змін до Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні" щодо народовладдя на рівні місцевого самоврядування та ін.

·  Крупник А. брав участь в якості експерта в оцінюванні Індексу спроможності організацій громадянського суспільства України у 2020-2023 роках, яке проводила партнерська організація ОІСТ УНЦПД, та у презентації підсумків оцінювання в якості одного з модераторів. 

5.  Інформаційно-комунікаційна діяльність

·  У 2019-2023 роках на сайті Інституту: https://oistkp.blogspot.com/ опубліковано

більше 100 матеріалів.

·  Загальна кількість переглядів сторінки сайту ОІСТ склала майже 43 тисячі.

·  Діяльність Інституту та його представників також висвітлюється на сторінці організації у соціальній мережі Фейсбук https://www.facebook.com/oistkp. 

6.  Співпраця Інституту із іншими громадськими об'єднаннями

·  Продовжується співпраця Інституту з ВГО "Асоціація сприяння самоорганізації населення" (Одеса, О. Колесніков), Центром політико-правових реформ (Київ, І. Коліушко), Українським незалежним центром політичних досліджень (Київ, М. Лациба), Фондом "Творча ініціатива" (Біла Церква, В. Панько), Одеською обласною організацією Комітету виборців України (Одеса, А. Бойко), Одеською регіональною організацією Національної спілки журналістів України (Одеса, Ю. Работін), Одеським регіональним відділенням Асоціації міст України (Одеса, Т. Астахова, В. Демченко), Спілкою "Об'єднання організацій роботодавців Одеської області" (голова К. Журавель, вик. директор І. Дубчак), консорціумом молодіжних громадських організацій "Молода громада" (Одеса, І. Старчикова) та "Молодіжна корпорація" (Одеса, Л. Лєвих), яку координує головний експерт проєкту "Розумна взаємодія" В. Георгієнко. 

7.  Фінансові показники діяльності Інституту за звітний період

  У процесі реалізації проєкту "Доброславська територіальна громада єдина заможна родина"(2021-2022), підтриманого Міжнародним фондом "Відродження", було витрачено 390 000,00 грн коштів Фонду, а додатково залучено 51 900,00 грн. Попри воєнний стан і продовження проєкту, його виконано у запланованому обсязі.

  В межах проєкту «ВПО в територіальних громадах: алгоритм успішної інтеграції» (2022-2023), підтриманого Міжнародним фондом "Відродження", було витрачено 357 209,00 грн коштів Фонду, додатково залучено 43 250,00 грн.

  В межах проєкту "Стратегія розвитку Доброславської ОТГ: формуємо та реалізуємо разом" (2022-2023), підтриманого Міжнародним фондом "Відродження", було витрачено 169 960,00 грн коштів Фонду, а додатково залучено 18 000,00 грн.

  В межах проєкту «Інституалізація процесів адаптації ВПО у громадах через місцеву демократію» (2023-2024), підтриманого Міжнародним фондом "Відродження", від Фонду було отримано 570 613,00 грн.


  Інститут отримав від Запорізького благодійного фонду "Єдність за майбутнє" право розподілити матеріальну допомогу постраждалим від війни; за сприяння управління сімейної політики та соцзахисту Одеської РДА і громадських організацій Одещини організував виявлення таких осіб та надав матеріальну допомогу 190 громадянам на суму 420 000,00 грн.

  Через міжнародну сервісну організацію Rotary International Інститут отримав 6 220 аерозольних балончиків з антисептиком вартістю по 23 грн і надав у вигляді гуманітарної допомоги потребуючими їх громадянам через благодійну організацію "Добрий Самарянин", жіночий Свято-Архангело-Михайлівський жіночий монастир та загін Територіальної оборони Одещини на загальну суму 143 060 грн.

 
Загальний обсяг фінансових ресурсів, які були витрачені Інститутом у 2019- 2023 роках на виконання проєктів та суспільно значущих завдань (не враховуючи благодійні внески на допомогу ЗСУ та підтримку постраждалих від війни) склав 1 600 932,00 грн, включаючи 113 150,00 грн вартість ресурсів, додатково залучених із незаборонених законом джерел.



Немає коментарів:

Дописати коментар