понеділок, 12 червня 2023 р.

Тернистий шлях створення переселенцями власної ГО

Людям, які покинули власні домівки, втратили робочі місця, опинилися в інших громадах важливо не лише відновити матеріальну складову життя, а й долучитися до суспільно-політичного життя нового регіону.

Активна зацікавленість та бажання взяти участь у громадському житті виникла у переселенців, що опинилися в Одесі саме після отриманих знань на навчальному семінарі, що був організований командою проєкту.

Після отриманих знань щодо призначення та основних процедур створення громадської організації, її структури, напрямків діяльності, особливостей бухгалтерського обліку та можливостей отримувати грантове фінансування й реалізовувати власні проєкти було вирішено створити власну організацію. Над назвою думали недовго – саме життя її підказало. «Подолання» – так вирішили назвати громадське утворення. І як показали подальші події, це було справедливо.

«Така назва обрана не випадково, адже більшість з нас пережили жахливий початок і наслідки
війни – втрату рідних та близьких, руйнування та втрату домівок, багаторазову зміну місць проживання, складнощі в адаптації на нових місцях, складнощі у матеріальному та фінансовому забезпеченні, пошук нових домівок та місць поселення, психологічний супротив та бар’єри, важкі психологічні стани й саме подолавши усе це більшість повернулася до майже звичайного буденного життя, наповненого щасливими моментами», – зазначила одна з переселенок.
Тож активні переселенці кілька разів проводили збори та обговорення, під час яких вирішили поєднати зусилля ВПО з небайдужими одеситами та створити громадську організацію.

На початку стикнулися зі звичайними складнощами – обговорювали як ефективніше побудувати дієву організаційну структуру та обрати керівний склад, адже більшість відмовлялася бути керівником, розуміючи весь об’єм відповідальності та сумніваючись у власному професіоналізмі та необхідній базі знань. 

Після кількох зборів було вирішено обрати керівником – Галину Бєлозерцеву, заступниками голови – Анжелу Білодід та Лідію Чалу, секретарем – Ірину Шатілову.

Багато обговорень відбулося з приводу мети створення громадської організації та напрямків її роботи. Анжела Білодід пропонувала зосередитися на улюбленій справі – фотомистецтві, Ірина Шатілова висловлювала бажання займатися екологією та проводити заходи з захисту навколишнього середовища.

Лідія Чала активно наполягала зосередитися на допомозі іншим –постраждалим від воєнних дій, адже хто як не вони добре зрозуміють проблеми з якими стикнуться інші переселенці та складнощі їх поневірянь. 

Кожен учасник активно висловлював власне бачення та пропонував свої ідеї майбутніх напрямків роботи або ж можливих проєктів. Не лишилися осторонь без обговорення й питання можливостей волонтерської діяльності, допомоги переселенцям та ЗСУ.

Наступними важливими питанням, яке потребувало вирішення була підготовка відповідного пакету документів для реєстрації громадської організації. До розробки Статуту та інших необхідних документів активно долучилися керівник проєкту Андрій Крупник та менеджерка Наталія Новак. Андрій Крупник, спираючись на свій великий досвід, надав безліч цінних методичних порад щодо розділів Статуту та його наповнення, а також запропонував ефективну організаційну структуру майбутньої організації.

Потім почалися поневіряння з реєстрацією організації. Слід зазначити, що на сьогодні швидка реєстрації громадського утворення – найбільша біда в громадському секторі. 
Так трапилося і в нашому випадку.

Після розробки та оформлення необхідної документації було зроблено кілька спроб зареєструватися, більша частина з яких видалася невдалими. Адже занадто складні форми документів, закритість реєстру і брак потрібної інформації роблять практично неможливим самостійну підготовку усього комплекту документів. Після відповідних доопрацювань, повторного збору підписів і наступної спроби зареєструватися з’ясувалося, що напередодні змінилася форма реєстраційної заявки.

До того ж виявилося, що серед зареєстрованих громадських організацій вже є з подібною скороченою назвою. Але перевірити це було неможливо, оскільки державний реєстр на період воєнного стану закритий для перегляду..

Але ж неспроста засновники обрали назву своєї ГО «Подолання». Вони готові були робити стільки спроб, скільки треба для перемоги. Нарешті 24 травня 2023 року ГО "Сприяння ВПО "Подолання" була зареєстрована. Тепер на порядку денному – реєстрація в інших інстанціях і відкриття рахунку в банку. Після цього ГО стає дієздатним суб'єктом правовідносин і може брати участь у конкурсах проєктів

Попереду учасників чекає багато роботи на шляху становлення організації, пошук механізмів

втілення ідей у життя, створення власного бренду, пошуки фінансування, підготовка проєктів, документальна робота та побудова дієвої команди.

Адже саме активні і небайдужі люди є найважливішою цінністю, яка дозволяє досягати мети, вирішувати усі завдання та формувати успішне майбутнє як для членів ГО, так і для інших ВПО, хто волею долі опинився в нових умовах.


























Матеріал підготовлено за підтримки Міжнародного Фонду «Відродження» у межах проєкту «ВПО в територіальних громадах: алгоритм успішної інтеграції». Матеріал відображає позицію авторів і не обов’язково збігається з позицією Міжнародного фонду «Відродження».

Немає коментарів:

Дописати коментар