четвер, 4 листопада 2021 р.

Обговорення шляхів реалізації Нацстратегії розвитку громадянського суспільства виходить на локальний рівень: що думають науковці та представники громад























Одеський інститут соціальних технологій (ОІСТ), Мережа публічного права та адміністрації UPLAN, кафедра публічного управління та регіоналістики стали ініціаторами та організаторами експертної наради «Шляхи реалізації на рівні територіальних громад Національної стратегії сприяння розвитку громадянського суспільства в Україні на 2021-2026 роки.

1 листопада 2021 року викладачі, науковці, представники територіальних громад області, посадовці місцевих органів влади, громадські активісти, обговорювали питання, пов’язані з реалізацією Національної стратегії сприяння розвитку громадянського суспільства на 2021-2026 роки.

Обговорення розпочалося з привітання завідувачки кафедри публічного управління та регіоналістики ОРІДУ Людмили Приходченко, яка привітала присутніх з 20-літтям роботи кафедри та побажавши всім присутнім ентузіазму, енергії, патріотизму при реалізації завдань Стратегії та розбудові громадянського суспільства. 

Керівниця проєкту Громадської мережі публічного права та адміністрації UPLAN Ксенія Дітчук,
звернула увагу на важливість й необхідність комунікації всіх суб’єктів, від яких залежить реалізація Нацстратегії на найближчу перспективу, і особливо – науковців. «Комунікація має пронизувати всі процеси реалізації Нацстратегії, наукові досягнення мають бути застосовані у практичній роботі – передусім на локальному рівні, вивчення досвіду й найбільш успішних кейсів громадських організацій з усієї країни, укріплення партнерських зв’язків на всіх рівнях – основні шляхи ефективної реалізації документу», – зазначила пані Ксенія. Експертка справедливо підкреслила, що чим буде стратегія наповнена, як вона буде здійснюватися, ким контролюватися – залежить від кожного з нас.

Директор ОІСТ, регіональний координатор Мережі UPLAN в Одеському регіоні, Андрій Крупник коротко проаналізував Основні пріоритети та завдання Національної стратегії 2021-2026 для територіальних громад.

Професор кафедри публічного управління та регіоналістики ОРІДУ, представник ОІСТ, експерт Мережі UPLAN Сергій Саханенко розповів про те, який вплив має реформа місцевого самоврядування на розвиток громадянського суспільства на рівні територіальних громад.

«Місцеве самоуправління і є по суті громадянським суспільством. Створюючи на місцях відповідні органи, мешканці стають реалізаторами їх політики, вони її формують й забезпечують, контролюють і змінюють. Позитивною рисою Нацстратегії є та обставина, що до її суб’єктів залучено інститут місцевого самоврядування» – наголосив науковець.
«Відверто кажучи, існує багато загроз для потужного розвитку громадського сектору в нових умовах господарювання – здійснення земельної реформи, узурпації влади головами деяких громад і т.п. Тому громадським утворенням слід якнайскоріше заповнити нішу, яка поки що порожня, та здійснювати своє право на самоуправління, адже громадянське суспільство знаходиться в територіальних громадах ще на стадії формування», – додав експерт.

Власним баченням шляхів перетворення громадян з об'єктів у суб'єкти управління на місцях поділився доцент кафедри публічного управління та регіоналістики ОРІДУ Степан Давтян, зазначивши, що залучення громадськості до реалізації Нацстратегії – один з найважливіших чинників її успішності. «Громади за прикладом європейських країн можуть впливати майже на всі сторони життя місцевої спільноти», – підкреслив науковець.

Про роль громадянської освіти у реалізації завдань Нацстратегії-2026 та практичні аспекти її запровадження розповіла директорка КУ «Шабівський центр професійного розвитку педагогічних працівників» Шабівської ТГ Одеської області Ольга Сушицька.

Думками про роль місцевої демократії у підвищенні спроможності об'єднаних ТГ поділилася з учасниками керівниця департаменту проєктної діяльності ОІСТ, аспірантка ОРІДУ НАДУ Анжеліка Чайка.

Чому важливий громадський контроль у сталому розвитку територіальних громад і як його правильно організувати та здійснити озвучила доцентка кафедри публічного управління та регіоналістики, експертка Мережі UPLAN Оксана Дуліна.


Про те, яким має бути науково-методичне та інформаційне забезпечення реалізації завдань Нацстратегії 2021-2026 розповіли відповідно заступниця директора ОІСТ, експертка Мережі UPLAN Алла Орлова та завідувачка відділу соціокультурної діяльності ООУНБ імені М. Грушевського, комунікаційна менеджерка ОІСТ Ольга Нагорнюк.

«Е-послуги та інші інструменти електронної демократії (електронні петиції, колективні звернення, електронні сервіси для консультацій з громадськістю) як необхідні чинники реалізації Нацстратегії мають бути залучені громадами» – зауважив декан факультету публічного управління та адміністрування, доцент кафедри Ігор Куспляк.

До обговорення актуальних та проблемних питань, що об’єктивно існують на шляху реалізації Нацстратегії на національному, регіональному та локальному рівнях, долучилися й інші учасники експертної наради.

Вадим Георгієнко, який представляє платформу «Розумна взаємодія», зауважив, що громадська участь громад наразі є ще мінімальною, мешканці насамперед опікуються власними побутовими потребами. Тому в пілотному проєкті платформи "РВ" вчать прозорим процедурам, мотивують людей до згуртування, налаштовують на застосування інструментів е-демократії.

Ольга Мірошник, регіональна координаторка Мережі UPLAN в Харківській області, звернула увагу на необхідність практичного й оперативного розв'язання нагальних проблем місцевого життя спільними зусиллями громадськості і влади.

Очільник Департаменту внутрішніх зв’язків Одеської міської ради Олександр Жильцов вказав

на необхідність детального вивчення громадського сектору Одеси та налагодження партнерства всередині їх.

Заступник голови Доброславської територіальної громади Юрій Черній підтримав пропозиції інших учасників експертної наради щодо усвідомленого та відповідального включення активних мешканців громад у процеси перетворень у громадах та подякував науковцям та громадським експертам за методичну допомогу в удосконаленні управління та включення внутрішніх ресурсів громад.
Петро Надолішний
, творець й багаторічний керівник кафедри публічного управління та регіоналістики, звернув увагу на відсутність в Стратегії положень про народовладдя та контролю за здійсненням її завдань, а це означає, що їх слід вирішувати в регіональних програмах і на рівні територіальних громад. Тому на шляху творення громадянського суспільства роботи багато: кропіткої, уважної, наполегливої.

Немає коментарів:

Дописати коментар