неділя, 28 листопада 2021 р.

Робоча зустріч переможців конкурсу «Сприяння використанню інструментів місцевої демократії на рівні територіальних громад»

15 та 16 листопада директор Одеського інституту соціальних технологій Андрій Крупник та керівниця проєкту «Доброславська територіальна громада – єдина заможна родина» Анжеліка Чайка взяли участь у робочій зустрічі переможців конкурсу «Сприяння використанню інструментів місцевої демократії на рівні територіальних громад», яка відбулась у Миколаєві.

Під час заходу обговорювались питання:
  • використання інструментів локальної демократії в умовах карантину;
  • забезпечення роботи громадських рад та консультативно-дорадчих органів (на прикладі м. Миколаєва);
  •  організація роботи органів самоорганізації населення (досвід м. Вознесенська та м. Миколаєва).
  • На прикладі рольової гри з проведення публічного обговорення онлайн, учасники дійшли висновку, що не всі інструменти місцевої демократії добре працюють в онлайн-форматі. Виникають труднощі з організацією, проведенням подібних заходів, налагодженням конструктивного діалогу між учасниками.
Однак при ретельній підготовці до онлайнового заходу, детальному відпрацюванні його сценарію можна вдало застосовувати такий інструмент громадської участі, особливо в часи пандемії. 
  • Особливістю консультативно-дорадчих органів у Миколаєві є створення системи галузевих експертних громадських рад при департаментах міської ради. Зокрема, тут створено і діють громадські ради з питань:
– житлово-комунального господарства ‒ при департаменті ЖКГ;
– розвитку туризму ‒ при департаменті економічного розвитку;
– освіти дорослих ‒ при департаменті праці та соцзахисту населення;
– ринку нерухомості ‒ при департаменті економічного розвитку;
– експертно-громадська рада ‒ при виконкомі міської ради. 


В результаті роботи таких галузевих рад розроблено і проадвокатовано низку важливих нормативно-правових актів, що передбачають громадську участь.
  • Досвід створення та організації роботи органів самоорганізації населення у містах Миколаївщини показав, що мешканці периферійних територій громад радо об’єднуються для розв'язання проблем своїх населених пунктів.
Так у віддаленому мікрорайоні Вознесенська «Пряме», приєднаного до міста ще у 2004 році, мешканці зіткнулись з серйозними викликами, подолати які вдалось шляхом створення комітету «Перлина гаю». За час існування цього представницького органу реалізовано такі проекти розвитку, як: водозабезпечення мікрорайону, розширення місцевого кладовища, налагодження транспортного сполучення з містом, покращення умов для дозвілля молоді тощо.

Нелегка ситуація склалась у робітничому селищі «Ялти», що на окраїні Миколаєва. Складна криміногенна обстановка мікрорайону доповнювалась відсутністю системи вивозу побутових відходів, незадовільним станом доріг та іншими проблемами, які потребували швидкого розв’язання для виведення мікрорайону з депресивного стану.

 Завдяки самовідданій праці органу самоорганізації населення «Ялти» та небайдужих мешканців вдалось встановити 7 контейнерних майданчиків, налагодити регулярне вивезення сміття. Відремонтували дороги на головних вулицях, забезпечили водопостачання домогосподарств, підключили Інтернет, облаштували дитячий та спортивний майданчики, де проводяться свята для дітей, ветеранів та мешканців мікрорайону.

 Така цікава та змістовно насичена програма робочої зустрічі у поєднанні з тренінговими завданнями (робота у групах, рольові ігри, розминки, обговорення практичних ситуацій, рефлексія) забезпечила максимальне включення учасників заходу у процес пошуку відповідей на існуючі виклики місцевої демократії. 
 
Серед базових цінностей локальної демократії учасники визначили: відповідальність, небайдужість, взаємодопомогу, милосердя, взаємоповагу, довіру та віру в можливість впливати на прийняття рішень.

 Спільні цінності і спільна мета об’єднують активних людей для розв'язання нагальних проблем своїх мікрорайонів. Проте як втримати запал мешканців, коли основні життєві проблеми у громаді вирішуються? Як залучити людей до подальшого розвитку та розбудови майбутнього у своїх громадах?
  
 Відповіді на ці питання намагатимуться знайти учасники робочої зустрічі протягом реалізації проєктів, спрямованих на посилення спроможності територіальних громад через використання інструментів місцевої демократії.

Захід було проведено за підтримки Європейського Союзу та Міжнародного Фонду «Відродження» в межах грантового компоненту проєкту EU4USociety. Позиція учасників зустрічі не обов’язково відображає позицію Міжнародного фонду «Відродження» та Європейського Союзу.

Немає коментарів:

Дописати коментар