понеділок, 4 грудня 2023 р.

Громадська участь в умовах воєнного стану: законодавчі й практичні аспекти

Повномасштабне вторгнення росії в Україну і запровадження воєнного стану створюють певні обмеження для громадян – як в контексті реалізації конституційних права громадян загалом, так і в застосуванні форм громадської участі зокрема.

Про те, якими законодавчими документами регулюються вказані питання та які механізми їх реалізації при запровадженні режиму воєнного стану в Україні, говорили учасники публічної дискусії «Механізми реалізації конституційного права громадян на участь в публічному управлінні в умовах воєнного стану».

Дискусія, що відбулася 17 листопада 2023 року в Одеському державному університеті внутрішніх справ (далі – ОДУВС), була організована Громадською мережею публічного права та адміністрації UPLAN, Одеським інститутом соціальних технологій та кафедрою психології і педагогіки ОДУВС.

До обговорення питань, що стосуються механізму реалізації конституційного права громадян на участь у публічному управління під час війни долучилися експерти мережі UPLAN ‒ професор Сергій Саханенко, аспірантка кафедри публічного управління та адміністрування НУ «Одеська політехніка» Алла Орлова, регіональний координатор мережі UPLAN в Чорноморському краї Андрій Крупник та представники кафедри психології та педагогіки ОДУВС – завідувачка кафедри професор Людмила Снігур і професор Ірина Бужина.

Основну групу слухачів склали курсанти 2 курсу факультету підготовки фахівців для підрозділів превентивної діяльності, які навчаються за спеціальністю 262 «Правоохоронна діяльність» ОДУВС.

На зустріч було також запрошено оперуповноваженого управління стратегічних розслідувань
Департаменту стратегічних розслідувань Національної поліції України в Одеській області підполковника поліції Руслана Крапивного.

Модераторка дискусії Людмила Снігур запропонувала курсантам звернути увагу на психологічні
аспекти відносин громадян з органами влади та правоохоронними органами й питання, що стосуються безпосередньо їх майбутньої професійної діяльності.

Сергій Саханенко зупинився на проблемних аспектах реалізації гарантій прав громадян на участь в публічному управлінні, окресливши коло актуальних питань європейського та вітчизняного законодавство. 

Враховуючи спеціалізацію курсантів, науковець складний теоретичний матеріал подавав у доступному й цікавому форматі, посилаючись на історичні події та практичні приклади.


Як голова Всеукраїнської асоціації присяжних Сергій Саханенко на досвіді своєї діяльності в
судовій системі звернув увагу курсантів на необхідність активної життєвої позиції, громадську участь, вміння відстоювати свої права, зокрема у Європейському суді з прав людини, посилаючись на виграні 5 справ проти України при захисті своїх прав Людини і Громадянина.

Про практичне застосування механізмів громадської участі в Україні в сучасних умовах, «супутній вітер» та «підводне каміння» цього процесу говорив Андрій Крупник. Значний професійний досвід роботи Андрія Крупника у сфері публічного управління та у громадському секторі, зокрема робота в комітеті з питань громадянського суспільства та громадської участі в Громадській раді при Одеській ОДА, дозволили експерту розкрити курсантам весь спектр можливостей застосування механізмів громадськості участі у суспільному житті.

Модераторка дискусії Людмила Снігур акцентувала увагу курсантів на суспільно-політичній ситуації, обумовленій режимом воєнного стану в державі, запропонувала долучатися до дискусії, висловлюючи власну точку зору щодо цілей, що постали перед народом Україні, участі в будь-якій формі в захисті держави, питаннях збереження свободи й гідності.

Алла Орлова, експертка мережі UPLAN, заступниця директора Одеського інституту соціальних технологій, посилаючись на власний досвід роботи у сфері комунікацій органів влади з громадськістю, зупинилася на практиці застосування форм громадської участі, зокрема – підписання петицій.

Курсанти розповідали про особистий досвід відстоювання справедливості та застосування інструментів громадської участі, зокрема, електронних петицій. Також курсантів цікавили питання виборчого процесу, самоорганізації студентства, співвідношення законності і суспільної справедливості, як вони бачать свою подальшу професійну діяльність.

Науковці-психологи доповнювали обговорення прикладами із життєвої практики і громадської діяльності та гармонійно коментували приклади, наведені експертами.

Руслан КРАПИВНИЙ
поділився з присутніми своїм досвідом роботи у правоохоронних органах, підкресливши важливе значення власної мотивації та психологічної стійкості у для ефективної діяльності майбутніх офіцерів поліції.

В обстановці толерантності та конструктивної комунікації учасники дискусії з'ясовували проблеми та визначали шляхи покращення правових умов і практики реалізації конституційного права громадян на участь в публічному управлінні відповідно до європейських стандартів демократії та в умовах воєнного стану.

За результатами зустрічі її учасниками було висловлено обопільне бажання продовжити спілкування у такому форматі задля взаємної користі.



Захід організовано Одеським інститутом соціальних технологій разом із кафедрою психології та педагогіки ОДУВС за участі експертів Громадської мережі публічного права та адміністрації UPLAN за підтримки Центру політико-правових реформ в рамках проєкту «Програма сприяння громадській активності «Долучайся!», що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) та здійснюється Pact в Україні. Зміст заходу є винятковою відповідальністю Pact та його партнерів і не обов’язково відображає погляди Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) та уряду США.

Немає коментарів:

Дописати коментар