вівторок, 7 березня 2023 р.

Триває спільна розробка Стратегії розвитку Доброславської громади – розпочато другий етап

Чергове засідання Робочої групи з розробки Стратегії розвитку Доброславської територіальної громади до 2030 року було проведено у форматі Стратегічній сесії. В ній узяли участь керівництво громади, депутати, працівники виконавчих органів, комунальних підприємств, закладів та установ освіти, культури, представники бізнесу, громадські активісти, старші школярі.

Залучення жителів ТГ до процесу розробки місцевої стратегії розвитку – позитивна ознака підходу, який керівництво громади застосовує при роботі над Стратегією. Таке партнерство вже стало традицією в Доброславській громаді – коли місцеві мешканці беруть участь в опитуваннях, що проводяться у процесі роботи над документом, входять до складу робочої групи зі стратегічного планування і беруть участь у її засіданнях, готують проєктні пропозиції, що згодом включаються у план реалізації Стратегії розвитку, залучаються до громадського обговорення проекту Стратегії.

Експертний супровід діяльності Робочої групи здійснюють за підтримки Міжнародного фонду "Відродження" експерти ГО «Одеський інститут соціальних технологій»: фахівець з розробки стратегічного планування Віктор Бондарук та керівник організації Андрій Крупник.

Голова громади Людмили Прокопечко, відкриваючи засідання, привітала всіх учасників й подякувала за інтерес присутніх до питань розвитку громади і спільну участь у формуванні її майбутнього.

Перший етап розробки Стратегії завершується оцінкою реального стану і потенціалу розвитку громади, виявленням основних проблем та визначенням перспектив розвитку.

Аналізуючи результати соціально-економічного розвитку громади за попередній період, Віктор Бондарук звернув увагу на фактори, що мають позитивний та негативний вплив на життєдіяльність громади.

До позитивних факторів можна віднести:
  • вигідне географічне розташування (30 км до м. Одеси, 33 км до порту Південний, 51 км до міжнародного аеропорту, залізнична станція Кремидівка);
  • потенціал для високоефективного сільського господарства (понад 28 тис. га с/г земель, чорноземи), задовільний стан забезпечення електроенергією та водою;
  • якісну демографічну тенденцію, зростання кількості працездатного населення;
  • туристичний потенціал (імідж громади, мережа тематичних скверів, арт-об’єктів, досвід проведення фестивалів);
  • наявні вільні земельні ділянки у привабливих місцях для інвесторів, зокрема для підприємств переробки та логістики;
  • сприятливі умови для міжмуніципального співробітництва.

Серед негативних факторів впливу на розвиток громади експерт назвав:
  • недосконалу систему поводження з побутовими відходами (відсутність полігонів, роздільного збирання);
  • наявність малих сіл у складі громади (9 сіл з населенням менше 200 мешканців);
  • неналежний стан доріг;
  • необхідність реконструкції системи водовідведення;
  • незакінчені інвентаризація земель та виготовлення документів просторового планування;
  • низька диверсифікація виробництва;
  • нерозвинена сфера послуг у старостинських округах;
  • низький рівень самоорганізації населення.
До потенційних зовнішніх можливостей розвитку громади слід віднести:
  • зростання цін і попиту на агропродукцію у світі;
  • покращення інвестиційного клімату в Україні;
  • продовження підтримки громад з боку держави;
  • зростання на Одещині інтересу до місцевого туризму;
  • продовждення дії в Україні проєктів міжнародної техїнічної допомоги;
  • розвиток ІТ-індустрії та ін.
А до зовнішніх загроз належать:
  • можливість затягування воєнних дій;
  • наростання кліматичних змін;
  • відтік населення працездатного віку за межі громади;
  • посилення конкуренції з боку сусдніх громад (Візирської, Красносільської, Березівської);
  • зростання цін на енергоносії;
  • збільшення навантаження на місцеві бюджети.
Віктор Бондарук акцентував увагу на змістовному наповненні другого етапу формування Стратегії, який включає формулювання бачення майбутнього, визначення стратегічних та оперативних цілей і завдань.

«Стратегічне бачення має включати спільне та погоджене на основі консенсусу уявлення жителів про те, якою має бути громада в майбутньому. Це бачення слід формулювати деталізовано, з визначенням певних показників та конкретних характеристик, яких громада бажає досягти у майбутньому» – зазначив пан Віктор.

Результати опитування мешканців Доброславської громади, яке було проведено у січні-лютому 2023 року, презентував присутнім Андрій Крупник. В цьому опитуванні узяли участь 218 мешканців з більшості сіл громади.

Серед основних питань були такі: чи комфортно жити у громаді; чи є, де себе реалізувати; чи бачать мешканці перспективи для розвитку громади?

Виявилося, що більше двох третин опитаних мешканців задоволені життям у громаді, бажають, аби тут жили їхні діти і готові рекомендувати жити в цій громаді своїм знайомим. На графіку представлена оцінка мешканцями стану основних сфер життєдіяльності громади.


Як бачимо, мешканці громади виявили найбільше незадоволення можливостями працевлаштування, станом медичного забезпечення та умовами для започаткування і ведення власного бізнесу.

Серед причин, що заважають розвитку громади, опитані назвали низький рівень працевлаштування, погані дорожні розв’язки та недостатню комунікацію влади з усіма групами населення, а також недостатню громадську активність та ініціативність мешканців громади.

Окремо були вивчені і представлені думки людей поважного віку щодо їх бачення розвитку громади та залучення їх потенціалу до вирішення завдань цього розвитку. 

Переважна більшість старших мешканців серед основних завдань бачить необхідність об'єднати населені пункти, що входять до складу громади, і сформувати єдину спільноту доброславців, а також створити умови для зайняття молоді та підвищення матеріальної стабільності мешканців.

Люди поважного віку вважають, що в Доброславській громаді мало використовуються такі інструменти громадської участі, як громадські обговорення, загальні збори, електронні петиції, не створено органів самоорганізації населення.
Пропозиції цієї групи жителів громади стосувалися можливості їх залучення до вирішення місцевих питань, створення Ради старійшин як дорадчого органу у громаді, а також створення дієвих батьківських і сільських комітетів.
Молодь загалом задоволена наявними об’єктами молодіжної інфраструктури: спортивною школою, стадіоном, спортивними майданчиками, центром культури, мистецтв та розвитку творчих здібностей, Доброславською школою мистецтв.

Старші школярі, які написали напередодні свої твори на тему: "Моя громада сьогодні і завтра…", хотіли б мати більше можливостей впливу на життя у громаді. Серйозними перепонами для участі старшокласників у житті громади вони вважають передусім слабке знання інструментів місцевої демократії, відсутність бажання, пасивність та байдужість.

Основні пропозиції молоді для розвитку громади такі:

- селищній раді прийняти Стратегію духовного і фізичного розвитку та професійного становлення молоді Доброславської громади і разом із молоддю її реалізовувати;

- сприяти розвитку молодіжної інфраструктури в старостинських округах та забезпечити транспортну доступність до відповідних об’єктів у Доброславі;

- розвивати партнерські відносини дошкільнят, школярів і молоді післяшкільного віку, орієнтувати їх на повагу і співпрацю з людьми поважного віку;

- у роботі з молоддю налагоджувати співробітництво з іншими громадами Одеської та інших областей України;

- створити консультативно-дорадчий орган – Молодіжну раду громади.

Спільним баченням опитані визначили пріоритетні завдання, які необхідно вирішити для розвитку громади. Серед них: розвиток туризму і сфери дозвілля, підтримка фермерства та сільськогосподарської кооперації, благоустрій територій населених пунктів громади, покращення умов для започаткування та розвитку власного бізнесу.

Як бачимо, небайдужі мешканці, що узяли участь в опитуванні, роблять акцент саме на розвитку підприємництва та власній діловій активності. Причому майже 60% з них вірять в успішну реалізацію завдань Стратегії.

За результатами Стратегічної сесії визначено 
потенціал для розвитку громади та подальші 
кроки зі стратегічного планування. Сформовано спеціалізовані підгрупи за такими базовими напрямками: (1) розвиток інфраструктури, (2) розвиток економіки, (3) розвиток людського капіталу та розподілено завдання між цими підгрупами.

На наступному засіданні Робочої групи планується представити напрацьовані окремі елементи майбутньої Стратегії, презентувати SWOT-аналіз переваг, викликів та ризиків місцевого розвитку, розгляну ти варіанти бачення, а також стратегічних, операційних цілей та завдань.

Робота з формування Стратегії Доброславської громади триває. 




фото Альони Ксенофонтової

Матеріал підготовлено за підтримки Міжнародного Фонду «Відродження» у межах проєкту «Стратегія розвитку Доброславської ОТГ: формуємо та реалізуємо разом». Матеріал відображає позицію авторів і не обов’язково збігається з позицією Міжнародного фонду «Відродження».

Немає коментарів:

Дописати коментар