середу, 7 грудня 2022 р.

Творчі кластери: листопадові надбання

Листопад в Одесі завжди холодний – з пронизливим вітром, злітаючим листям, різким дощем. А тепер ще й ворожа росія терористичним знищенням енергетичної інфраструктури України щодня занурює місто в суцільну темряву.

Але коли є мета, поставлені завдання, зацікавлені сторони й надійні партнери – все вдається.

ОІСТ звернувся до адміністрації Одеського національного театру опери та балету з проханням надати можливість відвідати прем’єрну балетну виставу «Білосніжка» групі дітей-переселенців з дорослими. За особистого сприяння директорки театру Надії Бабич родини вимушених переселенців з Дружківки, Слов’янська, Маріуполя Донецької області 6 листопада відвідали виставу.

Учасниця творчого кластера, що реалізується командою проєкту «ВПО в територіальних громадах: алгоритм успішної адаптації» Олена Кисловська висловила вдячність всім причетним до наданої можливості відвідати знаменитий театр. Пані Олена зазначила: «Казковий дивовижний інтер’єр театру, виразна вишукана музика, дуже зручна для танцю, костюми й образи, наближені до мультиплікаційних, добре запам’ятовуються. Тож діти все подальше життя згадуватимуть, що навіть у воєнний час їм було подароване казкове свято».

Фото : Думська https://bit.ly/3XH5Vfv
 Стартував ще один творчий кластер – фотографічний.За участю справжніх майстрів Одеської громади – відомого фотохудожника Олександра Синельникова, який запросив на персональну виставку представників команди проєкту та своїх колег по фотоцеху, 19 листопада у Всесвітньому клубі одеситів відбулася зустріч організаційного комітету фотокластера.

До участі в обговоренні подальших кроків фотокластера приєдналися фотографи з міста Одеси, Слав’янська, Нової Каховки, Донецька, Маріуполя та Миколаєва.

Під час дискусії жваво обговорювалася тематика майбутніх окремих майстер класів та нюанси роботи з дітьми. Ігор Гержик, фотограф з Одеси запропонував показати дітям експозицію та композицію через різні жанри фотографії та поділився з присутніми досвідом проведення створеної бази майстер-класів у дитячій групі. Майстер також наголосив на важливості роботи з помилками при роботі з камерою та поділився секретами успішності.

Андрій Крупник
Людмила Новікова, фотограф з міста Слав’янська запропонувала створити сайт чи групу у Фейсбуці для обміну досвідом майбутніх юних фотографів-переселенців, а також під час проведення майстер-класів об’єднувати дітей ВПО у чати та групи в соціальних мережах для спілкування та висвітлення робіт за результатами проведених заходів. Щоб бути в постійному контакті навіть, коли вони повернуться на визволені території. Локаціями для успішних світлин, на думку Людмили, можуть слугувати чудові одеські місця – зоопарк, парки, театри, музеї, кіностудія.

Олена Гузенко, фотограф-дизайнер з міста Нова Каховка запропонувала згодом родинам переселенців організувати поїздки до Львова, Києва, Полтави для знайомства та обміну досвідом з іншими фотогуртками чи кластерами, що створені для дітей-переселенців у різних куточках нашої країни.

Цікавою була пропозиція Анастасії, переселенки з міста Миколаєва, провести фотоквести та поєднати їх з історією Одеси: поділити дітей на команди, продумати заздалегідь маршрути та завдання, створити карти та провести їх по історичним місцям, зробити світлини вулиць, парків, скверів та інших знаменних куточків міста, що сприятиме адаптації та інтеграції дітей-переселенців в одеську громаду.

Анатолій, фотогра, який змінив багато місць проживання – Донецьк, Маріуполь, Миколаєв, поділився власним досвідом ведення фотогуртка та запропонував наступну тематику для проведення майстер класів: створення фото тварин, зокрема котів та собак; фотографування природи та пейзажів; нюанси портретної зйомки; особливості студійної зйомки.

Керівник проєкту Андрій Крупник висловив пропозицію щодо проведення фотовиставки за результатами майстер-класів та створення збірки фото-, художніх та літературних робіт дітей-переселенців.

Менеджерка проєкту Наталія Новак запропонувала зосередити увагу на роботі з фотокамерами на смартфонах, адже професійні фотоапарати у дітей ВПО можуть бути відсутні. До того ж зараз – ера цифрових технологій та популяризації власного життя через соціальні мережі, Інстаграм і ТікТок. Багато дітей мріють стати відомими блогерами, які добре заробляють через це заняття. І ми їм маємо в цьому допомогти, надати відповідні знання, сформувати навички та вміння роботи з фотокамерою.

Керівник Одеського фотоклубу «Фотон-2» Сергій Франц вважає, що співпраця із командою ОІСТ в межах проєкту з ВПО дозволить втілити у життя давню мрію одеських фотографів щодо створення дитячого фотогуртка. А такі відомі фотохудожники як Олександр Синельников, Борис Бухман, Сергій Гуменюк та інші із задоволенням поділяться з молоддю своїми професійними секретами.

На черзі – реалізація всіх задумів учасників фотокластера.

Матеріал підготовлено за підтримки Міжнародного Фонду «Відродження» у межах проєкту «ВПО в територіальних громадах: алгоритм успішної інтеграції». Матеріал відображає позицію авторів і не обов’язково збігається з позицією Міжнародного фонду «Відродження».

Немає коментарів:

Дописати коментар