понеділок, 5 вересня 2022 р.

ГРОМАДСЬКИЙ СЕКТОР І ВЛАДНО-ГРОМАДСЬКА ВЗАЄМОДІЯ ПІД ЧАС ВІЙНИ: ПІДСУМКИ СЕРПНЯ

У серпні Україна відзначила 31 річницю відновлення незалежності. Напередодні в онлайн-режимі пройшов другий саміт Кримської платформи — міжнародного консультаційно-координаційного формату, започаткованого минулого року. Цьогоріч у саміті взяли участь понад півсотні представників іноземних держав та міжнародних організацій. Метою платформи визначено консолідацію світової спільноти задля ефективності міжнародного реагування на окупацію Криму. Державні інституції продовжували роботу з виконання зобов’язань за Угодою про асоціацію з ЄС.

Кінець серпня ознаменувався початком контрнаступу ЗСУ на південних рубежах нашої держави. За даними оперативного командування Південь, ЗСУ розпочали наступальні дії на багатьох напрямках на півдні України.

Обласні військові адміністрації Півдня України забезпечували правопорядок, безпеку, підтримку ВПО та ЗСУ на своїх територіях. Відбувалася активна підготовка громад до осінньо-зимового сезону.

У серпні світ із завмиранням стежив за діями окупантів на території Запорізької АЕС — місця підвищеної небезпеки. Українська влада наполегливо зверталася до міжнародних організацій, аби вони допомогли запобігти катастрофі. На прохання України, Міжнародне агентство з атомної енергії (МАГАТЕ) сформувало й направило на Запорізьку АЕС місію на чолі з гендиректором МАГАТЕ Рафаелем Ґроссі.

Морські торговельні порти Одещини в серпні продовжували роботу з вивезення аграрної продукції.

Важлива новина — підтримка ЮНЕСКО пропозиції України щодо внесення Одеси до списку охоронюваних об’єктів світової спадщини. Організація також надасть Україні допомогу у відновленні пошкоджених російськими окупантами музеїв Одеси.

Гуманітарні штаби Запорізької, Миколаївської та Одеської областей забезпечували потреби ВПО, надавали допомогу військовим, готували помешкання для нових переселенців.

ОГС та громадські активісти, як і попередні шість місяців, надавали безкоштовну правову допомогу, фіксували злочини, вчинені рф, підтримували громади, вносили пропозиції до плану післявоєнного відновлення України.

В серпні відбулися презентації низки соціологічних досліджень. За даними всеукраїнського національно репрезентативного опитування Омнібус, проведеного Info Sapiens 12-18 серпня 2022 року, 98 % українців пишаються тим, що є громадянами України. Вперше цей показник є практично однаковим в усіх регіонах.

За результатами іншого дослідженняпідтримка незалежності України зросла до історичного максимуму й перевищила рівень 1991 року: 86 % однозначно й 11 % опитаних швидше б зараз підтримали незалежність.

98 % опитаних українців вважають, що Україна переможе у війні. Понад 90 % вважають майбутнє України багатонадійним. Про це свідчить опитування, проведене Міжнародним республіканським інститутом США.

Пишатися громадянством країни, в якій проживає людина, — показник її громадянської ідентичності, позитивного ставлення до країни проживання.

Вірити та всіма можливими способами наближати перемогу — показник згуртованості, сили духу й громадської активності членів Української нації.

Детальніше — у добірці новин та повідомлень:

НАЦІОНАЛЬНІ АСПЕКТИ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ВЛАДНО-ГРОМАДСЬКОЇ ВЗАЄМОДІЇ ПІД ЧАС ВОЄННОГО СТАНУ

НАПРЯМИ РОБОТИ ОБЛАСНИХ ВІЙСЬКОВИХ АДМІНІСТРАЦІЙ ПІВДНЯ УКРАЇНИ

ВОЛОНТЕРСЬКА, ВІЙСЬКОВА ТА ГУМАНІТАРНА ДОПОМОГА

ГРОМАДСЬКИЙ СЕКТОР В УМОВАХ ВІЙНИ

СУСПІЛЬНА ДУМКА (ЗА ДАНИМИ СОЦІОЛОГІЧНИХ ОПИТУВАНЬ) ТА ДОСЛІДЖЕННЯ ОГС

Матеріал підготував Андрій Крупник,
директор Одеського інституту соціальних технологій,

координатор Громадської мережі публічного права
та адміністрації UPLAN в Одеській області

Джерело

Немає коментарів:

Дописати коментар