пʼятницю, 3 червня 2022 р.

ГРОМАДСЬКИЙ СЕКТОР І ВЛАДНО-ГРОМАДСЬКА ВЗАЄМОДІЯ ПІД ЧАС ВІЙНИ: ПІДСУМКИ ТРАВНЯ

 Українське суспільство четвертий місяць героїчно протистоїть російській військовій навалі.

Російська орда продовжує нищити мирне населення, завдає значних руйнувань житловим будинкам, критичній інфраструктурі, підприємствам, соціальним закладам. Немає жодної галузі, яка б не постраждала від війни. Але протягом травня Збройні сили України продовжували тримати рубежі та боронити нашу землю. Волонтери, громадські активісти, медики, бізнесмени долучились до боротьби за нашу Перемогу.

Продовжує потерпати від російського вогню Запорізька область. Наприкінці травня загострилася ситуація з обстрілами в Миколаєві. Одещина залишається зоною постійної небезпеки. Найоптимістичнішою новиною останнього тижня травня стало повідомлення про успішний контрнаступ ЗСУ на південних рубежах і звільнення значної кількості населених пунктів на Херсонщині.

Голови обласних військових адміністрацій Півдня України визначають пріоритетами:
  • постійну комунікацію з громадою про ситуацію в областях;
  • забезпечення роботи усіх комунальних підрозділів міст і сіл;
  • організацію евакуації із небезпечних районів (Запоріжжя, Миколаїв);
  • організацію гуманітарної допомоги постраждалим;
  • покращення умов проживання для вимушених переселенців (Запоріжжя, Миколаїв, Одеса);
  • налагодження зв’язків із закордонними партнерами та організаціями (Одеса).
Масштаби волонтерської допомоги від громадських ініціатив, вітчизняних і закордонних, продовжують зростати. Важливу роль у цьому процесі відіграють громадські активісти, волонтери, які організовують гуманітарні штаби, збирають кошти для армії й допомагають постраждалим цивільним.

Громадський сектор є найбільш вразливим під час війни. Попри втрату приміщень, оргтехніки, переїзд частини команди в іншу область України чи за кордон, призупинення фінансування – громадські активісти не опускають рук і продовжують активно працювати на перемогу України.

Важливим завданням для усього громадського сектору України є формування порядку денного на час війни й після її завершення. Варто зберегти єдність та взаємодопомогу суспільства, які виникли у період важких випробувань, й після війни. Громадські організації України закликають створити координаційний орган з підтримки та розвитку громадського сектору та співпраці громадянського суспільства, донорських організацій і влади України.

Про необхідність такого кроку свідчать результати соціологічного опитування на тему «Як працює громадянське суспільство в умовах війни». А також інші опитування, що були проведені у травні й стосувалися відношення українців до російських окупантів. Дослідження засвідчили, що громадяни пишаються Україною та українською армією й відчувають ненависть та огиду до окупантів. А також — думки українців щодо вступу до Європейського Союзу (рівень підтримки цієї мети є зараз найвищим у світі).

Спільна боротьба органів державної влади, громадських структур, волонтерів та міжнародна підтримка переконують: об’єднавши зусилля усіх ми ефективно боронимо й боронитимемо Україну сьогодні, а завтра разом будемо її відбудовувати. Україна переможе у цій війні, і настане час її відновлення й відродження.

Детальніше — у добірці новин і повідомлень.

Національні аспекти забезпечення владно-громадської взаємодії під час воєнного стану

НАПРЯМИ РОБОТИ ОБЛАСНИХ ВІЙСЬКОВИХ АДМІНІСТРАЦІЙ ПІВДНЯ УКРАЇНИ
ВОЛОНТЕРСЬКА ВІЙСЬКОВА ТА ГУМАНІТАРНА ДОПОМОГА
ГРОМАДСЬКИЙ СЕКТОР В УМОВАХ ВІЙНИ

ІНФОРМАЦІЙНА БЕЗПЕКА ПІД ЧАС ВІЙНИ


      СУСПІЛЬНА ДУМКА (ЗА ДАНИМИ СОЦІОЛОГІЧНИХ ОПИТУВАНЬ)

      Матеріал підготував Андрій Крупник,
      директор Одеського інституту соціальних технологій,
      координатор Громадської мережі публічного права
      та адміністрації UPLAN в Одеській області

      Немає коментарів:

      Дописати коментар