пʼятницю, 17 листопада 2023 р.

Освоюємо нові інструменти громадської участі: враження від тренінгу

Хочемо поділися думками від нашого нещодавнього перебування у Києві, куди ми прибули повчитися новому та набратися позитивних вражень від спілкування з досвідченими та відомими представниками громадського сектору з різних областей України. Разом з нами на навчання приїхали громадські активісти ледь не з усієї України. Тут були наші колеги з Волинської, Івано-Франківської, Кіровоградської, Київської, Луганської, Львівської, Миколаївської, Одеської, Херсонської, Черкаської та Чернігівської областей.

Київ зустрів нас привітно. Хоча відразу відчувалась нестача нашого південного сонця, ще такого теплого навіть в листопаді. Крім нас, з Одеси була ще Олена Хомут із ГО «Змістом» ‒ нас назвали «одеським десантом».

8-9 листопада ми напружено, але цікаво працювали під керівництвом досвідчених експертів Ради Європи ‒ Олексія Коваленка та Олесі Архипської.

Метою цього навчання було здобуття рівня кваліфікації «Спеціаліст/ спеціалістка UChange: Країна» за темою «Інструментарій для інтеграції ВПО».

 
Тренінг проводився за підтримки Європейського Союзу та Міжнародного фонду «Відродження» в межах проєкту «European Renaissance of Ukraine: Civil Society Resilience and Recovery Initiative».

Під час тренінгу використовувалися методичні рекомендації та інструментарій Ради Європи «UChange з навчання основ громадської участі в ігровому форматі».

Два дні промайнули швидко, але й корисного ми винесли немало.

Спочатку Олеся Архипська представила «цифровий портрет» учасників тренінгу, і нас поділили на дві команди, щоб учасники з однієї області були в різних командах. І у складі цих команд ми пограли в Інтерактивну рольову моделюючу гру «Громада – це ми!»

У кожного учасника/учасниці була можливість стати мером або депутатом, і ми всі «прониклися» цією грою, завдяки якій відчули, як важливо вміти комунікувати та спільно вирішувати проблеми громади.

Спочатку ми отримали знаннями в ході діалогового семінару, де говорили про сенси та стандарти демократії в Україні й у світі, про громадську участь та механізми цієї участі, про роль неурядових організацій у прийнятті владою якісних рішень в умовах війни і невизначеності.


Теорія змінилась практикою, коли під час тематичного діалогу відбулося «Швидке занурення» в методику UChange через практичне використання її принципів.

Після перерви було проведено практичне заняття ‒ Інтерактивна реаліті-гра UChange, де ми виконували вправи на моделювання. Тобто, визначали проблему, яка існує у громаді, і вчилися її спільно вирішувати, рухаючись по часовому колу: постановка проблеми, відповідальний, документ, застосування інструмента громадської участі, отримання результату.

Під час діалогового семінару нам у нагоді стало ігрове поле та його елементи: картки-підкажчики, інтерактиви, фішки і т.д. Ми вивчали різні варіанти проведення гри: навчальний, консультаційний, комбінований.


 Потім був чудовий вечір у колі приємних людей за грою «НеМафія», де ми теж застосовували інструменти громадської участі, щоб подолати корупцію, яку поки що ніхто не подолав. Гра була емоційною і корисною.

Наступного дня ми закріплювали наші знання та вміння. Особливо сподобався квест, де за допомогою QR-коду ми знаходили завдання щодо практичного застосування інструментів громадської участі, надавали свої пропозиції, потім оцінювали їх і аналізували ефективність.

Тренінг виявився насиченим та корисним. Тепер ми готові поділитися набутими знаннями у громадах та використати їх на практиці. Шукаємо нові можливості для застосування інструментів громадської участі при реалізації нашого проєкту «Інституалізація процесів адаптації ВПО у громадах через місцеву демократію».

Алла Орлова, заступник директора ГО «Одеський інститут соціальних технологій»,
Наталія Новак, керівниця ГО «Сприяння ВПО «Подолання»
Фото О. Головкіної


Немає коментарів:

Дописати коментар