вівторок, 7 липня 2020 р.

ЧИ ДОПОМОЖЕ ВИБОРЧИЙ КОДЕКС ЗРОБИТИ ВІДПОВІДАЛЬНИЙ ВИБІР

1 січня 2020 року набрав чинності новий Виборчий кодекс, який замінив, у тому числі, Закон «Про місцеві вибори». Апробувати цей документ у сфері волевиявлення громадян українці зможуть на місцевих виборах, які, відповідно до Конституції, мають відбутися 25 жовтня цього року.

Про новації Виборчого кодексу, його практичне застосування говорили представники регіональної Мережі UPLAN в Одеському регіоні на експертній нараді «Новий виборчий кодекс: як зробити відповідальний вибір» 25 червня.

Регіональний координатор Мережі Андрій Крупник, відкриваючи дискусію, зазначив, що важливо не лише спільними зусиллями розібратися в цьому величезному документі, а й вміти правильно застосовувати цей новий інструмент, аби майбутній вибір зробити відповідальним. Відповідальним як для тих, хто обирає, так і для тих, кого обирають.

«Тому розтлумачити основні норми Виборчого документа широкій громадськості мають фахові експерти у цій сфері», — наголосив Андрій Крупник.

Голова Одеської обласної організації ВГО «Комітет виборців України», експерт Мережі UPLAN Анатолій Бойко окреслив загальний контекст проблеми, що стосується проведення місцевих виборів.
«Місцеві вибори завжди є складнішими: вони мають вищий рівень фальсифікацій, маніпуляцій, спотворення, підкупів, що пояснюється нижчим рівнем культури виборців, відсутністю прямого контролю з боку ЦВК та іншими факторами», — каже експерт і додає, що майбутні осінні вибори можуть стати саме такими.
Анатолій Бойко назвав та пояснив причини, які впливають на такий розвиток подій:
  • епідемія, що несе технічні складнощі та суттєво змінює психологічний стан виборців, які увесь час перебувають у стресі;
  • економічна та соціально-політична криза, спричинена епідемією, і відповідний настрій багатьох, хто втратив роботу й свій бізнес;
  • децентралізація, яка не завжди завершується кращим чином, коли громади «зліплюються» нашвидкуруч, а ситуація з райрадами та конфігурацією нових районів поки що не всім зрозуміла;
  • та й сам Виборчий кодекс, що ухвалювався в турборежимі та за нормами якого досі незрозуміло, за якими правилами ми йдемо на місцеві вибори. Свідчення цьому — тисяча поправок, які знаходяться наразі на розгляді у Верховній Раді України.
Далі Анатолій Бойко охарактеризував правила, що діятимуть для обласних і міських рад з населенням 90 тисяч і більше виборців — нову для України систему пропорційного представництва з відкритими списками кандидатів, а також багатомандатну мажоритарну систему виборів депутатів у сільські, селищні, міські та районні ради.

Як недержавницьку та несправедливу позицію було названо прагнення внести зміни до Виборчого кодексу, відповідно до яких «партизація» та відкриті списки можуть сягнути й менших громад — з кількістю виборців до 15 тисяч. Це не дасть можливості малим партіям взяти участь у виборах. Також від цього потерпатимуть мери.

На запитання, що може забезпечити відповідальність обранців перед громадами, голова обласної організації ВГО «Комітет виборців України» відповів, що цьому сприятимуть два фактори: інформованість та позиція виборців (з вмінням критично мислити, розрізняти базові цінності), а також якість кандидатів, їхня готовність слугувати інтересам виборців, громади.

Сергій Саханенко, професор кафедри публічного управління та регіоналістики ОРІДУ при Президентові України, експерт Мережі UPLAN, згадав, що система місцевих виборів за час незалежності України чимало разів змінювалась.

Він зазначив, що надмірне запровадження пропорційної системи створює умови для переваги партійного та загальнонаціонального інтересу над інтересом громад. Натомість, депутат має представляти всю територіальну громаду, а не її окрему частину з певними політичними поглядами.

Валерій Панько, представник Одеського інституту соціальних технологій, партнера Мережі UPLAN, під час дискусії зазначив, що депутати нинішнього скликання Верховної Ради України мають розуміти свою відповідальність за голосування по змінах до Виборчого кодексу, аби зберегти країну, а не «розшматувати» її на цих місцевих виборах.

Ельвіра Зейтуллаєва, експертка Мережі UPLAN, фахівчиня з питань внутрішньо переміщених осіб, звернула увагу на права внутрішньо переміщених осіб на місцевих виборах та зазначила, що у Виборчому кодексі з’явився механізм, який забезпечує можливість ВПО скористатись своїм виборчим правом.

На завершення дискусії Сергій Саханенко наголосив на необхідності залучення до виборчого процесу молодого покоління, оскільки саме молоді люди сьогодні мають бути зацікавлені у змінах. Адже саме їх значною мірою торкнеться зроблений вибір.

Учасники наради запланували продовжити дискусію після можливого внесення змін у Виборчий кодекс у напрямку, як перетворити наступні місцеві вибори у поштовх до розвитку громад — із залученням як експертів, так і представників громадського сектору.

Відеозапис експертної наради можна переглянути за посиланням.

Немає коментарів:

Дописати коментар