вівторок, 4 вересня 2018 р.

ГРОМАДСЬКІ РАДИ В УКРАЇНІ: ПОШУК НАЙКРАЩОГО ФОРМАТУ ДІЯЛЬНОСТІ

Вже понад 25 років в Україні існує така інституціалізована форма владно-громадської взаємодії, як громадські ради (ГР), що створюються і діють при органах публічної влади.
Певним стимулом для органів влади щодо запровадження інституту ГР є вимоги, пов'язані із реалізацією Україною курсу на європейську інтеграцію. Оскільки чи не найголовнішою умовою прийняття будь-якої країни до складу «європейської сім'ї» є створення в ній інфраструктури демократичних інституцій та забезпечення належних умов для їхнього сталого функціонування.
Цим вимогам відповідають саме ГР. Адже через них як через форпост громадськості, що діє у безпосередній близькості до влади і в тісному контакті з нею, можна найбільш оперативно і конструктивно вирішувати нагальні питання суспільного значення.
З інституціональної точки зору, ГР можна розглядати як елементи соціальної інфраструктури українського суспільства, головними завданнями яких є захист та реалізація прав і свобод, виявлення, задоволення та узгодження соціальних потреб та інтересів населення.

Повний текст публікації викладений нижче (розгорніть, натиснувши білий квадратик у нижньому правому куті темного поля, при наведенні курсора мишки з'являється титр fullscreen).

Немає коментарів:

Дописати коментар