середу, 20 вересня 2023 р.

ЯК ЖИТИМУТЬ УКРАЇНЦІ ЗА «БЮДЖЕТОМ ВІЙНИ»?

 15 вересня Кабінет Міністрів України схвалив проєкт Закону України «Про Державний бюджет України на 2024 рік». За два дні до цього голова парламентської фракції «Слуга народу» Давид Арахамія заявив, що з нового року країна має перейти на «бюджет війни», де не буде витрат на бруківку, стадіони, тенісні корти та іншій «непотріб» під час війни.

Наразі складається складна історія зі співвідношенням місцевих бюджетів і державного бюджету. Містяни з різних точок України ретельно слідкують за тим, які тендери проводяться, що куди витрачається, і дискутують, що дійсно потрібно, а що зайве. Водночас відомо багато випадків нецільових витрат і нецільових тендерів. Як утримувати «золоту середину» в умовах повномасштабної війни — говорили в ефірі LIVE STUDIO на 7 каналі.

На думку Андрія Крупникадиректора ГО «Одеський інститут соціальних технологій»регіонального координатора Громадської мережі публічного права та адміністрації UPLAN у Чорноморському краї, доцента Інституту публічної служби та управління НУ «Одеська політехніка», будь-який перекіс у якийсь бік — це дуже нераціонально, все має бути збалансовано: «Слід визначатися — що на війну, оборону, а що на життя, перспективу тощо. Якщо зараз забрати все й громади не матимуть можливості розвиватися, то ті, хто ще залишається в Україні, поїдуть за кордон, поки там їх приймають як біженців».

Якщо була децентралізація, якщо громади взяли на себе відповідальність за стан життя — необхідно дати можливість при тих джерелах доходів його забезпечити. Звісно, періодично можна робити якісь внески в державний бюджет, який витрачається на оборону.

«Громадськість хоче дізнатися, як витрачається наш оборонний бюджет, бо ми ж є свідками багатьох різних скандалів, обвинувачень, якось так все спускається на гальмах. Ми маємо знати, на що першочергово треба витрачати бюджети на місцях — це має бути відкрито, і це має бути система визначення пріоритетів за участі не тільки влади, а й самих громадян. А далі ми маємо теж знати, як витрачаються гроші, які надходять з-за кордону від наших партнерів, і як витрачається державний бюджет», — зазначив пан Андрій.

Детальніше дивіться в записі ефіру:


Немає коментарів:

Дописати коментар