суботу, 1 липня 2023 р.

Експертно про спроможність громадської організації

29 червня ц.р. в Міжнародному Культурному Центрі Одеси "UNION" відбувся міський Форум громадянського суспільства під девізом: "Розвиток та партнерство – шлях до побудови миру в Україні". Організаторами Форуму виступили Одеська Міська Рада у партнерстві з ГО «Єврейський Молодіжний Центр «Гілель», ГО «Центр ВОТУМ» та Nonviolent Peaceforce (NP) Ukraine.


Під час панельної дискусії «Громада і Влада. Спільна мета та відповідальне партнерство» було презентовано програми і проекти для спільного виконання місцевою владою з організаціями громадянського суспільства (ОГС) та механізми їх взаємодії з волонтерськими і міжнародними організаціями.

На панельній дискусії «Інституційна спроможність та проектна діяльність громадського сектору:
можливості та перспективи» було розглянуто шляхи та можливості підвищення організаційної спроможності громадського сектору, у тому числі через розбудову дієвих національних, регіональних і місцевих коаліцій.

Панельна дискусія «Вплив локалізації міжнародної допомоги на розвиток ОГС та надання допомоги» була присвячена посиленню керівної ролі місцевих і національних гуманітарних організацій, а також полегшенню доступу ОГС до локальної фінансової підтримки.

У роботі Форуму узяли участь представники ГО "Одеський інститут соціальних технологій"
Алла Орлова і Андрій Крупник.

А. Крупник, виступаючи як спікер на другій панельній дискусії, зазначив, що підвищення спроможності громадських організацій, які дедалі більше беруть на себе ініціативу у вирішенні проблем суспільства, можливо лише спільними зусиллями: органів влади усіх рівнів (законодавство, державна та місцева політика сприяння розвитку громадянського суспільства) та самих ОГС.

А. Крупник нагадав, що перед початком широкомасштабного вторгнення Президент затвердив Національну стратегію сприяння розвитку громадянського суспільства, а в Одеській області нещодавно ухвалено Регіональну програму з реалізації Нацстратегії. За цією Програмою вже 50 лідерів організацій третього сектора пройшли цикл навчання проєктній діяльності на базі Інституту публічної служби та управління НУ "Одеська політехніка".

А. Крупник вважає, що створення коаліцій громадських організацій сприятиме зростанню потужності третього сектору та демократизації влади. В якості прикладів таких коаліцій він назвав Реанімаційний пакет реформ (РПР), Громадську мережу публічного права та адміністрації UPLAN, Консорціум у складі ІСАР Єднання, УНЦПД та ЦЕДЕМ, а також Мережу ресурсних центрів Всеукраїнської асоціації сприяння самоорганізації населення.




    


Немає коментарів:

Дописати коментар